VŠMTI spremna za početak nove akademske godine, dekan Jukić: Nastavu će uživo slušati sedam odvojenih studijskih grupa, brucošima prioritet

Usporedo s pripremama za početak nove školske godine preporuke epidemiologa u plan za novu akademsku godinu uvodi i Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Dekan Oliver Jukić ističe kako će novu akademsku godinu pohađati oko 400 studenata i da su, što se potrebnih uvjeta tiče, oni već spremni.

SVI NA NASTAVU

– Još i prije godišnjih odmora u suradnji sa Županijskim stožerom civilne zaštite napravili smo plan održavanja nastave. Ideja je bila da svi krenemo odjednom, ako je to ostvarivo. Ako ne, poslužit ćemo se mješovitim modelom. U međuvremenu su stigle i preporuke Ministarstva koje se tiču osnovnih i srednjih škola, a budući da je dio njih primjenjiv i za visoko obrazovanje, naš trenutni plan je da svi studenti krenu s nastavom. Tako će, dakle, sedam studijskih grupa u isto vrijeme slušati nastavu u Visokoj školi Virovitica – ističe dekan Oliver Jukić.

AKTUALNO visoka skolamlo Custom

Moderna Visoka škola ima četiri odvojena ulaza u prizemlju, što će omogućiti studentima da ispoštuju potrebne epidemiološke mjere. Dvorane su dovoljno prostrane da u njima studenti mogu održati potreban razmak od dva metra za vrijeme nastave, a između katedre i studenata bit će barijere od pleksiglasa.

– Ako se unutar studijske grupe i dogodi pozitivan slučaj na koronavirus, u samoizolaciju će morati samo ta grupa, ne i cijela Visoka škola. Što se nastavnika tiče, i tu smo u povoljnom položaju, većina njih sama je u uredu pa je rizik od zaraze drugog nastavnika manji. Vjerujemo da će ovaj model nastave biti ostvariv, pogotovo jer ćemo imati prijepodnevnu i poslijepodnevnu smjenu.

DIO PREDMETA ODRADIT ĆE ONLINE

Prednost pritom imaju brucoši, za koje će se nastojati maksimalno iskoristiti svi uvjeti kako bi što više nastave odslušali u školi. Svaka grupa odradila bi dva do tri dana intenzivne nastave, a ostale dane program će biti lakši kako bi se izbjeglo nepotrebno zadržavanje u prostorima Visoke škole – ističe dekan Jukić.

Manji dio predmeta, a riječ je o izbornima, studenti će moći odraditi i online, a u planu je i rad u dvjema smjenama.

– Pratit ćemo situaciju. Ako bi došlo do pogoršanja, upotrijebit ćemo mješoviti model koji je već spreman. U učionicama smo planirali osigurati i opremu za prijenos preko ‘Zoom’ platforme i to za one studente koji će biti primorani biti u samoizolaciji. Tako će moći pratiti nastavu bez prekida – objašnjava.

Ako situacija nametne nove potrebe, planiraju i dio novog Tehnološko-inovacijskog centra upotrijebiti za potrebe nastave, tada s većim brojem grupa.

– Mi smo zasad spremni za početak. Kada krenemo, pratit ćemo situaciju i prilagođavati joj se – zaključuje dekan Oliver Jukić.

AKTUALNO visoka skola dom Custom

STIPENDIJE VEĆ I BRUCOŠIMA
Lakše do posla uz stipendiju od tisuću do tri tisuće kuna

Visoka škola Virovitica studentima je primamljiva ne samo zbog lakšeg pronalaska posla nakon završetka studija, nego i zbog niza pogodnosti zbog kojih je sam studentski život manje opterećenje za kućni budžet: kroz subvencije za prehranu, smještaj u Studentskom domu, rad putem Student servisa… Prednost su i stipendije, koje se kreću između tisuću i čak tri tisuće kuna, a koristiti je mogu već i studenti prve godine.

– Imamo stipendije za izvrsnost koje dodjeljujemo brucošima prije samog upisa, a imamo i stipendije za studente slabijeg socioekonomskog statusa.

Dio ICT tvrtki iz Zagreba stipendirale su brucoše koji upisuju studij računarstva, dok je jedan od zaista izdašnih stipenditora FINA, koja je ovdje otvorila i Razvojni centar i koja studente računarstva stipendira s tri tisuće kuna mjesečno – kaže dekan O. Jukić.
Poručuje kako sve ovo studentima omogućuje da lijepo žive tijekom studiranja, da se mogu mirno razvijati k novim znanjima i tako ići prema solidnoj karijeri u budućnosti.

AKTUALNO visoka skoa okvir dom Custom

NOVO NORMALNO U STUDENTSKOM DOMU
Dnevni boravak i učionica najvjerojatnije „pod ključem“

Studentski dom je na ljetnom roku popunjen, kaže dekan Visoke škole Virovitica Oliver Jukić. Upisano je 99 studenata na 150 mjesta, s time da imaju još 23 prva izbora na jesenskom roku.

– Za sada smo na 66 posto kapaciteta, nadamo se 80 posto nakon jesenskog roka. I u Domu vrijede sva pravila higijene i epidemiološke mjere. Sukladno preporukama dnevni boravak i učionica najvjerojatnije će biti zaključani, a izolacija će biti ograničena na jednu sobu – objašnjava O. Jukić.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content