LOVAČKA UDRUGA SUHOPOLJE Imaju više od stotinu članova, brinu za životinje u lovištu i pozivaju zainteresirane na zajedničko očuvanje prirode

Oku skrivena, zaštićena šumom, smjestila se moderna, obnovljena lovačka kuća u općini Suhopolje. Upravo njena obnova i rad Lovačke udruge Suhopolje bio je povod za naš razgovor s Miroslavom Šimićem, potpredsjednikom ove aktivne udruge koja ima više od 100 članova. Sama Lovačka udruga sastoji se od pet odjela koji osim Suhopolja obuhvaćaju i naselja Pepelane, Naudovac, Jugovo Polje i Orešac. Naime, kuća je obnovljena sa svrhom da se lovcima omogući stalno i bolje mjesto gdje će lakše moći obavljati svoje dužnosti, a kojih je mnogo, objašnjava M. Šimić.

– Kuća je građena u dva dijela, od kojih je prvo obnovljena terasa 2013./2014. godine, a naknadno, 2015. godine i ostatak kuće. Osim kuće lovci su u posjedu osam čeka koje služe za lakše lociranje divljači, hranilišta i pojilišta kojima zapravo pomažu životinjama da pribave potrebnu hranu i vodu koje manjka u šumi – ističe naš sugovornik.

Kada govorimo o dužnosti, M. Šimić ističe da se slabo spominju važniji segmenti prave svrhe lovaca.

lovci 3 Custom

– Često miješamo vrste lova pa se lovce zamjenjuje s krivolovcima. Ima tri vrste legalnih lovova: samostalni lov uz potrebno dopuštenje nadležnih, zatim grupni lov te sanitarni lov koji se provodi po potrebi odstrela viška divljači koja bi narušila prirodnu egzistenciju. U njega ulazi odstrel zvijeri opasnih po ljude i kućne ljubimce, stoku i perad kao što su lisice i čagljevi – objašnjava naš sugovornik.

DUGOROČNA KORIST

M. Šimić ističe da postoji naravno i ilegalni, već spomenuti krivolov koji i samim lovcima stvara popriličnu štetu. Podsjećamo, krivolov je protuzakonit lov ili hvatanje divljih životinja u vrijeme lovostaja ili pak lov na području na kojem nije dopušten bez položenog lovačkog ispita. Uhvaćeni krivolovci mogu dobiti novčanu kaznu od 7.000 do 10.000 kuna ili kaznu zatvora do godinu dana, saznajemo od našeg sugovornika.

Dotakli smo se i nekih zanimljivih činjenica: Miroslav Šimić priznaje kako je sa svojih 38 godina najmlađi član u svojemu odjelu, a titula najstarijeg člana pripada Velimiru Drakuliću koji je napunio 84 godine. Lovci uvijek imaju posla, pa M. Šimić poziva sve zainteresirane i mlade ljude da im se priključe.

lovci 2 Custom

– Potrebne su nam mlade snage te ih pozivam da se priključe našem aktivnom lovačkom društvu i okušaju se u novoj profesiji. Upozoravam na povećanje zagađenja šume i okoliša. Budući da je prirodu potrebno očuvati, potrebno je provoditi i redovne akcije čišćenja od zagađenja, što lovci i čine. Stoga bi nam bilo drago da nam se priključe svi zainteresirani, no i da sami građani smanje bacanje smeća na divljim odlagalištima. Očuvajmo prirodu jer tamo se nalaze biljke, životinje, ali i mi, ljudi – poručuje M. Šimić.

(www.icv.hr, ak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content