Zahvalnica Grada Virovitice Ljerki i Slavku Lančić: Svako dijete u njihovu udomiteljsku obitelj primljeno je s osmijehom, zagrljajem i otvorena srca

Tijekom proteklih 15 godina u obitelj Lančić bilo je smješteno ukupno šesnaestero djece svih uzrasta. Neka djeca bila su smještena na duže vrijeme, neka su k njima tijekom školovanja dolazila vikendom, a preko tjedna su bila smještena u ustanovi, a neki su kod njih boravili tek nekoliko dana, uglavnom u postupku hitnog smještaja. No, neki od njih u obitelji Lančić dočekali su punoljetnost i osamostaljivanje.

Sam odlazak djece iz udomiteljske obitelji nije bio i prekid kontakata. Udomitelji Ljerka i Slavko ostali su pozitivne odrasle figure svoj smještenoj djeci te su se vrlo često s njima telefonski čuli i osobno viđali i nakon što su djeca prestala biti korisnici smještaja u njihovoj udomiteljskoj obitelji.

DJECI OSIGURALI TOPAO DOM I OTVORENO SRCE

Svako dijete koje je smješteno u udomiteljsku obitelj Lančić primljeno je s osmijehom, zagrljajem i otvorena srca. Svako dijete primljeno je kao posebna osoba. Ljerka je svojom toplinom, neposrednim i otvorenim pristupom učinila da se svako dijete osjeća dobrodošlo u njihovom domu, da dobije apsolutno sve što mu treba. U brizi o djeci davali su sve od sebe, pristupajući svakom djetetu ponaosob, prateći njegove potrebe – obrazovne, zdravstvene, emocionalne, socijalne. Posebno su vodili brigu da udomljena djeca imaju redovne i što češće kontakte sa svojom obitelji, te su vrlo često i sami dovozili i odvozili djecu roditeljima ili roditelje u posjet djeci.

Trenutno je u obitelj Lančić smješteno petero djece. Udomitelji im, uz sigurnost i pouzdanost obiteljskog doma, pružaju svu potrebnu toplinu i empatiju koja im je potrebna. Dijele s njima svoje vrijeme i slobodne aktivnosti. Jedna od omiljenih je odlazak na pecanje sa Slavkom i šetnje s Ljerkom. Time udomitelji jasno pokazuju da su djeca dio njihove obitelji.

Također su tijekom redovne edukacije novih udomitelja rado dijelili svoja iskustva, izazove i uspjehe, te bili podrška novim udomiteljima kako bi se što lakše snašli u novoj ulozi. Na taj način su uvelike pridonijeli promicanju udomiteljstva u lokalnoj zajednici.

– Puno mi znači što su ljudi u našoj široj zajednici prepoznali udomiteljstvo i što ono znači samoj djeci koja su smještena u našim udomiteljskim obiteljima. Suprugu i meni je ovo velika nagrada za dugogodišnji rad i trud, jer biti udomitelj zahtijeva puno strpljenja, rada i odricanja. Nadam se da će ova zahvalnica ujedno biti poticaj drugim ljudima da se bave ovim pozivom, da prihvate djecu u svoj dom te im pruže podršku, pažnju, brigu, ljubav i sigurnost.

Hvala ravnateljici Centra za socijalnu skrb Mariji Bajan-Prokl koja nas je predložila za ovu nagradu, ali i svima koji našoj obitelji pružaju podršku – rekla je Ljerka Lančić.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content