OPĆINA LUKAČ SLAVI SVOJ DAN Načelnik Đuro Bukvić: Vremena su teška i moramo učiniti sve kako bismo pomogli svakom našem stanovniku

Povodom Dana općine Lukač i njezinog zaštitnika svetog Luke razgovarali smo s načelnikom Đurom Bukvićem o brojnim projektima koji su ostvareni u proteklih godinu dana, točnije od prošle svečane sjednice Općinskog vijeća koja će ove godine izostati, a razlog tomu je naravno izuzetno nepovoljna epidemiološka situacija na području cijele Virovitičko-podravske županije, pa tako i Hrvatske. Sve planirano je i ostvareno, a važne odluke za dobrobit mještana općine Lukač jednoglasno su usvajane na redovnim sjednicama Općinskog vijeća, što je dokaz odlične suradnje općinskih vijećnika na čelu s predsjednikom Tomislavom Živkovićem.

POVIJESNO VAŽNA „BUBAMARA“

Utorak, 4. veljače 2020. godine ostat će zapisan kao jedan od najznačajnijih dana u povijesti općine Lukač. Naime, u Gornjem Bazju svoja vrata je mališanima s područja općine otvorio Dječji vrtić “Bubamara“.

– Moram naglasiti kako je to prvi od jedanaest vrtića koji je otvoren na području županije, a gradio se sredstvima Ministarstva poljoprivrede. Zahvaljujući subvenciji Općine Lukač roditelji će za prvo dijete plaćati 450 kuna mjesečno, 350 za drugo, 250 za treće, a četvrto je oslobođeno plaćanja. Puna ekonomska cijena iznosi 2.650 kuna. Radove je izvela tvrtka Gradba iz Brezika, a vrijednost investicije, uz opremanje, bila je oko 5 milijuna kuna. Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića “Bubamara“ financirano je bespovratnim sredstvima Europske unije kroz Mjeru “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” Ministarstva poljoprivrede i Općine Lukač, uz punu potporu Virovitičko-podravske županije – naglasio je načelnik Bukvić.

83915607 2778644842174908 8870526592154075136 o

ENERGETSKE OBNOVE, NOVE CESTE I NOGOSTUPI

Radovi na kapitalnim investicijama ni jednom trenutku nisu došli u pitanje. Štoviše, njihova je dinamika bila jednaka planiranoj. Općina Lukač posljednjih godina poprima novi izgled, kako samo naselje, tako i sva mjesta u njenom sastavu. Rezultat je to želje i nastojanja načelnika Đure Bukvića i njegovih suradnika koji su zacrtali visoke ciljeve i ne odustaju od njihove realizacije.

– U Dugom Selu Lukačkom kompletno je odrađena energetska obnova Društvenog doma, vrijednost investicije 700.000 kuna, a energetski je obnovljen i Društveni dom u Budrovcu Lukačkom, kao i zgrada Općine te Sportski dom u Lukaču, projekt vrijedan 950.000 kuna. Nedavno je započela i energetska obnova Društvenog doma u Terezinom Polju. Nastavak na to su nogostupi u naseljima Kapela Dvor, Gornje Bazje, Turanovac i Lukač. U naselju Lukač kompletno je završen nogostup te cesta prema groblju u Zrinju Lukačkom – izdvojio je načelnik samo neke od brojnih realiziranih projekata.

BRIGA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Općina Lukač je poljoprivredna općina i gospodari s 3000 hektara zemlje u svom vlasništvu, a ukupno 6000 hektara zemlje na teritoriju jedinice lokalne samouprave.

– Do sada smo izgradili dvadesetak kilometara makadamskih cesta kako bi naši poljoprivrednici uvijek, pa i s malim automobilom mogli doći do svojih poljoprivrednih površina. To je od velike važnosti, pogotovo u jesen kada dođe ubiranje zadnjih plodova i kada nastupe kišna razdoblja. Veliki je to benefit poljoprivrednicima. Nastavljamo i s gradnjom makadamskih puteva pa smo tako nedavno izgradili makadamsku cestu u Dugom Selu Lukačkom zvanu “Ronđoš“, dužine dva kilometra i vrijednosti 700.000 kuna – kaže načelnik.

PRIMJER ODLIČNE SURADNJE

Općina sufinancira i obnovu sakralnih objekata Župe sv. Luke Evanđelista pa je tako, između ostaloga, obnovljena kapela u naselju Turanovac. Postavljeno je i centralno grijanje u crkvi u Gornjem Bazju, projekt vrijedan 110.000 kuna. Što se tiče Općine i župe, njihova suradnja je na zavidnoj razini.

– U programu sufinanciranja je i Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju. Bez obzira što nismo ni vlasnik ni suvlasnik, jer je osnivač škole Virovitičko-podravska županija, Općina svake godine u proračunu odvoji dio sredstava za tekuće potrebe škole, kao što je sada bio slučaj s nabavkom dezinficijensa, papira i svega što je potrebno u skladu s epidemiološkom situacijom. Ne smijemo zaboraviti ni stipendije, raspisali smo natječaj za novih pet stipendista – istaknuo je načelnik Đuro Bukvić.

Općina Lukač, između ostaloga, sufinancira i rad Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica i sve ono što Županija predloži za sufinanciranje, a što je u interesu Općine. Vatrogasnim društvima s područja općine prošle je godine isplaćeno oko 350.000 kuna, a DVD-i Gornje Bazje, Turanovac i Dugo Selo Lukačko dobili su i vrijedne donacije vatrogasnih kamiona i opreme iz austrijskog Tirola.

POMAŽU UDRUGAMA I UMIROVLJENICIMA

Udruga umirovljenika općine Lukač je zaista najaktivnija i ima više od 200 članova, a barem dva puta mjesečno organizira druženja, naravno u skladu s epidemiološkim mjerama. Tu su i razna kulturno-umjetnička društva, Udruga žena Gornje Bazje, športsko-ribolovna društva… Svima njima Općina Lukač stoji na raspolaganju i pomaže u njihovom radu.

– Vremena su teška i smatram da mi kao jedinica lokalne samouprave moramo učiniti sve kako bismo pomogli svakom našem stanovniku. Svi projekti, plinofikacije, kanalizacije, društveni domovi, nemaju smisla ako naselja ostaju prazna. Financijski pomažemo svim udrugama s područja općine, onako kako je donijeto u proračunu bez obzira na ovu epidemiološku situaciju – kaže načelnik.

Izdvojio je i iznimno važan projekt „Zaželi“ čiji je nositelj Općina, a partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Virovitica i Centar za socijalnu skrb Virovitica. Vrijedan je 1.223.640 kuna, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u punom iznosu. – Šest žena brine za oko 40 korisnika, za stariju populaciju i nemoćne koji ne mogu sami ni do trgovine ni po lijekove. Sve u svemu odličan i hvalevrijedan projekt koji ćemo definitivno podržati i u budućnosti – kaže načelnik.

Blagdan zaštitnika proslavit će sukladno epidemiološkim mjerama

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i stanje s koronavirusom, Općina je odgodila gotovo sva događanja do kraja kalendarske godine, kao i svečanu sjednicu koja je trebala biti održana povodom Dana općine.

– Ovim putem moram pohvaliti Stožer civilne zaštite koji je u ovom razdoblju pandemije s djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela odradio odličan posao. Nismo imali većih problema na području općine, a sve što se od nas tražilo, odrađeno je – naglasio je Bukvić.

– Svim mještankama i mještanima iz svih naselja općine Lukač želim sretan Dan općine i sretan blagdan našeg zaštitnika svetog Luke – zaključio je načelnik Đuro Bukvić.

ZAŽIVIO I PROJEKT ŠKOLE NOGOMETA

Jedan od važnih ciljeva zadovoljenja potreba u sportu svakako je osiguranje materijalnih i prostornih uvjeta kojima će se omogućiti kvalitetan rad klubova i udruga.

– Osim financiranja udrugama nastojimo omogućiti i zadovoljenje prostornih potreba za održavanje treninga i aktivnosti iz njihovog programa rada. Osvrnuo bih se i na nogometne klubove, kojima smo ovog proljeća uredili prostorije, kupili novi namještaj, a uskoro startamo i s centralnim grijanjem koje planiramo završiti do kraja kalendarske godine. Škola nogometa općine Lukač počela je prošle godine u srpnju kao pilot-projekt, zaživjela je i diše punim plućima. Treba istaknuti i kvalitetu treninga za mlađe uzraste. Djeca treniraju pod budnim okom licenciranih trenera. Izgradili smo igralište 60 x 40 metara i postavili rasvjetu, sve skupa u vrijednosti 300.000 kuna. U školi nogometa su zastupljena sva djeca s područja općine, a ima ih 70-ak. Pod paskom već spomenutih licenciranih trenera očekujem kvalitetan rad škole i u budućnosti. Imamo kategorije do 9, 11, 13 i 15 godina starosti, juniore i seniore. Takav projekt treba podržati, a ovom prilikom pozivam roditelje da dovedu svoju djecu na Školski vrt u Gornje Bazje i priključe ih radu kvalitetne škole nogometa – kaže načelnik, koji i sam gaji veliku ljubav prema sportu kojim se bavi cijeli život. (www.icv.hr, ts, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content