FOTO Svečano obilježena 29. obljetnica ustroja 136. slatinske brigade Hrvatske vojske

Nakon svečanog otkrivenja spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Gornjem Miholjcu, program u prigodi obilježavanja 29. obljetnice ustroja 136. slatinske brigade Hrvatske vojske nastavljen je u Slatini, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

Na samom početku o ustroju i ratnom putu 136. slatinske brigade jezgrovito je govorio zamjenik ratnog zapovjednika 136. brigade Josipa Černija, a potom i drugi, odnosno posljednji zapovjednik te proslavljene brigade, pukovnik Radenko Pavić.

Tog 28. listopada 1991. godine, koji se pamti kao dan ustrojstva 136. slatinske brigade Hrvatske vojske, prisjetio se i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

obljetnica 136 brigada slatina 15

– Cijela naša domovina tih je dana bila izložena strahovitim ratnim razaranjima i konstantnim agresorskim napadima koji su za rezultat imali velika stradanja nevinih žrtava. Samo hrabrost, srčanost, vjera i ljubav prema domovini u srcima svakog hrvatskog branitelja, svakog pripadnika 136. slatinske brigade, uspjele su sačuvati naša ognjišta, naše obitelji, našu djecu, našu budućnost. Uspjeli smo obraniti Slatinu i cijeli slatinski kraj, a Podravska magistrala je i dalje ostala žila kucavica koja je omogućila obranu i ostalih područja domovine nam Hrvatske – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao kako je rat sa sobom, nažalost, odnio i mnoge ljudske živote, žrtve kojih se i ovom prigodom prisjećamo.

m IMG 4006

Zahvalio se svim hrvatskim braniteljima, pripadnicima slatinske brigade, ali i građanima koji su im davali moralnu i logističku potporu, istaknuvši kako danas vodimo drugačiji rat, ovoga puta protiv nevidljivog neprijatelja.

– Hvala vam što se svojom odgovornošću i distancom borite protiv koronavirusa, te se nadam da ćemo sljedeće godine jubilarnu 30. obljetnicu brigade dočekati u boljim epidemiološkim uvjetima, svečano, ponosno i dostojanstveno. Čuvajmo naše najmilije i danas kao što smo to činili i 91. i tijekom cijelog Domovinskog rata – zaključio je Ostrošić.

m IMG 4011

Prisjetivši se devedesetih godina kada je osnovana slavna 136. slatinska brigada, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je kolika je bila važnost ove postrojbe Hrvatske vojske na ovim prostorima u specifičnim okolnostima koje je sa sobom donio rat.

– Te devedesete godine prošlog stoljeća u podravsko-slatinskom kraju obilježene su konstantnim gušenjem svega onoga što je hrvatsko od strane pobunjenih Srba i nametanja velikosrpske ideologije na svakom koraku, što je rezultiralo sve brutalnijim nasrtajima na sve što je disalo hrvatskim duhom. Sve je to u konačnici rezultiralo da se ojača crta obrane, a formiranjem 136. slatinske brigade, 28. listopada 1991. godine, kao dio Operativne zone Osijek, počinje slavni ratni put te postrojbe – istaknuo je Igor Andrović.

m IMG 4032

O podvizima slavne slatinske brigade govorila je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

– Upravo se na slatinskom, orahovačkom, virovitičkom i požeškom području vodila operacija Papuk 91, u kojoj su se borili branitelji s krunicom oko vrata, hrabrim srcem i htijenjem da oslobode ovaj prostor, da oslobode obiteljska ognjišta… Upravo zbog svojih junaka, pripadnika 136. brigade, grad Slatina je proglašen Gradom junakom Domovinskog rata, a zadaća svih nas koji baštinimo slavnu povijest ove brigade, koji baštinimo mir i slobodu je pamtiti žrtvu njezinih branitelja koji su položili svoje živote na oltar domovine, pamtiti žrtvu njihovih majki i njihovih obitelji, podsjećati na prošlost i učiti o Domovinskom ratu našu djecu i buduće generacije. Neka njihova slavna povijest bude svjedok vremena, svjetlo istine, život pamćenja, učiteljica života i glasnica istine – zaključila ja Bedeković.

m IMG 4049

Poslije prigodnih govora, polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona počast poginulim hrvatskim braniteljima odali izaslanici Hrvatskoga sabora i Vlade, Vesna Bedeković i Igor Andrović. Zajednički su vijenac položili izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, načelnik Sektora za stambeno zbrinjavanje Željko Motik i izaslanik ministra obrane RH Marija Banožića, časnik za doktrinu i razvoj roda pri Zapovjedništvu za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, brigadir Robert Horvat.

m IMG 4070

Zatim su počast odali predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica predvođeni predsjednikom Tomom Grahovcem te predstavnici ostalih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata na čelu s predsjednicima županijskog i gradskog Odbora za hrvatske branitelje Matom Bubašem i Ilijom Nikolićem, predstavnici legendarne 136. slatinske brigade na čelu s predsjednikom Hrvatskog časničkog zbora grada Slatine Vladom Međumurcem, predstavnici policije na čelu sa zamjenikom načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenadom Križićem, te u ime Grada Slatine gradonačelnik Denis Ostrošić i u ime Virovitičko-podravske županije predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić.

m IMG 4112

Nakon zajedničke molitve, koju je predvodio župnik slatinske Župe bl. Ivana Merza vlč. Nikola Jušić, svečanost je nastavljena u crkvi sv. Josipa misom zadušnicom koju je predvodio župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić.

Obilježavanje 29. obljetnice ustroja 136. slatinske brigade Hrvatske vojske uveličali su članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”, koji su istrčali dionicu od novog spomen-obilježja u Gornjem Miholjcu do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

(www.icv.hr, adf, mf, foto: D. Fišli i K. Toplak)

[g-gallery gid=”610637″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content