Biti student danas – čeka li te radno mjesto nakon školovanja? Da, ako upišeš FOI

Pri odabiru životnog puta, a posebice u kriznim vremenima, mladi često postavljaju pitanje isplativosti fakultetskog obrazovanja – hoću li pronaći radno mjesto nakon završetka studija?

Na nacionalnoj i europskoj razini već je godinama prepoznata potreba za mladim stručnjacima u području IKT-a. Obrazovanje za budućnost znači ulagati u znanje koje prati korak s vremenom, omogućuje prilagodbu tržištu rada i razmišljanje izvan okvira, a toga su itekako svjesni na Fakultetu organizacije i informatike.

Velika potražnja za studentima s naprednim informatičkim vještinama, ili koji pak studiraju u interdisciplinarnom području kombinirajući znanja iz informatike i ekonomije, osigurava posao studentima FOI-ja, no studentima je iznimno važno da tijekom obrazovanja shvate koji je njihov pravi potencijal i u kojem smjeru će krenuti, kako bi jednog dana zaista bili stručnjaci u svom području rada.

50519217826 ebf906aca6 o

– Studenti Fakulteta organizacije i informatike (FOI) imaju odlična tehnička znanja, no ono što treba posebno istaknuti jest njihova sposobnost prepoznavanja promjena na tržištu, njihovih reakcija i osobne prilagodbe za ono što slijedi u njihovim karijerama – istaknuli su poslodavci, sudionici 9. Tjedna karijera koji se od 19. do 23. listopada održao, gotovo u cijelosti online, na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

U pet dana na Tjednu karijera sudjelovalo 1800 studenata

Kroz 5 dana intenzivnog programa, koji je uključivao gotovo 70 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, 1800 studenata svih godina i smjerova FOI-ja imalo je prilike upoznati se s predstavnicima čak 36 partnerskih poduzeća FOI-ja.

FOI već godinama njeguje sinergijski odnos sa poslodavcima koje vidimo kao naše partnere u obrazovnom procesu. Želimo naše studente pripremiti za promjene koje ih čekaju u budućnosti, dati im širinu zbog koje će lakše rješavati probleme s kojima se susretnu i razvijati karijeru u željenom smjeru. – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

50512120353 4112c8e044 o

FOI ima više od 500 sporazuma o suradnji sa tvrtkama u Hrvatskoj, čime omogućuje svojim studentima provedbu obavezne stručne prakse za sve studente diplomskih studija, od kojih se njih gotovo 80 posto i zaposli u poduzećima u kojima su praksu obavili.

Studentima želimo omogućiti da budu usklađeni s trendovima na tržištu rada, stoga smo, u suradnji s poslodavcima, uveli obaveznu praksu i na preddiplomskom sveučilišnom studiju te modele učenja kroz rad kroz koje studenti povezuju i primjenjuju stečena akademska znanja na projektima zadanima od poslodavaca u sklopu redovne nastave. Praksa u obliku job shadowinga studentima omogućuje da upoznaju radnu sredinu, zadatke i radna mjesta i otvara mogućnost rada na završnim/diplomskim temama, čime već u ranoj fazi obrazovnog procesa mogu donijeti osvještenije odabire daljnjeg karijernog razvojapojasnila je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

50512846661 032212f564 o

Karijerni ‘špancir’ – individualni razgovori s poslodavcima

Kako upoznati poslodavca i predstaviti mu se često je prepreka s kojom se susreću mnogi mladi. Na FOI-ju od 2012. godine djeluje Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) koji provodi pažljivo osmišljene aktivnosti za studente poput posjeta poduzećima, savjetovanja, karijernih i akademskih radionica i natjecanja za povezivanje studenata sa poslodavcima.

S ponosom ističu kako je Tjedan karijera jedan od najvećih karijernih događanja za studente u Hrvatskoj koji će se sljedeće godine održati po jubilarni, deseti put. 

Tjedan karijera omogućuje našim studentima da upoznaju i ostvare kontakt sa svojim budućim poslodavcima. Uz stručne panel rasprave i radionice, naša posebnost je Karijerni špancir, individualni razgovori 1 na 1, kroz koji potičemo studente da razgovaraju s poslodavcima o temama koje ih zanimaju – stručnoj praksi, mogućnostima zaposlenja, stipendijama i sl. Studente dodatno pripremamo i educiramo prije Tjedna karijera i Karijernog špancira kroz posebno prilagođene karijerne aktivnosti koje organizira CPSRK. Želimo osamostaliti naše studente da prepoznaju svoju vrijednost i budu spremni komunicirati s poslodavcima. Ove godine preko 300 studenata iskoristilo je priliku i osobno porazgovaralo s poslodavcimaističe doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra i napominje kako CPSRK nastavlja s provedbom aktivnosti za studente u nastavku akademske godine.

50512845761 a4ea1ba6b9 o

Tehnologije se mijenjaju, ističu poslodavci, no razumijevanje procesa vještina je koja se stječe na fakultetu i koja omogućuje prilagodbu karijernog puta. FOI -jevi studenti u razvoju karijere mogu računati na razvijenu institucionalnu podršku i već za vrijeme studija kreirati put.

– Biti FOI-jevac znači misliti na svoju budućnost! Dođi, pridruži nam se i sljedeće godine doživi jubilarni 10. Tjedan karijera kao jedan od nas – poručuju iz FOI-ja. (promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content