STIŽE CJEPIVO PROTIV GRIPE Hrvatska očekuje čak 690.000 doza: Cijepljenje i u ljekarnama

Svake godine Hrvatska naručuje sve više cjepiva protiv gripe, a ove godine čekamo dostavu od ukupno 690.000 doza.

– Naručeno je do danas 460.000 doza cjepiva za osiguranike i dodatnih 130.000 koje stižu oko 10. prosinca te 100.000 za ljekarne za prodaju. Prodavat će se po 68 kuna u ljekarnama (op.a., cijena od Medoke). S procjepljivanjem se kreće oko ili nakon 15. listopada – kazala je Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, piše 24sata.hr.

Ovo je ipak prva pandemijska godina u kojoj će se miješati sezona gripe i viroza s novim koronavirusom pa liječnici cijepljenje preporučuju svima, a posebno ugroženim skupinama. Tako će barem smanjiti raspon mogućih virusa od kojih mogu oboljeti. Kao i uvijek, preporučujemo kroničnim bolesnicima i starijim osobama da se cijepe.

Naime, kod njih su češće komplikacije, pa kad obole od gripe, može doći do virusnih ili bakterijsku upala pluća, što u konačnici znači i smrtni ishod – pojasnila je iskusna infektologinja Maja Capar.
Nitko nije obavezan cijepiti se protiv gripe, ali svakako se preporučuje osobito u vrijeme koronavirusa.

Koliko gripa može biti opasna opisuje nam Capar:

– Iako rijetko dolazi do teških komplikacija, sjećam se naše kolegice medicinske sestre koja je zbog gripe dobila i encefalitis, odnosno upalu mozga i završila na liječenju u Zagrebu. Nasreću, sve se dobro završilo i uspješno se oporavila.

Mjere kojih se moramo držati zbog koronavirusa Capar smatra da će pomoći i kod sprječavanja oboljenja od gripe, ali i viroza.

– Sve su to kapljične infekcije koje se uglavnom šire na isti način. Do sada nikad nismo svi nosili maske, držali razmak i redovno se dezinficirali, a to će vjerujem spriječiti i širenje drugih virusa, ne samo korone – kaže Capar.

Od spomenutih više od pola milijuna doza cjepiva protiv gripe, samo Zagreb očekuje ukupno 85.000 doza. Novost je da bi se ove godine oni koji kupe cjepivo u ljekarni mogli odmah i cijepiti u ljekarni, a ne kod doktora. To je prioritet u svim europskim zemljama, a sve zbog sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

(24sata.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content