APEL PROIZVOĐAČA DUHANA Mole hitan sastanak s premijerom vezan uz aktualno stanje i proizvodnju duhana u Hrvatskoj

Proizvođači duhana, njih 195, koji su ujedno kooperanti Hrvatskih duhana s područja Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije uputili su dopis premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traže hitan sastanak s njim kako bi tim putem “podijelili aktualne informacije vezane uz sudbinu tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru kao i uz kontinuitet državnih potpora za duhan.”

U dopisu koji su proslijedili i medijima podsjećaju kako je proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji vrijedna godišnje preko 100 milijuna kuna te je čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru, kao i kompletnog BAT-ovog sustava u Hrvatskoj.

-Ostanak proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ne samo za nas kooperante i naše obitelji, već i za čitave krajeve u kojima se proizvodi duhan, jedina je opcija zadržavanja dosegnutnog životnog standarda, kojoj nema alternative – stoji u apelu proizvođača duhana za sastankom s premijerom A. Plenkovićem.

Nadalje, ističu kako proizvodnja duhana za Hrvatsku godišnje ima vrijednost oko 100 milijuna kuna te da Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju preko 80 posto vrijednosti otkupa.

-Ugrozi li nam se taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje naših krajeva za ostatkom Hrvatske i Europske unije, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima. Proizvodnja duhana jedna je od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, kojoj su za opstanak ključni nastavak državnih potpora i osiguran otkup. Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njeno financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste.

Mi smo investirali značajna sredstva u unaprjeđenje proizvodnje kako bi bili što održiviji, a naši nasljednici su počeli preuzimati proizvodnju jer su u tome vidjeli priliku i budućnost za sebe – poručilo je gotovo 200 kooperanata iz četiri županije, s nadom kako će Vlada učiniti sve kako bi se proizvodnja duhana i duhanskih proizvoda zadržala u Hrvatskoj. (www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content