Pročelnik Bjelica o epidemiološkoj situaciji u virovitičkim školama i vrtiću: Na vrijeme smo reagirali i prevenirali širenje zaraze

Na aktualnom satu jučer (četvrtak) održane sjednice Gradskog vijeća Grada Virovitice pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica odgovarao je na pitanje vijećnika o tome što Grad poduzima u zaštiti učenika u školama i djece u vrtiću za vrijeme pandemije koronavirusa.

Pročelnik je istaknuo kako je Grad do sada utrošio 114 tisuća kuna za nabavu sredstava za prevenciju COVID-a 19.

– Nabavili smo 4 tisuće perivih maski za učenike od 5. do 8. razreda. Svatko je dobio po četiri perive maske. Mislim da smo jedini grad u Hrvatskoj koji je nabavio više od dvije – rekao je Bjelica te dodao da će ovisno o trajanju ovakve epidemiološke situacije vidjeti hoće li nabavljati dodatan broj maski, jer se i one s vremenom „troše“.

Zbog posebnih epidemioloških mjera i povećanog opsega prijevoza Grad će mjesečno za prijevoz izdvajati oko 60 tisuća kuna.

– Ovdje nam je prijevoznik izašao ususret s obzirom na to da imamo okvirni sporazum na 4 godine, a ovo je druga godina izvršenja okvirnog sporazuma. Prijevoznik nam tako računa samo dodatne kilometre ako autobus mora ići dva puta negdje – ističe pročelnik te dodaje kako su se škole prilagodile i uskladile satnicu.

– Učenici izlaze iz razreda za vrijeme nastave, šetaju, to je dozvoljeno, jer sigurno je teško sjediti 6 ili 7 sati s maskama u zatvorenom prostoru. To smo dogovorili s ravnateljima, prema dopuštenju Ministarstva. Svi su vrlo kooperativni – rekao je Bjelica.

Istaknuo je kako na području grada imamo jednog koronavirusom zaraženog srednjoškolca koji pohađa Glazbenu školu Jan Vlašymski koja je u vlasništvu Grada te jednog ravnatelja, dok je 13 učenika, 4 nastavnika i 6 nenastavnog osoblja u samoizolaciji.

– Na broj od 2.300 djece, uključujući vrtić i škole, i negdje oko 400 zaposlenika smatram da je ova brojka vrlo mala. To znači da je Grad Virovitica, s na vrijeme poduzetim mjerama, uspio prevenirati širenje zaraze u odgojno obrazovnim ustanovama koliko je u našoj moći – rekao je Bjelica.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content