U Virovitičkoj knjižnici održano predstavljanje zbirke priča ”Ljubičin tjeden” autorice Natalije Bajer

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica organizirao je jučer (četvrtak) predstavljanje zbirke priča “Ljubičin tjeden” autorice Natalije Bajer.

Zbirka se sastoji od ukupno dvanaest priča koje prate djevojčicu Ljubicu u svakodnevnim životnim situacijama. Priče su podijeljene na tjednoj bazi tako da se za svaki dan pronalaze po dvije priče, osim subote i nedjelje kada je sastavljena jedna priča. Zbirka je pisana kajkavskim narječjem, vremenski je smještena u sredinu prošlog stoljeća, a namijenjena je djeci i odraslima.

– Ova knjiga ne izlazi samo da bi predstavila autoricu i njezin rad, već da bi u ovom slučaju sačuvala kolektivne uspomene jednog vremena. Umijeće pripovijedanja priča je jedno od najvećih umijeća na ovome svijetu. Na žalost, pravih pripovjedača koji priču izmišljaju iz svoje glave te koja je samim time svakim danom sve bogatija, vrlo je malo. Moramo biti uistinu zahvalni ovom trudu kako bi se jedno pokrajinsko djetinjstvo zaštićeno od zla sačuvalo u Ljubičinom tjednu. Ovih tjedan dana u imaginarnom tjednu ne predstavlja zbiljski tjedan na koji smo mi naviknuli, već je to sedam dana u odrastanju izdvojeno u različitim fazama, odnosno radi se o ključnim čvorištima u kojem dijete spoznaje svijet odraslih – izjavila je hrvatska pjesnikinja Božica Jelušić, autorica predgovora ove knjige.

Ljubicin tjeden 2

– Prvenstveno bi zahvalila svim nazočnima, Gradskoj knjižnici Virovitica, Ogranku Matice hrvatske na podršci u tiskanju, Općini Lukač koja je knjigu financirala te gospođi Jelušić na napisanom predgovoru. Istina je da je dio ove knjige zapravo moje vlastito prisjećanje nekih dijelova moga djetinjstva, dok je za velik dio knjige zapravo zaslužno djetinjstvo moje majke. Silno cijenim pažnju i vrijeme koje izdvajate za moje radove, te vam zbog toga želim reći jedno veliko hvala – zaključila je autorica knjige Natalija Bajer.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content