Ravnatelj virovitičke bolnice Dinko Blažević: Unatoč dijelu osoblja koje van pogona, cijeli sustav bolnice radi

Porastom broja oboljelih od bolesti izazvane novim koronavirusom SARS-CoV-2 na području Virovitičko-podravske županije došlo je i do porasta broja zaposlenika virovitičke Opće bolnice koji se zbog sumnje ili zbog pozitivnog nalaza na COVID-19 trenutno nalaze u samoizolaciji i/ili na kućnom liječenju.

Prema riječima Dinka Blaževića, ravnatelja Opće bolnice Virovitica, do jučer (srijeda) ukupno je 13 zaposlenika pozitivno na COVID-19, a ukupno 16 djelatnika je u samoizolaciji. Od toga je jedan liječnik, 13 medicinskih sestara/tehničara te dva nezdravstvena djelatnika. Do kraja mjeseca svi bi se, ako testovi pokažu da su negativni, trebali vratiti na posao.

Što aktualna situacija znači za pacijente, pitali smo.

REDOVNI POSTUPCI
– Iako smo u proteklom tjednu imali veći broj zaposlenika koji su zbog kontakata sa zaraženim pacijentima ili kolegama završili u samoizolaciji, pa se njihov broj povećao na više od trideset, uspjeli smo osigurati rad svih odjela tako da smo preraspodijelili zaposlenike drugih odjela na njihova radna mjesta te dijelu osoblja prekinuli korištenje godišnjih odmora.

dinko bolnica 1

Na sreću, još uvijek nemamo liječnika pozitivnih na COVID-19. Za službe čiji su liječnici bili u samoizolaciji, dakle za jednog liječnika, prolongirali smo pojedine postupke, no neometano provodimo zbrinjavanje pacijenata s hitnim stanjima, onkološke i tzv. prioritetne pacijente. Broj zaposlenika virovitičke Opće bolnice koji su u samoizolaciji je prihvatljiv, cijeli sustav radi, a narednih dana očekujemo povratak zaposlenika iz samoizolacije, nakon negativnih testova na SARS-CoV-2 – objašnjava D. Blažević.

Na bolničkom liječenju su četiri pacijenta oboljela od bolesti COVID-19, a riječ je o starijim osobama koje imaju brojne kronične bolesti poput povišenog krvnog tlaka, dijabetesa ili su onkološki pacijenti. Riječ je o kroničnim stanjima koje povećavaju rizik od razvoja teških i kritičnih oblika bolesti COVID-19, za razliku od zdravih osoba koje obično imaju blage oblike bolesti.

Sustav funkcionira tako da se pacijenti s blažim oblicima bolesti liječe kod kuće, oni koji imaju srednje teške i teške oblike bolesti liječe se kod nas u bolnici, a pacijenti s kritičnim oblicima bolesti upućuju se u intenzivističko-respiracijski centar KBC Osijek – kaže D. Blažević.

Trenutno se u Općoj bolnici Virovitica na Odjelu infektologije liječe četiri pacijenta koji su razvili srednje teški ili teški oblik bolesti COVID-19. Dosad su u virovitičkoj bolnici preminule dvije osobe – kaže D. Blažević. Riječ je, ističe, o osobama koje su uz koronavirus imale i brojne komorbiditete te su, nažalost, izgubile borbu s virusom. Od početka pandemije još tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije preminula su u respiracijskom centru KBC-a Osijek. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content