Počeo projekt ”More, More!”: U niz aktivnosti bit će uključeno 30 djece iz 10 udomiteljskih obitelji

Centar za socijalnu skrb Virovitica s partnerima provodi projekt kojim se želi osnažiti mreža udomiteljskih obitelji te ojačati svijest javnosti o potrebama djece. Riječ je o projektu pod nazivom „More, more“ vrijednom 1.425.620,60 kuna, a koji će se provoditi u trajanju od 24 mjeseca. Naglasak je na djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja se nalaze u udomiteljskim obiteljima te na samim udomiteljima.

Partneri na ovom projektu su Centar za socijalnu skrb Požega, Sportska zajednica grada Virovitice, Glazbena škola „Jan Vlašimsky“ Virovitica, Gradski muzej Virovitica te Hrvatska udruga pripovjedača „Pričalica“.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitica Marija Bajan Prokl ističe kako će ovim projektom biti obuhvaćeno 30 djece (i mladih do 21 godine života) iz udomiteljskih obitelji te 10 udomiteljskih obitelji s područja nadležnosti Centra za socijalnu skrb iz Virovitice i Požege. Kroz niz zdravstvenih, edukativnih, zabavnih i korisnih aktivnosti (radionice, snimanje animiranog filma, brošure, sistematski pregledi, sportske aktivnosti) cilj je poboljšati njihovo zdravlje, ali ih i aktivnije uključiti u društvo. Između ostalog, planirana su i dva ljetovanja u trajanju od po 10 dana s ciljanim programima i aktivnostima za djecu i udomitelje.

– Pokazatelji EU, kao i naše iskustvo dokazuju da je riječ o djeci slabije tjelesne strukture i tjelesne težine koja u udomiteljsku obitelj dolaze sa „suvremenim i modernim“ bolestima, a koje su uzrokovane neadekvatnim stambenim uvjetima i okruženjem – ističe M. Bajan Prokl, napomenuvši kako će se projektom „More, more“ djeci i udomiteljima u specijaliziranim ljetovalištima omogućiti potrebna talasoterapija, sistematski pregled, škola plivanja, edukativna predavanja.

Cilj je da stručnjaci/liječnici nakon kvalitetnog sistematskog pregleda educiraju udomitelje kako prepoznati suvremene oblike bolesti, prvenstveno alergijske reakcije i respiratorne poteškoće (koje prepoznajemo kod sve većeg broja djece), kako se nositi s njima i pritom kako najbolje pomoći djetetu – kaže M. Bajan Prokl, te pohvaljuje udomitelje koji su podnijeli ogromnu odgovornost kada su u pitanju smještaj i sveukupna briga o djeci.

U okviru ovog projekta korisnici će otputovati i u Veneciju i Beč, a svi partneri u Stuttgart kako bi kroz studijsko putovanje izmijenili iskustva. Ujedno, sami udomitelji kroz projekt dobit će veću podršku jedni drugih kroz razmjenu iskustava prilikom posjeta i druženja.

element2 A3 5 1

 

more

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content