FOTO Svečano obilježena 29. obljetnica ustroja 136. slatinske brigade Hrvatske vojske

Nakon svečanog otkrivenja spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Gornjem Miholjcu, program u prigodi obilježavanja 29. obljetnice ustroja 136. slatinske brigade Hrvatske vojske nastavljen je u Slatini, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

Na samom početku o ustroju i ratnom putu 136. slatinske brigade jezgrovito je govorio zamjenik ratnog zapovjednika 136. brigade Josipa Černija, a potom i drugi, odnosno posljednji zapovjednik te proslavljene brigade, pukovnik Radenko Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Tog 28. listopada 1991. godine, koji se pamti kao dan ustrojstva 136. slatinske brigade Hrvatske vojske, prisjetio se i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

– Cijela naša domovina tih je dana bila izložena strahovitim ratnim razaranjima i konstantnim agresorskim napadima koji su za rezultat imali velika stradanja nevinih žrtava. Samo hrabrost, srčanost, vjera i ljubav prema domovini u srcima svakog hrvatskog branitelja, svakog pripadnika 136. slatinske brigade, uspjele su sačuvati naša ognjišta, naše obitelji, našu djecu, našu budućnost. Uspjeli smo obraniti Slatinu i cijeli slatinski kraj, a Podravska magistrala je i dalje ostala žila kucavica koja je omogućila obranu i ostalih područja domovine nam Hrvatske – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao kako je rat sa sobom, nažalost, odnio i mnoge ljudske živote, žrtve kojih se i ovom prigodom prisjećamo.

Zahvalio se svim hrvatskim braniteljima, pripadnicima slatinske brigade, ali i građanima koji su im davali moralnu i logističku potporu, istaknuvši kako danas vodimo drugačiji rat, ovoga puta protiv nevidljivog neprijatelja.

– Hvala vam što se svojom odgovornošću i distancom borite protiv koronavirusa, te se nadam da ćemo sljedeće godine jubilarnu 30. obljetnicu brigade dočekati u boljim epidemiološkim uvjetima, svečano, ponosno i dostojanstveno. Čuvajmo naše najmilije i danas kao što smo to činili i 91. i tijekom cijelog Domovinskog rata – zaključio je Ostrošić.

Prisjetivši se devedesetih godina kada je osnovana slavna 136. slatinska brigada, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je kolika je bila važnost ove postrojbe Hrvatske vojske na ovim prostorima u specifičnim okolnostima koje je sa sobom donio rat.

– Te devedesete godine prošlog stoljeća u podravsko-slatinskom kraju obilježene su konstantnim gušenjem svega onoga što je hrvatsko od strane pobunjenih Srba i nametanja velikosrpske ideologije na svakom koraku, što je rezultiralo sve brutalnijim nasrtajima na sve što je disalo hrvatskim duhom. Sve je to u konačnici rezultiralo da se ojača crta obrane, a formiranjem 136. slatinske brigade, 28. listopada 1991. godine, kao dio Operativne zone Osijek, počinje slavni ratni put te postrojbe – istaknuo je Igor Andrović.

O podvizima slavne slatinske brigade govorila je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

– Upravo se na slatinskom, orahovačkom, virovitičkom i požeškom području vodila operacija Papuk 91, u kojoj su se borili branitelji s krunicom oko vrata, hrabrim srcem i htijenjem da oslobode ovaj prostor, da oslobode obiteljska ognjišta… Upravo zbog svojih junaka, pripadnika 136. brigade, grad Slatina je proglašen Gradom junakom Domovinskog rata, a zadaća svih nas koji baštinimo slavnu povijest ove brigade, koji baštinimo mir i slobodu je pamtiti žrtvu njezinih branitelja koji su položili svoje živote na oltar domovine, pamtiti žrtvu njihovih majki i njihovih obitelji, podsjećati na prošlost i učiti o Domovinskom ratu našu djecu i buduće generacije. Neka njihova slavna povijest bude svjedok vremena, svjetlo istine, život pamćenja, učiteljica života i glasnica istine – zaključila ja Bedeković.

Poslije prigodnih govora, polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona počast poginulim hrvatskim braniteljima odali izaslanici Hrvatskoga sabora i Vlade, Vesna Bedeković i Igor Andrović. Zajednički su vijenac položili izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, načelnik Sektora za stambeno zbrinjavanje Željko Motik i izaslanik ministra obrane RH Marija Banožića, časnik za doktrinu i razvoj roda pri Zapovjedništvu za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, brigadir Robert Horvat.

Zatim su počast odali predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica predvođeni predsjednikom Tomom Grahovcem te predstavnici ostalih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata na čelu s predsjednicima županijskog i gradskog Odbora za hrvatske branitelje Matom Bubašem i Ilijom Nikolićem, predstavnici legendarne 136. slatinske brigade na čelu s predsjednikom Hrvatskog časničkog zbora grada Slatine Vladom Međumurcem, predstavnici policije na čelu sa zamjenikom načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenadom Križićem, te u ime Grada Slatine gradonačelnik Denis Ostrošić i u ime Virovitičko-podravske županije predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić.

Nakon zajedničke molitve, koju je predvodio župnik slatinske Župe bl. Ivana Merza vlč. Nikola Jušić, svečanost je nastavljena u crkvi sv. Josipa misom zadušnicom koju je predvodio župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić.

Obilježavanje 29. obljetnice ustroja 136. slatinske brigade Hrvatske vojske uveličali su članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”, koji su istrčali dionicu od novog spomen-obilježja u Gornjem Miholjcu do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

(www.icv.hr, adf, mf, foto: D. Fišli i K. Toplak)

[g-gallery gid=”610637″]