Grad Virovitica kreće u modernizaciju javne rasvjete, ulice će dobiti efikasniju i ekološki prihvatljiviju LED rasvjetu

Grad Virovitica kreće u modernizaciju i rekonstrukciju postojećeg sustava javne rasvjete u Virovitici. Investicija je to vrijedna oko 14 milijuna kuna, financira se prema ESCO modelu, a plan je da se s radovima počne već krajem ove godine. ESCO model znači da će se ukupna investicija otplatiti iz ostvarenih ušteda na električnoj energiji i troškovima održavanja javne rasvjete.

Iz virovitičke Gradske uprave ističu kako su do sada projektanti detaljno prošli lokacije na području grada i snimili stvarno stanje – osim ulica obišli su i sva školska, sportska i dječja igrališta te ostale prostore na kojima se građani okupljaju, kao i one prostore koji trebaju biti osvijetljeni radi sigurnosti ili suzbijanja vandalizma.

Gradonačelnik Ivica Kirin ističe kako će se modernizacijom „spojiti” određene lokacije koje su zasad nepokrivene javnom rasvjetom, osobito grad s prigradskim naseljima. Investicija će obuhvatiti i trgove, igrališta, zone oko škola, institucija, kaže. Svaka lokacija je bitna jer će imati ulogu u investicijama za budućnost.

PAMETNA INFRASTRUKTURA

– Ne samo jer je riječ o mjestima gdje se građani kreću, već i zato da ondje budu sigurniji. Ujedno, na prostorima na kojima se okuplja veći broj ljudi planiramo u budućnosti postaviti videonadzor kako bismo ga zaštitili od vandala. U ovom trenutku čak 90 posto poziva koji dolaze na Komunalni info centar vezano je upravo uz probleme javne rasvjete pa vjerujemo da će već iduće godine ti problemi pasti u drugi plan. Novom rasvjetom očekujemo manje kvarova i zamjena žarulja, a građani će to osjetiti kroz manji trošak održavanja javne rasvjete koja se financira iz gradskog proračuna – ističe I. Kirin.

Foto: M. Bašić

Godišnje se samo za održavanje javne rasvjete iz proračuna potroši 1,8 milijuna kuna, bez dodatnih ulaganja u novu.

A nova i moderna javna rasvjeta omogućit će infrastrukturu, kaže gradonačelnik, za postavu smart rasvjete, odnosno pametnog grada (eng. smart city). Osim toga, donosi i značajno smanjenje negativnog ekološkog učinka, poput svjetlosnog onečišćenja i smanjene emisije ugljičnog dioksida.

– Nove i suvremene rasvjetne stupove moći ćemo dodatno iskoristiti. Na primjer, za sustav bežične mreže i sustav za očitanje brojila operatera. Ova investicija koja je planirana iz ESCO modela, tj. na principu ušteda i bez dodatnog financijskog opterećenja za grad omogućuje nam da uskladimo sustav javne rasvjete sa svim onim standardima koji se primjenjuju u drugim gradovima Europske unije – zaključuje gradonačelnik I. Kirin.

(www.icv.hr, mlo; foto: M. Rođak))