NAJBOLJI GRAD 2020. Virovitica je “Prvak EU fondova”, bolja od Križevaca, Zadra, Rijeke i Zagreba

Grad Virovitica je “Najbolji grad 2020.” u kategoriji “Prvak EU fondova”. Riječ je o izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos. Grad Virovitica je ostavio iza sebe Križevce, Zadar, Rijeku i Zagreb.

I dok su se prošle godine najbolji birali u tri kategorije, velikih, srednjih i malih gradova, ove godine se po povlačenju novca iz fondova Europske unije sve svrstalo u jednu kategoriju. Za titulu su se borili gradovi koji su u posljednje tri godine najviše prepoznali važnost i potencijal korištenja EU fondova u financiranju svojih projekata, a neki među njima, što je za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju poznato, iz godine u godinu potvrđuju lidersku poziciju u tom prilično bitnom zamašnjaku razvitka. EU projekti pokretač su napretka i infrastrukture u većini naših gradova, što je i razlog zašto je u velikom izboru najboljih gradova uvedena i kategorija “Prvak EU fondova”. Inače, europskim novcem u Hrvatskoj se trenutačno financira gotovo 12 tisuća projekata.

Da korištenje sredstava iz EU fondova za grad Viroviticu predstavlja višestruku korist, smatra gradonačelnik Ivica Kirin, navodeći pritom kao najbolji primjer energetsku obnovu zgrada javnog sektora.

IMG 0941
Foto: K. Toplak

Energetske obnove zgrada ne moramo plaćati sami iz gradskog proračuna, a uštedom potrošnje energenata smanjujemo vlastita izdvajanja za rad tih objekata. Ujedno, poboljšava se i standard prostora za rad lokalne zajednice, udruga i građana, a novim izgledom i uređivanjem fasada pridonosimo vizualnom identitetu uređenja grada i prigradskih naselja  istaknuo je Ivica Kirin.

Osvrnuvši se na posljednjih nekoliko godina istaknuo je kako je Grad Virovitica u prethodnom razdoblju iz europskih fondova povukao više od 35 milijuna kuna. Novac je utrošen za obnovu Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, zgrade Dječjeg vrtića Cvrčak 2, 3 i 4, područne škole Milanovac, mjesnih domova u Koriji, Golom Brdu, Podgorju i Rezovcu, Centar kulture i Streljane, a Grad danas radi na pripremi i realizaciji više od stotinu projekata zahvaljujući onom najvažnijem resursu kakav je npr. dugogodišnji stvoreni kadrovski potencijal Razvojne agencije VTA za prijavu i pisanje projekata.

Poput obnove Dvorca Pejačević iz Integriranog razvojnog programa Virovitice “5 do 12 za Dvorac” vrijednim oko 82 milijuna kuna. Riječ je o viziji na kojoj se radilo punih 14 godina, najvećem projektu Grada u povijesti, koji je trajao 36 mjeseci, a u okviru kojeg je revitaliziran i uređen Gradski park te šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića. U sklopu projekta obnovljen je Dvorac Pejačević, Gradskom parku je vraćen perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje, uređene su šetnice u parku, kao i šetnica pored Gimnazije Petra Preradovića koju krasi nova, moderna fontana, postavljeni su dizajnerski drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču vezanu uz Grad. Okosnica tog projekta bila je obnova Dvorca s bogatom povijesti i iskorištavanje njegovog potencijala za stvaranje muzeja Drveno doba koji će Viroviticu svrstati u red gradova s iznimnim turističkim, ali i kulturnim potencijalom. Otvorenje muzeja Drveno doba u novoobnovljenom Dvorcu, kao i suvenirnice, male multimedijske dvorane, prostora za edukaciju, restorana te kafića čiji će interijer također biti u skladu s krovnom temom – drvom, razlozi su da projekt s punim pravom nazivaju i – virovitički Oscar. Nositelj projekta je Grad Virovitica, a sufinancirala ga je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

IMG 1158
Foto: K. Toplak

Nakon 50 godina krenulo se u 2020. u kapitalni projekt uređenja Virovitičkih ribnjaka. Prvu fazu vrijednu 15 milijuna kuna predstavlja gradnja akumulacije 10., 11. i 12. ribnjaka, rekonstrukcija akumulacije Razbojište s gradnjom nove građevine temeljnog ispusta u lijevom boku brane i revitalizacija svih jezera.

U energetsku obnovu Centra kulture uloženo je oko 7 milijuna kuna. Radovi su, između ostalog, obuhvatili izvedbu toplinskog izolacijskog sustava za fasadu, završni sloj pročelja, zamjenu postojeće stolarije novom PVC stolarijom i zamjenu postojećih grijaćih tijela. Projekt je odobren u sklopu Javnog poziva Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja za „Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, a iznos EU sufinanciranja je 3,2 milijuna kuna – dodao je gradonačelnik Virovitice.

Energetskom obnovom Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić koja je stajala oko 7 milijuna kuna, uz sufinanciranje Europske unije 60,29 posto, odnosno 3,9 milijuna kuna, učenici i djelatnici  dobili su ugodniji boravak. Tu je i obnova Malog parka u Bee park (pod nazivom) Cross-border touristic routes of honey&bees – Bee2Be, vrijednosti oko 2 milijuna kuna. U 2017. iz EU fondova Grad Virovitica povukao je 3,7 milijuna kuna, a u 2019. 33,6 milijuna kuna.

IMG 1023
Foto: K. Toplak

U planu je izgradnja dionice Špišić Bukovica-Virovitica kao dio brze ceste Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-Terezino polje u sklopu jednog od najvažnijih projekata kojim bi se u konačnici izgradila brza cesta Virovitica-Zagreb. Također slijedi izgradnja i opremanje reciklažnog centra (postrojenje za sortiranje, postrojenje za kompostiranje, energetska obrada otpada, reciklažno dvorište, reciklažno dvorište za građevinski otpad), a kao projekt od najvećeg turističkog značaja za grad Viroviticu izdvojio je uređenje gornjeg i donjeg toka rijeke Ođenice zajedno s uređenjem Virovitičkih jezera. U tijeku je već energetska obnova Centra kulture, izgradnja ceste i druge komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Antunovac, energetska obnova Streljane, modernizacija nerazvrstanih cesta u gradu Virovitici. Završit će se i sve energetske obnove mjesnih domova.

IMG 1235 1
Foto: K. Toplak

– Dobili smo jednu od najprestižnijih nagrada u kategoriji svih gradova u Republici Hrvatskoj. Prvi smo u povlačenju EU sredstava, a biti među najboljima je čast i obaveza. Čestitam cijeloj ekipi koja je radila na projektima, a krećemo dalje s novim projektima. Primio sam priznanje u ime vas svih, idite naprijed budite još bolji, bitno je da čovjek ima motiv ideju i da radi za svoj grad i županiju – rekao je Kirin.

(gradonacelnik.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content