SVJETSKI UNIKAT Utrka motokultivatora i moto spektakl postali orahovački brend

Red vitezova Ružice grada Orahovica uz pomoć ljubitelja motocikala iz Orahovice organizirali su još jedan moto spektakl, 13. Državno prvenstvo motokultivatora koje je održano na motocross stazi u Orahovici. Motokultivatori i motori te njihovi vozači pokazali su najbolje od sebe. Motori su ”letjeli po zraku”, a posebna atrakcija bila je utrka motokultivatora. Sedam neustrašivih ekipa prošlo je 10-minutnu utrku, bilo je tu padova, guranja, atraktivnih poteza sve ono što ovaj događaj čini posebnim i jedinstvenim.

– Ovo je dosita fenomenalno. Hvala vozačima motora koji su pristigli gotovo iz cijele kontinentalne Hrvatske, a isto tako i vozačima motokultivatora. Jedan sudionik došao je čak iz Italije, prešao 650 kilometara, uzeo godišnji odmor kako bi došao kod nas. Svaka čast svim vozačima i od srca hvala što su došli u našu Orahovicu donijeti jedan vrhunski doživljaj – kaže predsjednik Reda vitezova Ružice grada Vlado Grgić. Motociklisti su bili posebna doza adrenalina:

2009motokultivatori 17

– Održane su motocross utrke klase MX50 i MX65ccm za djecu do 9 godina, zatim MX 350 i 125 te MX250 i MX 450. Pripremili smo stazu kako smo najbolje znali i posebno mi je drago da smo dobili pohvale što nam govori da ustrajemo i dalje – kaže Damir Hornung jedan od ponajboljih Orahovčana na dva kotača što je potvrdio i na ovoj utrci gdje se plasirao u sami vrh.

I ove godine posebne kategorije, koje su dodale atrakciju bile su utrke trkača s upaljenim trimerom, a natjecala su se i djeca na biciklima.

2009motokultivatori 9

– Sve je ispalo odlično. Ovo s trimerima smo po prvi puta pripremili i pokazalo se zabavnim i moram se zahvaliti dečkima koji su to odradili vrhunski. Središnja utrka motokultivatora brojila je 7 ekipa, a kada se pogleda sve skupa, kroz sve utrke prošlo je 70-ak sudionika iz cijele kontinentalne Hrvatske što je naša najveća nagrada – dodao je Vlado Grgić.

Utrku su vozila i neka poznata imena poput nekadašnjeg prvaka Hrvatske Mirka Lovakovića i mlade vrhunske vozačice s Prvenstva Hrvatske, Virovitičanke Enole Šamu što je ovom događaju dalo još jednu težinu.

Na kraju, nakon niza utrka najbolji su dobili i medalje, tako je kod motocikala, u dječjoj klasi MX 65 slavio Dominik Došen dok je u MX 50 pobjedu odnio Leo Dvorski, druga je bila Marta Došen, a treći Ivano Škvorc.

U nešto starijoj konkurenciji MX 85 slavila je Virovitičanka Enola Šamu, druga je bila Lea Ivanović, a treća Nika Lucija Šrajber. U 125.-ici zlato je odnio Marino Nino Šrajber dok je srebro pripalo malom desetogodišnjem Niki Kovaču iz Orahovice. U kategoriji seniora MX 250  zlato je osvojio Dejan Milinović iz Moto kluba Požega promet, srebro je pripalo Dejanu Premužiću, a bronca Dini Vrebcu iz Osijeka.

Motokultivatori 3

U kategoriji MX 350 najbrži je bio Dominik Tešić iz Pitomače, srebrni je bio Marino Đakić iz Našica dok je broncu osvojio Luka Hrvatić. U najjačoj kategoriji MX 450 najbrži za zlato bio je Krunoslav Ivanović iz MK Viškovci, srebrom se okitio Luka Papak iz Grubišnog polja dok je treće mjesto i broncu osvojio Franjo Kolić.

U posebnoj kategoriji utrka s trimerima na leđima, najbrži i najizdržljiviji bio je Goran Pavlović, drugo mjesto pripalo je Ivanu Getošu dok je brončani Manuel Sobodić iz Orahovice.

Motokultivatori 6

U kraljevskoj disciplini i može se slobodno reći svjetskom prvenstvu utrke motokultivatora vozilo se u dvije jakosne skupine. Bile su to utrke vrijedne vidjeti i dokaz da freze nisu samo za vrtove i njive nego itekako i za utrke. Nakon dvije utrke po deset minuta i u svakoj po dodatni krug, u skupni motokultivatora slabije snage slavio je Dario Kumf iz Nove Gradiške, druga je bila ekipa Petar Andačić i Ivan Getoš iz Čepina dok je broncu osvojila ekipa Dino Soldo i Marko Ribičić iz Požege.

U jačoj kategoriji najbrži je bio Aleksandar Momirov, drugi je bio Marko Perković, a broncu je oko vrata stavio Talijan Dragan Čuljak. Posebnu utrku odvozili su mali biciklisti među kojima je najbrži bio Tomislav Damjanović, drugo mjesto osvojio je Hadža Bezjak dok je brončani bio Petar Kozarić.

Iako su pobjednici motokultivatora zaslužili reći koju riječ, nju smo ipak dali posebnom čovjeku, Draganu Čuljku čovjeku koji živi i radi u Italiji i koji je uzeo godišnji odmor specijalno želeći doći na ovu utrku.

Motokultivatori 2 Dragan Culjak Italija

– Slučajno sam našao na internetu ovaj događaj, stupio u kontakt s gospodinom Grgićem i baš sam želio doći. Uspio sam dobiti godišnji i evo i nakon svega sigurno ću dolaziti svake godine. Moj motokultivator može frezati, orati i transportirati, brzina mu je mala do 15 km/, ali ima prednost jer ima 4×4 kao džip, ali ja sam ovdje prije svega radi zabave i doista sam uživao – kaže Čuljak.

Ivan Došen iz Požege bio je jedan je od glavnih sudaca motocross utrka i oduševljen je stazom.

– Ovo što radi udruga vitezova i posebno obitelj Hornung je stvarno nevjerojatno, svaka im čast. Staza je odlična, svi su je pohvalili i meni je posebna čast bila biti ovdje i sudjelovati u ovoj prekrasnoj priči. Orahovica je pokazala kakvo veliko srce ima i sigurno ćemo svake godine pomagati i dati sve od sebe da ovo ovdje traje još dugo – rekao je Došen.

Ovo je događaj koji Orahovicu čini posebnom i jedinstvenom. Čestitke Redu vitezova Ružice grada i ljubiteljima motora iz Orahovice koji su uložili ogroman trud i bez puno sponzora, gotovo sve sami organizirali do savršenstva.

– Moram svakako reći kako sam već ove godine dobio mailove iz Kine, engleske i Amerike odakle su ljudi fascinirani ovim događajem i najavili svoj dolazak u idućim godinama. Na kraju se moram zahvaliti obiteljima Hornung i Kostelac koji su ustupili svoju privatnu zemlju za ovaj događaj i hvala svima koji su bilo koji način pomogli – zaključio je Grgić.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”605992″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content