Građanima dijelile letke o palijativnoj skrbi: U Virovitici održana još jedna aktivnost u sklopu projekta “Razvoj palijativne skrbi u VPŽ”

U listopadu prošle godine održana je početna konferencija vrijednog projekta “Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji”, koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda i koji će se provoditi do siječnja 2021. godine.

Na štandu ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica danas (petak) je održana promotivna aktivnost dijeljenja letaka i educiranja građana općenito o zdravlju, mogućnostima obitelji i važnosti te načinima ostvarivanja prava na palijativnu skrb, što je i osnovni cilj ovog hvalevrijednog projekta.

Današnja aktivnost bila je samo jedna u nizu brojnih aktivnosti, ali i edukacija koje su u sklopu ovog projekta provedene u proteklih godinu dana, a organizirana je u povodu Svjetskog dana hospicije i palijativne skrbi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 1990. godine proglasila je drugu subotu u listopadu Svjetskim danom hospicija i palijativne skrbi. Palijativna skrb je aktivna i cjelovita briga, kako za osobu čija bolest više ne reagira na liječenje, tako i za bolesnikovu obitelji kojom se nastoji ublažiti bol i patnja te poboljšati kvaliteta života bolesnika i njegove obitelji.

Nekoliko riječi o samom projektu rekla nam je tom prigodom pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb Virovitičko-podravske županije Melita Sirovica.

-Letci koje smo danas podijelili građanima sadrže sve o palijativnoj skrbi, kao i kontakte na koje se zainteresirani mogu obratiti. Nakon edukacije volontera, ugovorili smo i mobilnu sestru, mobilni tim te koordinatora koji pomažu tim bolesnicima. U tim letcima se nalaze kontakti koji su objavljeni i na stranicama Doma zdravlja u rubrici palijativna skrb, što znači da svaka obitelj ili palijativni bolesnik može kontaktirati koordinatora koji ga dalje upućuje u njegove mogućnosti i sva prava koja ima u sustavu zdravstva, da bi se bolje skrbilo o njihovom zdravstvenom stanju kada dođu u situaciju da budu palijativni – rekla nam je pročelnica Melita Sirovica.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content