Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom Javnih priznanja obilježen Dan općine Voćin

Odavanjem počasti kod spomenika Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina, jučer (ponedjeljak) je započelo obilježavanje Dana općine Voćin.

Polaganjem vijenca i upaljenih lampiona počast su odali: saborska zastupnica Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Darko Žužak, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, načelnik Općine Voćin Predrag Filić i njegov zamjenik Roko Perić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Hrvoje Dorić te predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Molitvu ispred spomenika je predvodio voćinski župnik vlč. Ivan Ereiz.

Nakon odavanja počasti, na zvjerski način ubijenim Hrvatima s područja općine Voćin u Domovinskom ratu, uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća. Poslije intoniranja hrvatske himne i odavanja počasti svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima minutom šutnje, nazočne je pozdravio i na dolasku im se zahvalio predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Hrvoje Dorić.

IMG 2752

Načelnik Općine Voćin Predrag Filić u svom se obraćanju nazočnima prisjetio provedenih projekata te najavio nove.

– Općina Voćin danas s ponosom nosi epitet jedne od najmlađih općina u Hrvatskoj. Jedina smo općina u Virovitičko-podravskoj županiji koja ima dva dječja vrtića, u Voćinu te od ove godine novoizgrađeni u Ćeralijama. Osnovnu školu Voćin i područne škole u Humu i Ćeralijama, te srednjoškolske ustanove u Slatini i Virovitici polazi oko 450 učenika. Općina Voćin redovito sufinancira sve njihove programe, prati djecu praktično od kolijevke do završetka obaveznog obrazovanja, kao i fakulteta.

Djeca su naša budućnost, pa smo uz pomoć sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uredili novo dječje igralište. Također, i u Humu je uređeno dječje igralište, u Ćeralijama je postavljena javna rasvjeta, a u Voćinu se na nogometnom igralištu uređuje travnjak i obnavljaju prostorije kluba. Nastavljaju se i projekti izgradnje druge faze odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Voćinu, uređuju se ceste, nogostupi, parkirališta…, dok su voćinski vatrogasci uz pomoć Općine uredili Vatrogasni dom i izgradili garažu za vozila.

IMG 2758

Uskoro će u Voćinu, zahvaljujući sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, započeti izgradnja Društvenog kulturnog doma vrijednog, gotovo, tri milijuna kuna, a u pripremi su i brojni drugi projekti. Isto takao, uskoro će biti opremljen i otvoren Geo-info centar u Voćinu. No, to su samo neki od projekata koje planiramo u budućnosti, i, mogu vam reći, još je puno posla ispred nas kako bi našu općinu doveli do poželjnog mjesta za življenje, ali i za turiste – istaknuo je, između ostalog, načelnik Filić.

Pozdrave nazočnima i čestitka za Dan općine Voćinčanima su uputili saborska zastupnica Vesna Bedeković i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Slušavši načelnika, očito da je prošla godina bila uspješna za vašu općinu i sigurno da su u protekloj godini napravljeni iznimni uspjesi u svim segmentima te je sigurno da općina Voćin može biti, i je, primjer svim općinama naše županije, ali i cijele Hrvatske. Veseli me to što imate spremne projekte za ubuduće, jer nas čeka nova financijska omotnica, nova financijska perspektiva, slušamo o tome da nas čeka dvadeset i dvije milijarde eura koje dolaze u Hrvatsku i vjerujte da bez spremnih projekata nećemo uspjeti povući sva ta sredstva. Zato trebamo svi zajedno, kako Županija, tako i svi načelnici i gradonačelnici, već sada pripremiti sve projekte kako bi ih imali spremne i mogili ih prijaviti kada ti novci dođu.

IMG 2764

Zahvalio bih Stožeru civilne zaštite općine Voćin koji je u proteklih šest mjeseci, zajedno sa Stožerom civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, dobro radio u sprečavanju pandemije koronavirusa i zato smo sada jedna od županija s najmanje oboljelih. Iskoristio bih ovu priliku i zaželio sretan prvi dan škole, vama roditeljima, vašoj djeci i djelatnicima škola s područja vaše općine – rekao je župan Andrović.

– Dozvolite da vas sve srdačno pozdravim u svoje osobno ime i u ime mog kolege saborskog zastupnika Josipa Đakića koji zbog ranije preuzetih obaveza danas nije mogao biti ovdje s nama. Ova sjednica i ova godina doista je drugačija, jer se susrećemo u posebnim okolnostima prouzrokovanim COVID-om 19, pa moramo ovdje sjediti s maskama i pridržavati se svih propisanih mjera. Međutim, to je neko novo normalno na koje se svi zajedno moramo priviknuti i u tom privikavanju i svakodnevnom životu susretati se i na svečanim sjednicama. U ovom svečanom ozračju želim čestitati svima Dan općine Voćin i blagdan Male Gospe, te čestitati svim današnjim dobitnicima javnih priznanja Općine Voćin, jer je to pokazatelj kako se dobro u vašoj općini radi i koliki se rezultati postižu na svim područjima – zaključila je saborska zastupnica Bedeković.

IMG 2775 1

Zahvalnice Općine Voćin laureatima uručili su predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Hrvoje Dorić i općinski načelnik Predrag Filić, a dobili su ih Anica Božičković za višegodišnji aktivni rad i doprinos u ostvarivanju rezultata u kulturi i obnovi kulturne baštine Voćina, Stožer civilne zaštite općine Voćin za aktivan doprinos u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom te Ivan Ergović za poseban doprinos u obnovi župne crkve i svetišta Gospe Voćinske.

Svečanoj sjednici, uz općinske vijećnike i već spomenute pri odavanju počasti kod spomenika Voćinskoj žrtvi, nazočili su zamjenik virovitičko-podravskog župana Igor Pavković, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, zamjenik načelnika Općine Mikleuš Dalibor Lipovac, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić, kao i predstavnici institucija, vjerskog i društvenog života s područja općine Voćin.

(www.icv.hr, adf; foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”604643″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content