NEMA MIRA Zaraženi koronavirusom ponovno na “izletu”: Po selima obavljao komunalne poslove

Muškarac (62) koji je u petak, 11. rujna, zaradio kaznenu prijavu za širenje i prenošenje bolesti, konkretno koronavirusa Covid-19, jer je umjesto na liječenju kod kuće kao pozitivan pacijent na koronavirus bio na piću na terasi jednog ugostiteljskog objekta u Virovitici – ponovno je prekršio mjeru liječenja i otišao “na izlet” izvan kuće.

Policija ga je, doznajemo, još dva puta zatekla kako ne poštuje mjeru, pa je do sada u samo četiri dana čak tri puta kazneno prijavljen zbog povrede članka 180. Kaznenog zakona – za širenje i prenošenje zarazne bolesti, točnije, koronavirusa.

Kako smo neslužbeno doznali, riječ je o N.M. s područja Rogovca, kojemu mjera liječenja kod kuće, budući da je pozitivan na koronavirus Covid-19, prestaje sutra (srijeda).

Neslužbeno doznajemo i kako je uz odlazak na piće u kafić u petak, do danas (utorak) kuću napustio još bar dva puta i to kako bi po okolnim selima obavljao određene komunalne usluge, a kojima se privatno bavi. Osobe kojima je dolazio odraditi posao nisu znale da je pozitivan na koronavirus.

Na naš upit vezan uz slučaj, PU virovitičko-podravska odgovorila je kako je “prilikom vršenja kontrole poštivanja mjera i izrečene mjere izolacije, Covid-19 liječenje u kući, utvrđeno da je osoba (nisu objavili identitet) sveukupno tri puta prekršila ovu mjeru.“

Pitali smo PU virovitičko-podravsku i o tome kakva je procedura u slučaju da osoba ponavlja ovo djelo koje druge izravno ugrožava – konkretno, je li postojala mogućnost da osobu zadrže do isteka mjere, kada bi bila sigurna za druge?

Iz PU virovitičko-podravske odgovorili su nam kako nažalost ne raspolažu adekvatnim prostorijama za zadržavanje osobe oboljele od zarazne bolesti. Nakon što bi osobu prijavili, puštena je kući na nastavak liječenja, a o svemu je izviješten i nadležni epidemiolog, doznajemo.

Izolacijskih prostora za Covid-19 pozitivne počinitelje ovakvih kaznenih djela trenutno nema na našoj županiji, a ni šire, pa sve što policija u ovom trenu može napraviti jest nakon kontrole i prijave pustiti ga kući.

Inače, za ovo kazneno djelo Zakon propisuje i do dvije godine zatvora, pa će sudski epilog pokazati stvarnu cijenu ova tri nesavjesna “izleta” za 62-godišnjeg muškarca. A sustav bi u skoroj budućnosti trebao naći rješenje za problem poput ovoga, jer očito da apel na savjest i odgovornost kod nekih građana ne pomaže. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content