SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA Željku Slancu posthumno zlatna plaketa “Grb Općine Suhopolje”

U povodu Dana općine Suhopolje, nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima kraj spomen obilježja, u Hrvatskom domu u Suhopolju održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

Prvi zapis u kojem se spominje Suhopolje datira iz 1763. godine, a sadrži podatke o gradnji vlastelinske zgrade, oko koje je ubrzo izgrađeno i selo. Godine 1771. Suhopolje, u čast carice Marije Terezije, mijenja ime u Terezovac. Početkom 20. stoljeća vraća se naziv Suhopolje, središte istoimene općine i župe koje leži uz državnu cestu D2 Varaždin – Osijek, između Drave na sjeveru i obronaka Bilogore na jugu. Svojom površinom i brojem stanovnika općina Suhopolje slovi jednom od najvećih općina na području Virovitičko-podravske županije.

MG 1868

U ulozi domaćina, sve prisutne su pozdravili načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat i predsjednica Općinskog vijeća Zorica Hegedušić.

Među nazočnima su, između ostalih, bili: zamjenici župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement i Darko Žužak, potpredsjednik Županijske skupštine Marijan Brlek, zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus, zamjenik načelnika općine Suhopolje Goran Doležal i drugi uvaženi gosti.

Općinsko vijeće Općine Suhopolje svoju dužnost predstavničkog tijela obavlja od 20. travnja 1993. godine, kada je održana prva sjednica, na čelu s prvim predsjednikom Vlatkom Matkovićem. Današnji sastav Općinskog vijeća konstituiran je dana 11. lipnja 2017. godine sa 15 vijećnika, a na čelu sa prvom predsjednicom Zoricom Hegedušić. U svom govoru Hegedušić je istaknula kako općina Suhopolje svake godine učini veliki korak naprijed u tome da njihova naselja postanu ugodna i poželjna mjesta za život, a tome je, kako kaže, zaslužna čitava zajednica.

MG 1920

-Obilježavanje Dana općine Suhopolje prigoda je da se prisjetimo svega onoga što smo vrijedno radili i realizirali u proteklih godinu dana. U navedenom periodu Općinsko vijeće održalo je ukupno 28 sjednica, na kojima smo raspravljali o nizu važnih tema te usvojili brojne izvještaje iz svih područja rada i djelovanja naše općine, a gotovo sve odluke donesene su jednoglasno. To samo govori koliko su naši vijećnici, neovisno o različitim političkim opcijama jedinstveni kada je u pitanju rad i napredak naše općine. Isto tako, svjesni smo da su ideje i entuzijazam našeg načelnika sa suradnicima zaživjele i svakodnevno donose vidljive plodove rada – rekla je između ostaloga Zorica Hegedušić.

MG 1916

Zahvaljujući Ivanu Jankoviću, 1807. godine postavljen je kamen temeljac, a 1816. godine završena i blagoslovljena Crkva sv. Terezije Avilske. Već tada, Suhopolje, odnosno Terezovac bilo je razvijeno trgovište, sa razvijenom trgovinom, obrtima i školstvom. Imalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo, poštu, obrtničku komoru, dječji vrtić, hrvatsku pučku čitaonicu, pogrebno društvo, ljekarnu i nogometni športski klub. Imalo je i teniski klub, glumačku družinu, plesnu školu. Uz poljoprivredu, vinogradarstvo i šumarstvo, bilo je razvijeno i konjogojstvo. A danas, u kojem se smjeru razvija Suhopolje, rekao je načelnik Siniša Horvat. U svom govoru predstavio je brojne općinske projekte, one koji su završeni, koji se provode, ali i one koji su u fazi pripreme. Posebno je istaknuo izgradnju brojnih prometnica i mreže nogostupa kojima je povećana sigurnost mještana općine. Naveo je i brojne projekte kojima su obnovljeni ili izgrađeni društveni domovi, dječja igrališta i druga mjesta okupljanja na području općine.

MG 1933

-Ovom prilikom od srca zahvaljujem predsjednici Općinskog vijeća, svim vijećnicama i vijećnicima Općine Suhopolje, županu s njegovim najbližim suradnicima te saborskim zastupnicima što su u konačnici dio sebe utkali u 365 dana planiranja, pomaganja i realizaciju provedbe projekata, ali i konzultiranje s nama u cilju razvoja naše zajednice i poboljšanja uvjeta života na području općine Suhopolje. S iskrenom vjerom i nedvojbenom sigurnošću radujem se sljedećoj Gospi kada ću ponovno stati pred auditorij i s ponosom reći što smo to ostvarili u korist stanovnika ove općine – dodao je načelnik Siniša Horvat.

Zamjenik župana Marijo Klement čestitao je Dan općine svim Suhopoljčanima te istaknuo kako je to prigoda da se svi prisjete što se u protekloj godini radilo te izrazio radost što je Županija sudjelovala u velikom broju tih projekata.

MG 2019

-Svim mještanima općine Suhopolje čestitam Dan općine i blagdan njihove nebeske zaštitnice. Iz ranijih govora jasno je da nema segmenta društva kojih se niste dotaknuli. Danas sa nalazimo ovdje u nekim drugim vremenima, sjedimo pod maskama, za vratom nam je pandemija koronavirusa, ali čak vas ni to nije omelo u realizaciji svih zacrtanih projekata i na tome vam iskreno čestitam – rekao je Klement i pohvalio DVD Suhopolje, kao društvo koje je prvo stalo u obranu naše županije prije nekoliko mjeseci kada je započeo prvi val pandemije.

Na 28. sjednici Općinskog vijeća, održanoj 28. srpnja ove godine, većinom je glasova donesena Odluka o dodjeli javnih priznanja Općine Suhopolje u 2020. godini, pa je tako danas dodijeljeno ukupno devet zahvalnica Općine Suhopolje, četiri srebrne plakete “Grb Općine Suhopolje” i jedna, izuzetno vrijedna zlatna plaketa “Grb Općine Suhopolje”.

MG 2028

Prije same podjele javnih priznanja, a povodom odluke požeškog biskupa dr. Antuna Škvorčevića o promjeni upravitelja župe sv. Terezije Avilske, u znak zahvale za predan, proaktivan i nesebičan rad te doprinos župi, a ujedno i cijelom društvenom životu simboličan poklon uručen je velečasnom Pavlu Filipoviću.

DOBITNICI PRIZNANJA OPĆINE SUHOPOLJE

Za nesebičan rad u vatrogastvu, zahvalnicu Općine Suhopolje dobio je Gabrijel Solar.

Za nesebičnu pomoć u unaprjeđenju rada Vatrogasne zajednice Općine Suhopolje, zahvalnicu Općine dobila je Mateja Fras Venus.

Za zalaganje i promicanje dobrovoljnog darivanja krvi, zahvalnicu Općine Suhopolje dobio je Borislav Tatalović, koji je krv darovao čak 77 puta.

Za doprinos u promicanju i razvoju Škole nogometa Nogometnog kluba Suhopolje, zahvalnicu Općine dobio je Elvis Glad.

Za iznimne rezultate i doprinos u promicanju i razvoju powerliftinga i bench pressa, zahvalnicu Općine Suhopolje dobila je Kristina Horvat.

Za doprinos u promicanju i razvoju rada u Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Suhopolje, zahvalnicu Općine dobio je Slavko Vidaković.

Za doprinos u promicanju i razvoju rada u Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Suhopolje, zahvalnicu Općine dobio je Ivan Kladušić.

Za dugogodišnji uspješni rad i zalaganje u Mjesnom odboru Naudovac, zahvalnicu Općine Suhopolje dobio je Željko Anđelković.

Za dugogodišnji uspješan rad i zalaganje u Mjesnom odboru Jugovo Polje, zahvalnicu Općine Suhopolje dobio je Josip Gojmerac.

Povodom dugogodišnje uspješne suradnje i doprinosa u ukupnom društvenom životu općine Suhopolje, srebrna plaketa “Grb Općine Suhopolje” dodijeljena je Župi sv. Terezije Avilske. Srebrnu plaketu preuzeo je velečasni Pavao Filipović.

Povodom 90-te godišnjice postojanja djelovanja te promicanja vatrogastva, srebrna plaketa “Grb općine Suhopolje” dodijeljena je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Borova.

Za 15 godina promicanja hrvatskih nacionalnih i kulturnih vrijednosti te promicanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu i svih sudionika Domovinskog rata te za dugogodišnju uspješnu suradnju i doprinos u društvenom životu općine Suhopolje, srebrna plaketa “Grb općine Suhopolje” dodijeljena je Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata općine Suhopolje. Plaketu je preuzeo Marijan Brlek.

Za dugogodišnju uspješnu suradnju i doprinos u društvenom životu općine Suhopolje, srebrna plaketa “Grb Općine Suhopolje” dodijeljena je Udruzi matice hrvatskih umirovljenika Općine Suhopolje.

MG 2073

Za cjeloživotni doprinos u promicanju i razvoju nogometa u Suhopolju te doprinos općem napretku, razvoju i ugledu općine Suhopolje, zlatna plaketa “Grb Općine Suhopolje” dodijeljena je posmrtno Željku Slancu. Zlatnu plaketu preuzeli su sinovi Vedran i Slaven.

(www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”600975″]

[g-gallery gid=”600988″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content