Upoznajte Ivanu Slivar, kandidatkinju za najuzorniju seosku ženu: Nema tih novaca zbog kojih bih otišla iz svoga rodnog Josipova!

Lanjska pobjednica izbora Najuzornije hrvatske seoske žene bila je Svetlana Bastalić iz Dinjevca pa će se ovogodišnji izbor održati sredinom listopada u njenoj općini Pitomači u Virovitičko-podravskoj županiji. Udruga Uzorne hrvatske seoske žene, koja organizira taj izbor, osnovana je 2002. godine, kad se izbor sa Zagrebačke županije proširio na cijelu Hrvatsku. Riječ je o projektu kojim se želi pridonijeti promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu radi afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, te pridonijeti očuvanju obitelji i kulturne baštine, nasuprot starenju i odumiranju sela.

Jedna od dviju kandidatkinja koje će ove godine iz Virovitičko-podravske županije predstaviti kraj iz kojeg dolaze kroz ono što rade i kroz način na koji doprinose njegovu napretku je Ivana Slivar iz Josipova, malog sela u općini Sopje nedaleko od Slatine.

Ivana Slivar rođena 16. listopada 1985. u svome Josipovu, udana je i majka dvojice sinova od osam i 12 godina. Nakon osnovne škole pohađala je Srednju školu Marka Marulića u Slatini za zanimanje prodavača, ali ne radi u svojoj struci.

iPiccy collage
Foto: I. Slivar

Obitelj Slivar bavi se proizvodnjom duhana i kamilice, svaku od tih kultura uzgaja na deset hektara. Proizvodnju duhana ove su godine povećali sa lanjskih sedam na deset hektara. Posljednjih petnaestak godina kooperanti su slatinske tvrtke Agroduhan, ali su se roditelji Ivanina supruga Dražena i ranije bavili proizvodnjom duhana pa su mladi nastavili njihov posao. Kamilicu prodaju privatnom prerađivaču koji je potom plasira u inozemstvo.

– Pozvana sam i prošle godine da se prijavim na taj izbor, ali zbog mnogo posla u sezoni poljoprivrednih radova, posebno berbe duhana, jednostavno nisam se stigla pripremiti. Naš radni dan počinje ujutro u četiri, završava navečer u osam. Tijekom prijepodneva beremo duhanski list i spremamo ga u sušaru, a poslijepodne moramo drugu sušaru isprazniti kako bismo napravili mjesta za duhan koji ćemo sutra obrati, i tako se poslovi nadovezuju. Naš je radni dan u duhanu – priča nam Ivana.

Predstavnice udruge Uzorne hrvatske seoske žene posjetile su imanje Slivarovih i uvjerile se u aktivnosti kojima se bavi Ivana. Naime, danas se najveće površine pod duhanom nalaze u Virovitičko-podravskoj županiji, na području Pitomače, Virovitice i Slatine, a prvo poduzeće za proizvodnju, otkup i obradu duhana osnovano je 1955. godine u Slatini. Gotovo tri četvrtine hrvatske kamilice proizvodi se u Virovitičko-podravskoj županiji. Zato je zanimljiva obitelj koja se bavi uzgojem tih kultura, a posebno je zanimljiva uloga seoske žene u takvoj obitelji.

118620380 2671594936391219 3767943859545009188 n
Foto: I. Slivar

Uz sve poslove koje radi kod kuće, Ivana je članica mjesnog Nogometnog kluba Dinamo i Udruge žena Josipovo te vijećnica u Općinskom vijeću Sopje.

– Meni je važno sudjelovati i predstaviti svoje selo, sve ostalo je nebitno. Ja ne mogu sebe smatrati uzornom ženom u Josipovu, rekla bih da je naše malo, ali vrlo složno selo puno uzornih žena. Svi radimo fizički i psihički težak posao, svi su vrijedni. Osobito žene imaju mnogo posla, jer moraju sve pripremiti, skuhati hranu, poslužiti, sve pospremiti, i još sudjelovati u svim poslovima. Za Josipovo bih rekla da je jedno najljepših i jedno od najmlađih sela, da je to mjesto komunikativnih i radišnih ljudi koji su uvijek spremni na međusobnu pomoć. Krasi nas složnost, kad se organizira manifestacija Zagorske jeseni svi sudjelujemo u tome, kad se igra nogomet svi smo na utakmici, kad se bere duhan svi smo u polju. Nema tog mora, ni Njemačke, ni Francuske, nema tih novaca za koje bih otišla iz svoga sela. Za Josipovo je karakteristično da mladi ostaju, nitko ne odlazi u potragu za boljim. Zato je naše selo mlado – priča ova marljiva žena.

Ivana ima samo riječi pohvale za predsjednicu Udruge žena Mariju Čupar, za predsjednicu Vijeća Mjesnog odbora Danicu Brezec, za predsjednika NK Dinamo Dinka Brezeca, a možda najviše za načelnika Općine Sopje Berislava Androša.

– Zahvaljujući njemu i suradnji sa Županijom obnovljena nam je škola, dobili smo cestu do Kapinaca koju čekamo desetljećima, imamo kosilicu za uređenje mjesta, u svemu nas podržava i pomaže – ističe.

118848586 806470103493747 404057876253616254 n
Foto: I. Slivar

Ivana kaže da njena obitelj nije bogata, ali radi, može zaraditi i normalno živjeti. Kad krenu poljoprivredni poslovi 10. ožujka ulaskom u plastenike i pripremama za rasadu, nema odmora do kasne jeseni. Početkom svibnja imaju dva udarna tjedna, kad istovremeno dolazi sadnja duhana i berba kamilice. Od sredine srpnja počinje berba duhanskog lista, što je posao koji traje puna tri mjeseca. Tu je još kidanje zaperaka, zalamanje cvata, prihrana, prskanje zaštitnim sredstvima i niz poslova.

– Određeni poslovi moraju se obaviti u određeno vrijeme, nekad je teško, možda pada kiša, a duhan je općenito prljav posao i mnogi ga neće raditi. Kod prvih berbi, onih listova pri zemlji, duhan mora proći kroz separator i tada smo u takvim oblacima prašine da se ne prepoznajemo. Ali to je naše, tako smo odlučili i nemamo druge mogućnosti, pa ćemo se baviti time dok budemo mogli – kaže Ivana.

Za sudjelovanje u izboru Najuzornije hrvatske seoske žene Ivana ima podršku obitelji i prijatelja, svi su joj na usluzi i svi su spremni pomoći. Svoje selo i aktivnosti kojima se bave predstavit će buketićima od duhanskog lista i vakumiranom prerađenom kamilicom, cvjetnim aranžmanima, tradicijskim jelima, ukrasnim i uporabnim predmetima…

(Petar Žarković-Glas Slavonije)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content