JESEN U ZNAKU NOVIH PROJEKATA Tihana Harmund: Javljat ćemo se na sve raspoložive natječaje kako bismo svaku kunu usmjerili na razvoj Virovitice i okolice

Ako je suditi po planiranim projektima na području grada Virovitice i virovitičkih prigradskih naselja, onda će ova jesen biti itekako radna. Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA, ističe kako se nakon provedenih projekata već kreće u ciklus novih, a koji će obuhvatiti sve segmente društva – od onih namijenjenih jačanju poljoprivrede, gospodarstva, obrazovanja, komunalne infrastrukture, inovacija, pa sve do programa koji se tiču borbe protiv socijalne isključenosti i siromaštva.

– Zadovoljni smo rezultatima jer smo do sada maksimalno iskoristili mogućnosti koje su nam bile dostupne kroz fondove EU. Bilo ih je zaista mnogo i pokrili su sva područja, od kulture do gospodarstva i u tom tempu nastavljamo i u narednom razdoblju – ističe T. Harmund.

Među najvažnijima u posljednjih nekoliko godina su svakako obnova dvorca Pejačević i revitalizacija Gradskog parka (službenog naziva „Integrirani razvojni program Virovitice „5 do 12 za Dvorac“), obnova Malog parka u Bee park (pod nazivom) Cross-border touristic routes of honey&bees – Bee2Be, razni programi za škole, energetske obnove škola, vrtića i društvenih domova…

korija Custom

POVEĆANJE KVALITETE

Može se reći kako nije bilo područja u kojima projekti nisu iskorišteni za poboljšanje standarda i kvalitete usluga. Neki traju i danas. Za one u segmentu zaštite okoliša T. Harmund navodi sortirnicu vrijednu 85 milijuna kuna, a do kraja mjeseca Grad Virovitica će putem projekata na natječaj prijaviti i novu kompostanu. Jedno reciklažno dvorište će biti gotovo za mjesec dana, a drugo je pri kraju i prošlo je prve dvije faze ocjenjivanja. Ujedno, kaže M. Harmund, jedan dio spremnika za odvojeno prikupljanje otpada također je stigao.
Do sada se već puno govorilo o energetskoj obnovi škola, vrtića, društvenih i mjesnih domova. Ostala su još tri projekta koji će se uskoro realizirati: domovi u Milanovcu, Đurađu i Rezovačkim Krčevinama.

– Prijavili smo i 14 projekata za obnovu obiteljskih kuća. Iako je interes bio velik, puno prijava nije zadovoljavalo uvjete natječaja. Kroz projekte planirana je i obnova zgrade na Vegeški, zgrada Fane, Vanadisa, sportske dvorane Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, Javne vatrogasne postrojbe. Javnost je već upoznata i da će bivša zgrada Šumarije postati novi Dom branitelja, za što također očekujemo sredstva iz fondova, a u staru zgradu COOR-a Grad Virovitica uložio je i znatna vlastita sredstva, budući da zahvati mimo energetske obnove ne ulaze u uvjete natječaja. Javljat ćemo se i na natječaj vezan uz obnovu zgrada – istaknula je T. Harmund.

Kada je riječ o projektima iz područja komunalne infrastrukture i gospodarstva, T. Harmund ističe kako je u tijeku provedba projekta Zone Antunovac, u vrijednosti od 4 milijuna kuna. Najavljuje i kako uskoro kreće dugoočekivani projekt uređenja franjevačkog parka ispred župne crkve sv. Roka u Virovitici, za koji je u okviru zajedničkog projekta s Mađarima odobreno 1,5 milijun kuna.

SOCIJALNO VAŽNI PROJEKTI

ibm Custom

– Projekata je mnogo, a javljat ćemo se na svaki raspoloživi natječaj. Moramo ovdje napomenuti da jedan važan segment čine i sredstva iz socijalnog fonda koja smo također maksimalno iskoristili za sve naše građane u potrebi. Tako je kroz projekte odobrena izgradnja novog Obiteljskog centra, vrijednosti šest milijuna kuna, a koji će biti u Strossmayerovoj ulici u Virovitici. Kroz projekt „Zaželi“ zaposlena je 51 osoba, a putem FAED projekta podijeljeno je 4,5 milijuna kuna u vidu paketa hrane i higijenskih potrepština – ističe T. Harmund.

Naglasila je i kako se nastavljaju projekti asistenata u nastavi, a u sklopu Europskog socijalnog fonda slijedi nastavak širenja mreže socijalnih usluga te će se kroz niz projekata obuhvatiti i djecu bez roditelja, udomiteljske obitelji, djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom te starije, nemoćne i napuštene osobe. Sva ta pomoć korisnicima bi bila teže dostupna da nema sredstava iz projekata, pa u Razvojnoj agenciji VTA ističu da će i dalje ulagati maksimalne napore da iskoriste svaki natječaj i na taj način na virovitičko područje „dovuku“ svaku raspoloživu kunu iz europskih fondova.

GRADONAČELNIK IVICA KIRIN ISTIČE KAKO SE TRENUTNO RADI NA VIŠE OD STOTINU PROJEKATA
Do sada smo iz fondova povukli više od 35 milijuna kuna za energetske obnove škola, vrtića i domova

kirin Custom

Da korištenje sredstava iz EU fondova za grad Viroviticu predstavlja višestruku korist, smatra gradonačelnik Ivica Kirin, navodeći pritom kao najbolji primjer energetsku obnovu zgrada javnog sektora.

– Energetske obnove zgrada ne moramo plaćati sami iz gradskog proračuna, a uštedom potrošnje energenata smanjujemo vlastita izdvajanja za rad tih objekata. Ujedno, poboljšava se i standard prostora za rad lokalne zajednice, udruga i građana, a novim izgledom i uređivanjem fasada pridonosimo vizualnom identitetu uređenja grada i prigradskih naselja – ističe I. Kirin.

Osvrnuvši se na posljednjih nekoliko godina istaknuo je kako je Grad Virovitica u prethodnom razdoblju iz europskih fondova povukao više od 35 milijuna kuna. Novac je utrošen za obnovu Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, zgrade Dječjeg vrtića Cvrčak 2, 3 i 4, područne škole Milanovac, mjesnih domova u Koriji, Golom Brdu, Podgorju i Rezovcu, Centar kulture i Streljane.

– Važno je napomenuti da smo do sada imali omjer sufinanciranja 80:20 u korist Grada iz svih izvora financiranja FZOEU i Fonda za sufinanciranje projekata, a u sljedećima bi taj omjer trebao biti 60:40, odnosno i više ako bude moguće u okviru natječaja. Grad danas radi na pripremi i realizaciji više od stotinu projekata zahvaljujući onom najvažnijem resursu, a to je dugogodišnji stvoreni kadrovski potencijal naše Razvojne agencije VTA za prijavu i pisanje projekata do službi koje pripremaju samu dokumentaciju i podlogu za te iste projekte – kaže I. Kirin.

Gledajući unatrag Virovitica se danas nalazi u samom vrhu Hrvatske po povučenim iznosima sredstava iz EU po glavi stanovnika. Pokazuju to i službeni podaci.
– Rezultat je to suradnje svih sudionika tih procesa, od Grada do Županije te potpori koju imamo od države i resornih ministarstava. Ovim pohvalnim brojkama pridonose ne samo gradski projekti sufinancirani iz gradskog proračuna, nego i županijski i državni projekti koji se realiziraju u našem gradu – ocjenjuje virovitički gradonačelnik, te naglašava kako zahvaljuje svim građanima na podršci i razumijevanju.

– Koristim priliku da građanima kažem hvala na velikoj dosadašnjoj podršci danoj ovim projektima, ali i strpljenju zbog nogostupa, cesta i igrališta koji još čekaju uređenje, budući da se veliki dio sredstava izdvajao za projekte vezane uz škole, dvorane, vrtiće i sve ostale sadržaje za naše najmlađe. Trenutno prijavljujemo još tri škole i to Područnu školu Čemernica, treću osnovnu školu na području bivše vojarne te Srednju glazbenu školu s koncertnom dvoranom u vrijednosti više od 100 milijuna kuna. Godine pred nama bit će u znaku ulaganja u komunalnu infrastrukturu i to u ceste, nogostupe, drvorede, dječja i sportska igrališta diljem grada i prigradskih naselja – najavljuje I. Kirin.

ENERGETSKU OBNOVU USKORO ĆE PROĆI I ZGRADA FANE
Korisnici će dobiti ugodniji prostor za trening i druženje

aktualno fana Custom

Energetsku obnovu uskoro bi trebala proći i zgrada virovitičkog Body building kluba „Fana“. Riječ je o prostoru koji je u vlasništvu Grada Virovitice, a za sportske aktivnosti koristi ga pedesetak osoba.

– Taj prostor je u veoma lošem stanju i njegova energetska obnova je prijeko potrebna. Obnova će nam biti veliki poticaj za naš daljnji rad. Same prostorije će postati puno ugodnije mjesto za vježbu i sportsko druženje – naglasio je predsjednik Body building kluba „Fana“ Virovitica Željko Devčić.

NOVO LICE I ZA ZGRADU JAVNE VATROGASNE POSTROJBE GRADA VIROVITICE
Novom fasadom do ušteda na grijanju

AKTUALNO okvir vatrogasci Custom
Jedan od objekata nad kojim će se provoditi kompletna energetska obnova je i zgrada Javne vatrogasne postrojbe grada Virovitice. Ovim projektom cilj je postići energetsku uštedu i poboljšati energetska svojstva zgrade, odnosno smanjiti potrošnju energije u zgradi te unaprijediti uvjete za same korisnike, u ovom slučaju virovitičke vatrogasce. Provedbom energetske obnove obnovit će se ovojnica zgrade i ugraditi novi visokoučinkoviti sustav grijanja.

– Sretni smo što je i naša zgrada došla na red za energetsku obnovu. Vjerujem da će nam biti puno lakše i ugodnije raditi u novim, poboljšanim uvjetima. Ono što je još bitnije, primjenom mjera energetske obnove ostvarit će se uštede godišnje potrebne topline za grijanje zgrade, a na taj način smanjiti i visoki troškovi – izrazio je zadovoljstvo ovim projektom zapovjednik JVP Virovitica Anto Tutić te naglasio kako će dosadašnja klasična rasvjeta biti zamijenjena modernom LED rasvjetom.

(www.icv.hr, mlo, ml, mš, ts)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content