FOTO U Gornjem Miholjcu otkriveno Spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima

Iz 64. samostalnog bataljuna, 28. listopada 1991. godine ustrojena je 136. slatinska brigada Hrvatske vojske. Tim povodom jučer (srijeda) je u slatinskom prigradskom naselju Gornji Miholjac svečano otkriveno Spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima smještenom u Parku hrvatskih branitelja.

Inicijativu izgradnje spomenika pokrenuo je predsjednik Gradske organizacije Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Slatina Željko Kolinger, prijavivši na Javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu, sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2019. godini, te mu je odobreno 40.000 kuna. Idejno rješenje spomen-obilježja izradila je projektantica Samanta Rešetar, slatinske tvrtke Modelarch, a radove izgradnje izveo je Klesarski obrt Petrinjak u vrijednosti 47.250 kuna. Razliku financijskih sredstava osigurao je Grad Slatina.

gornji miholjac otkrivanje spomenika 2

Prenoseći pozdrave Željka Kolingera, predsjednika GO UHDDR-a Slatina, o važnosti spomen-obilježja za Gornji Miholjac i okolna naselja govorio je predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilija Nikolić, te je tom prigodom istaknuo kako će to biti mjesto dostojanstvenog odavanja počasti svim hrvatskim vitezovima koji su svoje živote položili na oltar domovine, a u prigodi održavanja raznih memorijala slatinskih i županijskih braniteljskih udruga.

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u svom se obraćanju zahvalio svima koji su na bilo koji način pripomogli realizaciji ovog projekta, a ponajviše Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Uputivši čestitke u prigodi 29. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, načelnik Sektora za stambeno zbrinjavanje Željko Motik je istaknuo je kako će kao jedan podsjetnik od sada u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Miholjcu stajati ovo spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima kako žrtva hrvatskih branitelja za slobodu naše domovine ne bi bila zaboravljena.

m IMG 3798

Prisjetivši se devedesetih godina prošloga stoljeća, kada je osnovana i slavna 136. slatinska brigada Hrvatske vojske, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović prisjetio se i svih branitelja kojih je u njezinom sastavu bilo gotovo 2500.

– Osnivanje brojnih vojnih postrojbi 1991. godine diljem domovine dio su naše slavne prošlosti kojom se ponosimo, a žrtve tisuće hrvatskih branitelja palih za slobodu zalog su naše budućnosti. Naša je trajna obaveza da čuvamo uspomenu na ove heroje, a svečanost otkrivanja ovog spomen-obilježja skroman je, ali nadasve iskreni čin poštovanja prema svima koji su u najtežim trenucima naše novije povijesti smogli snage stati na branik domovine – rekao je, između ostalog, Igor Andrović.

m IMG 3843

Emotivnim govorom obratila se i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora i saborska zastupnica Vesna Bedeković, koja je ujedno pripadnicima 136. slatinske brigade u prigodi 29. obljetnice prenijela čestitke i saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e RH Josipa Đakića.

– Učeni i smioni ljudi kažu da je povijest svjedok vremena, svjetlo istine, život pamćenja, učiteljica života i glasnica starine. Dvadeset i deveta je godina otkako se okupljamo kako bismo se poklonili i odali počast svim braniteljima koji su prošli kroz 136. slatinsku brigadu. Ono što ovu postrojbu i njen ratni put čini drugačijim od mnogih drugih je sudjelovanje u prvoj oslobodilačkoj operaciji potkraj 1991. kada je oslobođen najveći dio okupiranog područja našega kraja i to je bio uvod u oslobodilačke operacije 1995. godine. Kada čovjek pokloni sebe za dom, za domovinu, za svoj zavičaj i za svoj narod, to je najveća vrijednost koji čovjek u jednom životnom vijeku može dati, i to nikada neće i ne smije biti zaboravljeno, čemu će doprinijeti i ovo spomen-obilježje – istaknula je Vesna Bedeković.

m IMG 3851

Nakon što su uz domaćina, slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića, svečanim činom spomen-obilježje otkrili uvaženi gosti, spomenuti izaslanici Sabora, Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja, te izaslanik ministra obrane RH Marija Banožića, časnik za doktrinu i razvoj roda pri Zapovjedništvu za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Robert Horvat, isto je posvetio župnik sladojevačke Župe sv. Barbare vlč. Darijo Šimić.

Polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona uz novootvoreno spomen-obilježje, počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su izaslanici Hrvatskoga sabora i Vlade, Vesna Bedeković i Igor Andrović, izaslanici Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane, Željko Motik i Robert Horvat, zatim predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica i ostalih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata na čelu s predsjednicima županijskog i gradskog Odbora za hrvatske branitelje Matom Bubašem i Ilijom Nikolićem, predstavnici policije na čelu sa zamjenikom načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenadom Križićem, te u ime Grada Slatine gradonačelnik Denis Ostrošić i u ime Virovitičko-podravske županije predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić.

gornji miholjac otkrivanje spomenika 34

Mirozov je na trubi odsvirao Dražen Nemet, a svečanost je održana u specifičnim, reduciranim uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, te uz pridržavanje svih epidemioloških mjera po preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Program obilježavanja 29. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske nastavljen je u Slatini polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

(www.icv.hr, adf, mf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”610615″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content