U povodu Dana općine Zdenci i blagdana svetog Mihaela održana svečana sjednica: Mala općina za velike stvari

U povodu Dana općine Zdenci i blagdana svetog Mihaela održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Uoči sjednice kod križa na mjesnom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje kojima su počast odali župan VPŽ Igor Andrović i njegov zamjenik Darko Žužak, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić i njegov zamjenik Jurica Kiris te predsjednica općinskog Vijeća Marija Dedaj. Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Vijeća Marija Dedaj naglasivši kako je Vijeće održalo šest sjednica u proteklih dana radeći na važnim odlukama za dobrobit mještana i koje su sve većinom donesene jednoglasno.

2908svecanazdenci 5

Načelnik Tomislav Durmić predstavio je odrađene projekte kroz proteklih godinu dana.

– Mogu reći da smo uspješni i da se puno napravilo iako neki tvrde suprotno. Završen je projekt izgradnje kanalizacije prema ugovoru s Hrvatskim vodama iz 2012. za sustav odvodnje sanitarno-fekalnih otpadnih voda naselja Zdenci i postavljanje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. U ovom projektu je važno naglasiti kako smo uspjeli dogovoriti sufinanciranje priključaka od strane Hrvatskih voda, a paralelno smo iz svog proračuna izdvojili određene sredstva tako da mještani Zdenaca neće morati platiti punu cijenu izrade priključaka. Ove godine dogovorili smo s Hrvatskim vodama novi projekt izgradnje sustava odvodnje sanitarno-fekalnih otpadnih voda i to za mjesto Duga Međa za što je vrijednost projektne dokumentacije 150 tisuća kuna. Ostvarili smo još nekoliko vrijednih projekata, putem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja realizirana je izgradnja zgrade NK Sloga te izgradnja pješačke staze u Bankovcima, a također uz pomoć istog ministarstva uredili smo i prostor našeg Dječjeg vrtića. Moram izdvojiti i projekt uređenja stare ambulante koji će uskoro postati novi prostor općinske uprave, krenula je izgradnja pješačke staze i već je izgrađena staza na mjesnom groblju u Slavonskim Barama. Ima tu još niz projekata koji su realizirani, a također i puno onih koje smo pokrenuli kako bi naši mještani imali što ugodniji, sigurniji i bolji život  – rekao je između ostalog načelnik Durmić.

2908svecanazdenci 6

Župan Igor Andrović pohvalio je rad načelnika i općinskog tima koji su dokaz da su u maloj općini mogu raditi velike stvari.

– Veseli me prije svega što se u ovoj općini, na najbolji mogući način, rješavaju problemi komunalne infrastrukture, naravno u mogućnostima općinskog proračuna. Drago mi je da se realizira puno projekata, moram svakako spomenuti i to da je ova općina jedna od osam na županiji koja je ušla u projekt ugradnje širokopojasnog interneta koji će omogućiti brži i  moderniji internet, a samim time i moderniji život i bržu komunikaciju. U ovoj općini brine se o svim populacijama stanovništva što je iznimno važno, dakle od vrtića do umirovljenika svi imaju potrebnu pažnju i pomoć. Prenosim ovdje i informaciju sa sastanaka Vlade RH za županima koji je održan u Gospiću gdje smo imali priliku čuti da će od 2021. godine ići nova reforma financiranja lokalne samouprave kroz koje će općine zasigurno biti sretne jer se tu radi o tome da će se povećati oporezivanje dohotka koje će ići upravo ka općinama, a riječ je povećanju sa 60 na 74 posto. Vjerujem da će ovime Općine Zdenci imati više prihoda  kao što je bilo i s prošlom poreznom reformom, a kojima će Općina imati nova sredstva i za pripremu novih projekata, ali i za provedbu postojećih – rekao je župan Andrović.

2908svecanazdenci 7

Na kraju sjednice nagrađeni su i najzaslužniji pojedinci u proteklih godinu dana pa su tako općinske zahvalnice primili Ivica Bušljeta predsjednik UHBDDR Duga Međa za poseban doprinos u promicanju istine o Domovinskom ratu te Predrag Mikić za iskazanu ljudsku humanost kroz 78. puta dobrovoljno darovanu krv. Nakon sjednice uzvanici su obišli novouređeni dječji vrtić te uređenu buduću zgradu općinske uprave.

2908svecanazdenci 1

 

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content