Što ako koronavirus uđe u vrtić i tko odlučuje o testiranju djece? Capak: Nema pravila za sve vrtiće

U vrtić u Požegi prodro je koronavirus pa ta ustanova neće raditi 15 dana. No, hoće li to biti pravilo i drugim sličnim slučajevima pitanje je na koje je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak odgovorio kazavši da nema pravila, piše RTL.

– Nema pravila za sve vrtiće. Radi se epidemiološka procjena. Ovdje se radi o procjeni epidemiologa da je bolje da se na neko kratko vrijeme rad vrtića odgodi dok se ne raščisti situacija. To ne znači da će neki drugi vrtić ako u njemu bude korona biti zatvoren – rekao je Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera.

Mnoge roditelje brine pitanje odlaska djece u školu s obzirom na nadolazeće razdoblje u kojem se javljaju i druge sezonske bolesti, a Capak je istaknuo da se u tom slučaju treba konzultirati s liječnikom opće prakse.

Tko odlučuje o testiranju?

U slučaju osjetljivih skupina, odnosno djeca s bolestima poput astme i slično, također se treba savjetovati s liječnikom kada dijete može u školi, a o njegovoj procjeni će ovisiti i odlazak djeteta koje i inače boluje od teških bolesti, primjerice cistične fibroze.

– To uvijek mora biti liječnik opće prakse, on se može konzultirati na klinici, ali je uvijek u kontaktu s roditeljima i školom – kazao je Capak i podcrtao još jednom u slučaju sumnje na koronavirus: “Procjenu zdravstvenog stanja treba dati liječnik, ne roditelj.

– Testovi su na raspolaganju, dostupnost će biti omogućena u svim županijama, nadamo se da ćemo to postići tijekom rujna. Dakle, kad postoji sumnja, uvijek postoji test. Ako bude teško razlučiti o čemu se radi, onda je dobro napraviti testiranje. U svim situacijama kada se ne bude moglo klinički razlučiti, napravit će se test – zaključio je Capak.

(rtl.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content