Nove mjere: Ograničavaju se okupljanja, zabrana prodaje alkohola nakon ponoći

Javna okupljanja od sutra su dozvoljena samo do 22 sata, na svadbama i pogrebima smije biti prisutno samo 30 osoba, a na ostalim privatnim okupljanjima najviše 15. To je samo dio novih mjera koje je Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio na današnjoj konferenciji održanoj nakon sastanaka, piše Večernji.hr. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u početku je ponovio najnovije brojke o epidemiološkoj koje su danas objavljene te je napomenuo da Hrvatska nije otok.

– Naša trenutna incidencija 389,9. Mi smo negdje na sredini ljestvice europskih zemalja. Češka ima, primjerice, preko 1000. Imamo puno mikrožarišta, nemamo posebno velikih žarišta. Virus se zrakasto širi. R0 nam je 1,9 – kazao je Capak.

Osnovni izazov je zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje, upozorio je ponovno ministar Vili Beroš.

– Odredili smo prioritete. Sada je red na činjenici da ćemo aktivirati od ranije postojeće planove kako bi povećali kapacitete. Danas smo donijeli odluku o aktivaciji Arene – kazao je ministar.

– Virus nas ne može zaraziti ukoliko mu mi to ne dopustimo – dodao je ministar Beroš ističući važnost poštivanja mjera.

– Prvo želim naglasiti da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja u razmaku od 2 metra u zatvorenom prostoru, odnosno 1,5 na otvorenom. Nužne epidemiološke mejre koje se nalažu su zabrana održavanja svih manifestacija i okupljanja gdje je više od 50 osoba. Na svadbenim svečanostima i pogrebima može biti prisutno 30 osoba. Na ostalim privatnim okupljanjima najviše 15 osoba smije biti prisutno.

Sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja. Samo svadbene svečanosti smiju se održavati do 00.00, a ostala javna okupljanja dozvoljena su samo do 22 sata. Obveza dostavljanja obavijesti o odtržavanju javnih dogažaja na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba. Obveza pisane evidencije sudionika na okupljanjima na kojima je više od 15 osoba.

Zabrana prodaje alkoholnih pića od 00:00 do 6:00 sati. Obveza nošenja maski na otvorenom kada nije moguće održavanje razmaka od 1,5. Maske su obavezne i na grobljima zbog blagdana Svih svetih – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nadalje, poslodavci su dužni zabraniti dolazak na posao radnicima koji imaju simptome koji bi mogli upućivati na Covid. Ove mjere na snazi su idućih 14 dana, a onda će se ponovno odlučivati o eventualnom ukidanju ili produženju.

Ravnateljstvo civilne zaštite će sutra donijeti odluku o mobilizaciji Arene kao tercijarnog centra.

– Tamo će biti smješteni pacijenti s blažom do srednjom kliničkom slikom – kazao je ministar Beroš dodajući da od proljetos postoje planovi o preraspodijeli zdravstvenog osoblja.

Božinović o kaznama

– Oko milijun kuna kazni je ispisano, ali nije poanta u tome. Poanta je da svi prihvatimo i što prije izađemo iz ovoga. Krajnje je vrijeme da svi ouzbilje. Mjere su sada takve, u među vremenu ćemo procijenjivati njihove efekte i uvijek postoji mogućnost da one budu i drugačije – kazao je.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content