VPŽ PROSLAVILA SVOJ DAN Župan Andrović: Zahvaljujući vrijednim projektima imamo mnogo razloga za optimizam

U četvrtak, 3. rujna, u povodu Dana Virovitičko-podravske županije na svečanoj sjednici Županijske skupštine javnosti je predstavljen obnovljeni Dvorac Janković u Suhopolju, odnosno Centar za posjetitelje koji će svojim bogatim sadržajem, uređenim okolišem, perivojem i 5D kinom biti zanimljiva destinacija turističkim posjetiteljima ovoga kraja.

Županijski je to projekt vrijedan gotovo 40 milijuna kuna, najvećim dijelom iz europskih sredstava te jedan od tri obnovljena dvorca u krugu od samo 20 kilometara (uz Dvorac Pejačević u Virovitici i Hotel Kuriju Janković u Kapeli Dvoru). Četvrti će biti Dvorac Janković u obližnjoj Cabuni, koji će u budućnosti biti Centar za kulturu zdravlja, a taj županijski projekt koji se provodi kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem vrijedan je 56 milijuna kuna.

dvorac jankovic suhopolje snimio kristijan toplak 23

GOSPODARSKI PROJEKTI

No, nisu to jedine vijesti koje će virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću izmamiti osmijeh na licu. Prošli tjedan započeo je i jedan iznimno gospodarski važan projekt – izrada projektne dokumentacija za izgradnju i opremanju sušionice povrća. Sušionica će biti u Virovitici, a zemljište je Županiji darovao Grad Virovitica (10,3 hektara). Bit će to tvornica koju će graditi Virovitičko-podravska županija. Njena ukupna procijenjena vrijednost iznosila bi oko 20 milijuna eura, a obuhvatit će jednu proizvodnu liniju, hladnjaču i kotlovnicu na biomasu zahvaljujući čemu će pogon raditi cijelu godinu i otvoriti brojna radna mjesta kako u samom pogonu, tako i u pokretanju mreže kooperanata. Prvi korak je izrada potrebne dokumentacije te građevinska dozvola kako bi projekt bio spreman za apliciranje pri europskim fondovima.

Neće to biti prva tvornica koju gradi Virovitičko-podravska županija. Naime, prije nekoliko godina s radom je počeo Panonski drvni centar kompetencija u kojemu danas lideri hrvatske drvne industrije provode istraživanja i pokusne serije svojih proizvoda koji se na zahtjevnim inozemnim tržištima predstavljaju kvalitetom i dizajnom.
Poduzetnički inkubatori u Slatini, Orahovici i Pitomači se pune, na Tehnološko-inovacijskom centru su završeni građevinski radovi, čeka ga opremanje, a ove godine će biti završen i Centar za istraživanje u mljekarstvu. Župan Andrović stoga ima razloga za optimizam.
– Kada budemo imali potrebnu projektnu dokumentaciju, ishodit ćemo građevinsku dozvolu i sušionica će biti spremna za prijavu na europske fondove. Bit će to sušionica povrća kakvu nema nitko u Hrvatskoj. Dat će dodatan gospodarski zamah ovom području, generirat će se nova radna mjesta, otvoriti vrata brojnim kooperantima s područja Virovitičko-podravske županije, ali i iz Podravine, Slavonije… Razvijat ćemo proizvodnju povrća, a domaći uzgajivači povećat će prihode i rentabilnost proizvodnje. Time Virovitičko-podravska županija, uz potporu Vlade RH i suradnju s Gradom Viroviticom, nastavlja sa značajnim ulaganjem u poljoprivredu, ali ne samo Virovitičko-podravske županije nego i ovog dijela Hrvatske, Podravine i Slavonije.

DOMAĆE, A NE IZ UVOZA

Sušionica povrća dat će našim poljoprivrednicima dodatnu vrijednost onoga što su proizveli svojim rukama. Bit će to tvornica koju će Virovitičko-podravska županija, uz suradnju s Gradom Viroviticom, Vladom RH, izgraditi za poljoprivrednike s ovog područja. Želja nam je da povrće hrvatskog poljoprivrednika bude neizostavni dio hrvatskih proizvoda, a ne da se ono uvozi iz drugih zemalja. Sušara je uz hladnjaču i kotlovnicu u tom „proizvodnom lancu“ nužnost.

Sušionica povrća tek je djelić u mozaiku ulaganja u poljoprivredu, a koja su uistinu iznimna.

– Ovo je samo nastavak kontinuiranog ulaganja, jer je Virovitičko-podravska županija s ciljem snažnijeg razvoja poljoprivredne proizvodnje i dohodovnijih kultura izgradila sustave navodnjavanja Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac, a u budućnosti će niknuti i novi sustavi sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, Lukač, Čađavica, Đolta II. faza. Sve to ponudit će našim poljoprivrednicima proizvodnju dohodovnijih kultura. Naravno, i Tehnološko-inovacijski centar i Centar za istraživanje u mljekarstvu dio su ulaganja u poljoprivredu.

Prošli tjedan smo obišli pokusno polje na kojemu se obavlja podzemno navodnjavanje na području Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška. To smo također prvi pokrenuli u Hrvatskoj, a na tom pokusnom polju vidjeli smo velike razlike između usjeva koji se natapaju i onih koji su ovisili o klimatološkim uvjetima. Razlike su ogromne i stoga se nadamo kako će sve veći broj poljoprivrednika biti korisnici sustava navodnjavanja koje je Županija izgradila upravo za njih – naglašava Andrović.

androvic 2 Custom
Foto: K. Toplak

REZULTAT DOBRE SURADNJE

Prema podacima HGK i Otvorenog proračuna Virovitičko-podravska županija je vodeća županija po ugovorenim EU sredstvima u odnosu na BDP te je među vodećima po povučenim sredstvima per capita… Županija je kroz projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“ ugovorila 1,4 milijarde kuna.

– Virovitičko-podravska županija već godinama spada u sam hrvatski vrh po povučenim europskim sredstvima. Spoj je to dobrih ideja, sinergije svih županijskih institucija, gradova i općina te naše razvojne agencije VIDRA. Bez te skladne simbioze puno toga ne bi bilo. Zato me veseli kada isti princip vidim i na primjeru Slavonije, suradnje slavonskih županija i Vlade RH te resornih ministarstava. Samo takva skladna i jasna strategija dat će nam rezultate koji su iznimno važni u vremenima koja nam slijede zbog koronavirusa, vremena u kojima je važno svako radno mjesto. Županija je tako kao pomoć obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima s našeg područja isplatila ukupno 1.771.305,60 kuna za 451 korisnika. Osim toga, u stopostotnom iznosu subvencioniramo kamatu malim i srednjim poduzetnicima kreditnih linija HAMAG BICRO-a i ESIF zajmova za obrtna sredstva. Njima, realnom sektoru, u ovim vremenima svaka je pomoć važna i bitna.

OD VRTIĆA DO ORANICE
Investicijama do boljeg standarda

Slijede nam neki novi projekti. Uz već navedeni projekt sušionice povrća i Centra za kulturu zdravlja u Cabuni, moram spomenuti i projekt Regionalne klaonice u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, Istraživanje geotermalnog potencijala. U vrlo skorom roku očekuje se i prijava projekta „Centar za pametnu poljoprivredu“, koji je prepoznat i od strane predstavnika Svjetske banke kao projekt od strateške važnosti za cijelu Slavoniju, Baranju i Srijem.

Župan je također istaknuo kako su već završena četiri vrtića te da otvorenje čeka još njih sedam.

– Sredstvima Ministarstva poljoprivrede već su izgrađeni vrtići u Gornjem Bazju, Ćeralijama, Svetom Đurđu i Sopju. Očekuje se i završetak zdanja u Čačincima, Velikom Rastovcu, Gradini, Špišić Bukovici, Suhopolju, Čađavici te Orahovici. Ovim projektom Vlada RH je pokazala koliko su joj važne i male sredine, jer kada imate kvalitetne uvjete u malim sredinama, mlade obitelji će ostajati u njima. I Virovitičko-podravska županija je ove godine energetski obnovila škole u Suhopolju, Pitomači i Josipovu. Lani smo izgradili školu u Bakiću nedaleko Slatine, obnavlja se sportska dvorana Tehničke škole u Virovitici te pod u sportskoj dvorani u Gradini. U Gornjem Bazju će djeca s početkom školske godine ući u obnovljene prostore. Nabavili smo pametne ploče za bolje uvjete predavanja našim učiteljima, a i ove godine smo uz općine i gradove nabavili učenicima osnovnih škola radne materijala. Sve to je skladna simbioza koja ima za cilj ostanak ljudi na ovom području.

androvic 6 Custom
Foto: K. Toplak

BRIGA O ZDRAVLJU PRIORITET
Županija kupuje 10.000 maski za učenike

Posebna briga posvećena je i školarcima. Županija će nabaviti 10.000 maski za učenike kako bi dala svoj obol protiv bolesti COVID-19.

– Ta nam je bolest pokazala koliko smo ranjivi, ali i koliko moramo zajedno biti snažni kako bismo pobijedili nevidljivog neprijatelja, posebno braneći naše najranjivije skupine: djecu i starije te zdravstvene ustanove. Nismo imali puno zaraženih na našem području, ali čeka nas daljnja borba ustrajati u tome. Kupovina maski našoj djeci samo je maleni dio, a jedva čekamo dolazak PCR uređaja za testiranje koronavirusa koji nam dolazi krajem rujna ili početkom listopada, jer ćemo tada dodatno ubrzati dobivanje rezultata na SARS- CoV- 2. Energetski smo obnovili i ambulante u Bušetini, Suhopolju i Virovitici. Pri kraju je energetska obnova Paviljona IV Doma zdravlja u Slatini. Stvarajući bolje uvjete za zdravstvenu zaštitu olakšavamo našim liječnicima i borbu protiv koronavirusa.

TRAŽENI PODUZETNIČKI INKUBATORI
Pandemija ih nije omela, mali poduzetnici otvorili oko 60 radnih mjesta

Veseli me i kako se popunjavaju naši poduzetnički inkubatoru u Orahovici, Slatini i Pitomači, gdje se u vrijeme koronavirusa otvorilo 60-ak novih radnih mjesta. Svakom novom poduzetniku početniku plaćamo smještaj u tim poduzetničkim inkubatorima i omogućujemo svojevrsni vjetar u leđa u plovljenju poduzetničkim vodama.

I dok jedni završavaju, slijede i neki novi projekti, iako koronavirus kuca na vrata.

– Ni u ovo vrijeme koronavirusa nismo stali ni s jednim projektom, sve je išlo dalje jer je to jedini ispravan put. Jedino što smo odgodili je sajam Viroexpo. Nakon prve odgode u ožujku zbog koronavirusa odgodili smo i možebitno održavanje ove jeseni. Procijenili smo kako je važno čuvati zdravlje naših stanovnika i ne dovoditi ih u opasnost.

androvic 7 Custom

DUGOOČEKIVAN PROJEKT
Brza cesta za bolje mogućnosti i investicije

Još jedna vijest posebno veseli. Sredinom srpnja raspisan je natječaj za radove na izgradnji brze ceste Bjelovar – Granični prijelaz Terezino Polje, etapa 3, čvor Špišić Bukovica – čvor Virovitica u vrijednosti od 97.500.000 kuna.

– Brza cesta do Zagreba ključ je gospodarskog razvoja i Virovitičko-podravske županije i ovog dijela Hrvatske, a zahvaljujući ovoj Vladi i podršci saborskih zastupnika nikada nismo bili bliže da je dobijemo i to će biti projekt koji će dati „finu glazuru“ na budućoj gospodarskoj slici naše županije.

(www.icv.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content