Jeste li znali da postoje namirnice koje sprečavaju ispadanje kose? Potražite ih već danas

Gubitak kose nije lako podnijeti, bilo da ste muškarac ili žena, imate 25 ili 55 godina. Osim preparata i estetskih zahvata, svoju kosu možete zaštiti i određenim namirnicama, piše Ordinacija.

OMEGA-3 MASNE KISELINE

Važne su za cjelokupno zdravlje, ali i ubrzavaju rast kose te ju čine lijepom i sjajnom. Ako se borite i s inzulinom, losos može pomoći organizmu da ga bolje procesuira. Losos sadrži i vitamin D koji će stimulirati rast folikula, a onima koje zahtijevaju obnovu, ovaj će vitamin pomoći u obnovi.

DORUČAK BI VAM MOGAO PRUŽITI SAVRŠENU KOSU

Zobena kaša je jedan on najlakših doručaka za pripremu a može učiniti čuda za vašu kosu. Ova namirnica je puna vlakana, cinka, kiselina i polu – zasićenih masnih kiselina. Ova kombinacija jakih sastojaka će stimulirati rast kose i to one čvrste i zdrave dlake.

JEDITE KIKIRIKI

Mnogi ga ne vole, ali ipak većina obožava taj slatkasti okus. Morate znati da je ova namirnica odlična za zdravu kosu jer je izvor biotina za kojeg je dokazano da stimulira rast kose te prevenira gubitak kose. Samo par žlica kikirikija će vam dati proteine, vlakna i antioksidante. Umjesto kikirikija možete jesi i maslac.

VAŠA KOSA VOLI JAJE

Ovu namirnicu sigurno imate u hladnjaku, što znači da odmah možete učiniti nešto za lijepu kosu. Imaju u sebi puno proteina i važnih nutrijenata koje kosa voli – vitamin A i D, b 12.

NE ZABORAVITE NA VITAMIN D

Od svih nutrijenata koji se nalaze u jajetu vitamin D je sigurno najvažniji za vašu kosu. Studijama je dokazano da ovaj vitamin pomaže pri stvaranju novih folikula kose, a one će pomoći rastu nove dlake.

KAKO KAMENICE MOGU POMOĆI?

Poznate su po tome da potiču mnoge stvari, ali možda niste znali da ova poslastica može spriječiti ispadanje kose jer sadrže velike količine cinka, a manjak njega će uzrokovati ispadanje kose. Cinka je potrebno konzumirati oko 5 mg na jedan kilogram tjelesne težine.

Ako pojedete 6 kamenica unijeli ste oko 30 mg cinka, a to je odlična količina za zdravu i jaku kosu. Ako niste ljubitelj kamenica, pokušajte s graškom ili mesom.

JEDITE ŠPINAT ZA LIJEPU KOSU

Još jedna namirnica koju bi trebalo uključiti u prehranu ako želite lijepu kosu. Sadrži magnezij, željezo, i folnu kiselinu. Ima i vitamina C koji štiti stanice od vanjskih štetnih utjecaja ali i membrane folikule.

ISPROBAJTE MRKVU

Svi znaju koliko je dobra za zdravlje vida, ali ona pomaže i kosi. Ako je ona suha i beživotna, mrkva će stimulirati žlijezde na tjemenu. Mrkve je jednostavno uključiti u prehranu, možete ih grickati sirove ili kao dodatak kuhanom jeli.

NE ZABORAVITE NA UNOS ŽELJEZA

Željezo je ključno za proizvodnju hemoglobina, dijela krvi koji nosi stanice kisika u organe i tkivo. Kada je hemoglobin na normalnoj razini cijelo tijelo, dakle i kosa, ima dovoljno krvi pa se stimulira normalan rast vlasi. Ako želite dodati željezo u prehranu, pametan izbor je sušeno voće ili sok od višnje. Jaja, datulje, grožđice, lisnato i tamnozeleno povrće, te cjelovite žitarice također obiluju željezom. Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza, pa voće poput jagoda, limuna ili naranče treba biti dio vaše prehrane.

(ordinacija.vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content