U Sopju obilježena 29. obljetnica oslobađanja karaula Zanoš i Bobrovac

Dana 16. rujna 1991. godine oslobođena je nekadašnja vojarna tzv. JNA u Slatini, a istoga dana oslobođena je i karaula Zanoš u Kapincima, te dan poslije karaula Bobrovac u Noskovcima. Tim povodom, danas (četvrtak) je u središtu Sopja, kod Zdenca života, uz spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima odana počast svim hrvatskim vitezovima koji su svoje živote položili na oltar domovine.

Polaganjem vijenca i upaljenih lampiona počast su odali predstavnici Općine Sopje, načelnik Berislav Androš i njegov zamjenik Željko Janečić te predsjednik Općinskog vijeća Siniša Hrgović i vijećnici, zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, načelnik Općine Gradina Marko Ajček, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” Pavo Tutenov, predsjednik Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije Dražen Zelenka, predstavnici policije, kao i predstavnici institucija i udruga s područja općine Sopje.

Nakon odavanja počasti, sve uzvanike je u sopjanskom Mjesnom domu pozdravio domaćin, načelnik Općine Sopje Berislav Androš zahvalivši im se na odazivu te je naglasio kako je ove godine obilježavanje oslobađanja karaula skromnije nego inače, sve zbog situacije vezane uz suzbijanje širenja koronavirusa.

IMG 3043

Nazočnima su se obratili i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš i zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak.

Bubaš se u svom obraćanju osvrnuo na dane kojih se svi hrvatski branitelji moraju sjećati s ponosom, jer da njih nije bilo, i da tada nisu oslobodili karaule i slatinsku vojarnu, teško bi se obranio slatinski kraj. Također, zahvalio se Virovitičko-podravskoj županiji, gradovima i općinama s područja VPŽ, što imaju razumijevanja i potpomažu rad udruga koje čuvaju sjećanje na Domovinski rat.

IMG 3048

Virovitičko-podravski dožupan Darko Žužak zahvalio je predstavnicima udruga te lokalnim zajednicama na očuvanju digniteta Domovinskog rata na način kao što je ova 29. obljetnica oslobađanja karaula Zanoš i Bobrovac, te obilježavanjem važnih obljetnica vezanih uz nametnuti rat u kojem su mnogi svoje živote položili za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Žužak je s nazočnima podijelio i jednu, kako je rekao, ekskluzivu, odnosno početak radova na objektu u Orahovici koji će biti centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju u ovom dijelu Slavonije.

IMG 3050

– Znamo da hrvatski branitelji, osmim karcinoma, najviše obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, te će se uskoro, oni koji budu imali potrebu, moći rehabilitirati u Orahovici. Ministarstvo hrvatskih branitelja već je potpisalo ugovor s Gradskim društvom Crvenog križa iz Osijeka, koji ima smještajne kapacitete na Merkuru u Orahovici za četrdeset do pedeset ležajeva, i kada taj centar profunkcionira hrvatski branitelji iz Slavonije će se tamo moći rehabilitirati. Osim što će budući centar biti za rehabilitaciju, bit će i za prevenciju, dakle moći će se obavljati preventivni pregledi kako bi se preduhitrile kardiovaskularne bolesti – zaključio je Žužak.

(www.icv.hr, adf; foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”605697″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content