FOTO U sklopu projekta “Mladi ruralci” u Kladarama održana radionica gatanja

Uz sve epidemiološke mjere i ograničen broj sudionika, održane su još dvije radionice u sklopu projekta “Mladi ruralci”. U četvrtak, 17. rujna u Društvenom domu u Kladarama održane su radionice gatanja.

Provoditelj radionice bila je Ivka Mađar, a za navedenu radionicu “Čuvarice kulturne baštine” imale su veliku čast ugostiti članove Romske udruge “Munhro ilo” što u prijevodu znači “Romsko srce”.

IMG 1067

Članice udruge su na radionicama imale svoje tradicijske nošnje, dok je ispred Romske udruge Vedrana Šajn svim nazočnim sudionicama ispričala romsku povijest, njihov način života, njihovu kulturu te se tako dotakla i samog gatanja. Ističe Vedrana kako je gatanje u prošlosti bilo puno intenzivnije i češće nego danas te je spomenula kako se samo gatanje obično održavalo petkom i to najčešće iz šalice kave ili iz dlana.

IMG 1079

Nakon razgovora s Vedranom i ostalim članicama romske udruge sudionici radionice imali su prilike vidjeti knjigu pod nazivom “Stoljetni kalendar” i karte iz kojih je uz knjigu moguće pročitati njihovo značenje. Svi sudionici naučili su jako puno o romskom načinu života, o njihovoj kulturi i svim predrasudama vezanima uz Rome i kako se teško nose s tim istim predrasudama.

IMG 1089

Važno je napomenuti kako Vedrana vodi radio nacionalnih manjina pod imenom “Vedri radio” te je to jedan način kojim dokazuje kako i mlade Romkinje uz sve predrasude i poteškoće mogu biti vrlo uspješne.

(www.icv.hr, Čuvarice kulturne baštine Kladare, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”605782″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content