Zatvorena 17. Ljetna škola mladih: Polaznici već danas mogu biti voditelji

Ovogodišnja 17. Ljetna škola mladih Crvenog križa Osječko-baranjske županije, održana je u sjajnom ozračju Centra za edukaciju Orahovica, prepunom pozitivne energije, ljubavi, poštenja, dobrote i smijeha, jednostavno prepuna Crvenog križa. Ovogodišnja ljetna škola zatvorena je svečanim programom kojem su nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, brigadir Filip Aračić, zamjenici župana OBŽ i VPŽ Petar Lagator i Darko Žužak, izaslanica izvršnog predsjednika HCK Roberta Markta, savjetnica za međunarodno humanitarno pravo i humanitarnu diplomaciju i predavačica u Školi Branka Arlović, sudac ustavnog suda i predavač Mato Arlović, bivši predsjednik RH i također predavač Stjepan Mesić i mnogi drugi.

I ove godine polaznici radionica pripremili su svoje završne uratke, bilo je tu odličnih performansa i video uradaka, a ono što je najvažnije 60-mladih polaznika pokazalo je ogromno znanje na velikoj pokaznoj vježbi te dokazali da već danas mogu biti voditelji na ovakvim školama. Nakon obraćanja ravnatelja GDCK Osijek Denisa Ćosića i predsjednika CK OBŽ Đure Brataljenovića, tradicionalno je završnu ocjenu školi dao njen rukovoditelj i ravnatelj CK OBŽ Marko Đukić.

Ljetna skola 1

-Pokazna vježba pokazala koliko su mladi ovdje naučili, a puno govori da su predstavnici struke naglasili da je sve odrađeno gotovo bolje nego da su je oni sami odrađivali. Završni prikazi pokazali su fantastičan rezultat, mladi barataju preciznim brojkama koje nisu znali do dolaska ovdje, to pokazuje njihov ogroman trud i želju da nešto vrijedno nauče. Škola je ponovno u svim njenim elementima ocijenjena odličnim, a posebno me  veseli činjenica da su mladi i sami sebe, odnosno količinu naučenog i stečenog  ocijenili odličnim. – rekao je Đukić.

Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak biranim je riječima pričao o Ljetnoj školi općenito te ovogodišnjim polaznicima.

-Moram pohvaliti prvo Crveni križ kao pokret koji je uvijek sveprisutan i onaj prvi koji pomaže kada je nevolja. Tako je bilo i sada u vrijeme ove pandemije kada se upravo Crveni križ prvi stavio na raspolaganje za pomoć stanovništvu, posebno onom u potrebi. Ova Ljetna škola je pokazatelj kako se mlade može educirati korisnom, poštenju i dobroti, zato je i Virovitičko-podravska županija stalna podrška istoj. Siguran sam da će ova mladost  pokazanim radom i voljom po povratku kućama, svoju sredinu učiniti još boljom, sigurnijom i sretnijom – rekao je Žužak.

Ljetna skola 4

Školu je zatvorio bivši predsjednik RH Stjepan Mesić pohvalivši pije svega polaznike na vrhunskom radu, a potom i rukovoditelje i voditelje škole na odlično odrađenom poslu. Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, brigadir Filip Aračić naglasio je kako od ove godine po prvi puta dolazi do suradnje centra za edukaciju Orahovice i hrvatskih branitelja.

-Sada smo prvi puta kao Ministarstvo hrvatskih branitelja u ovoj ljetnoj školi, a razlog tome je buduća suradnja Ministarstva i Crvenog križa, odnosno centra za edukaciju ovdje u Orahovici. Naime, ovaj centar bi trebao biti jedna od destinacija za rehabilitaciju branitelja koji će biti posjetitelji budućeg međunarodnog Veteranskog centra u Osijeku. Kao čovjek koji je cijeli život profesionalni vojnik, o ovoj Ljetnoj školi mogu reći da je to bila obuka obučavatelja, jedan primjer kako je ovo jedan komplet vrhunskog rada, od uvjeta u ovom centru, do pripreme, organizacije i provedbe aktivnosti pa sve do neprocjenjive volje i truda mladih. Ovo je budućnost našeg društva – zaključio je Aračić. I kada je zastor pušten, uslijedio je dio koji ponajviše ocrtava Ljetnu školu, mladi su se opraštali u zagrljajima i suzama, suzama radosnicama koje daju odgovor na sve.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”603129″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content