Poljoprivrednici, stižu elektroničke iskaznice za digitalno poslovanje

foto: Ministarstvo poljoprivrede

U tijeku je isporuka elektroničkih poljoprivrednih iskaznica, koje poljoprivrednici mogu preuzeti i aktivirati u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Trenutno je podijeljeno više od 500 iskaznica, a čak 16.000 poljoprivrednika podnijelo je zahtjev za izradu te time i korištenje niza usluga koje ePI nudi na jednom mjestu.

Kako podsjećaju, ona je službeni dokument Ministarstva poljoprivrede koji služi za poslovanje bez papira, štedi vrijeme, radne sate i novac. Riječ je o vjerodajnici najviše sigurnosne razine koja omogućava jedinstvenu identifikaciju, elektroničko potpisivanje dokumenata i podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u.

Zamijenit će sve dosadašnje kartice

-ePI će zamijeniti sve postojeće kartice koje su do sada koristili – tzv. zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. Također, poljoprivrednici njome mogu sigurno pristupiti sustavu e-Građani i koristiti 74 različite elektroničke usluge – naglašavaju.

Također, elektronička komunikacija putem nje rasteretit će administrativni sustav te osigurati automatsko preuzimanje zahtjeva, čime će se ubrzati obrada podataka i kontrolne aktivnosti koje prethode isplati potpora.

Više o elektroničkoj poljoprivrednoj iskaznici pogledajte ovdje.

-Ovo je prvi korak u digitalizaciji usluga u poljoprivredi. Naime, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s AKD-om, usporedno s uvođenjem ePI, radi na uspostavi novih sustava. Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezat će informacijske sustave Ministarstva, Agencije za plaćanja i HAPIH-a te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka. Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) stvorit će osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima – naglašava se u priopćenju.

Prvo izdavanje iskaznice je besplatno

K tome, navedeni sustavi stvorit će preduvjet za brzu komunikaciju putem budućih web i mobilnih platformi: e-Poljoprivreda, m-Poljoprivreda i e-Savjetnik, kroz koje će poljoprivrednici moći pregledavati svoje podatke, statuse zahtjeva i isplata te dobiti informacije o aktivnostima i savjetima nadležnih tijela.

-Zahtjev za izradu elektroničke poljoprivredne iskaznice poljoprivrednici mogu podnijeti svaki radni dan u podružnicama APPRRR-a. Za podnošenje nužna je osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt broj mobitela nositelja gospodarstva. Prvo izdavanje iskaznice je besplatno za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, odnosno odgovornu osobu – zaključuju.

(agroklub.com, poljoprivreda.gov.hr)