Ovaj mjesec Dom za starije u Borovi obilježava sedam desetljeća svog postojanja i kontinuiranog rada

Dom za starije osobe Borova u mjesecu listopadu obilježava sedam desetljeća svog postojanja i kontinuiranog rada s korisnicima. U Domu je trenutno 150 smještenih korisnika iz cijele Hrvatske, a o njima se brine 64 djelatnika, uglavnom medicinske struke. Ove godine zbog pandemije COVID-19 izostala je tradicionalna godišnja svečanost proslave rođendana ove ustanove, a kako nam je napomenula ravnateljica Doma Zlata Rončević, zdravlje je ipak na prvom mjestu, pogotovo kada se radi o starijim i bolesnim osobama.

– Žao nam je što ovu značajnu obljetnicu nismo mogli proslaviti svečanije s korisnicima, djelatnicima i suradnicima, ali što je, tu je, situacija je takva i mi smo joj se u potpunosti prilagodili pridržavajući se svih propisanih mjera zaštite. Trenutno imamo jednu oboljelu osobu od COVID-19 koja je u izolaciji. U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite VPŽ dogovorili smo da ćemo jedan objekt Doma u Borovi isprazniti da bi u njega mogli smjestiti 25 korisnika koji bi bili u izolaciji. Budući da se radi o specifičnim korisnicima, uglavnom onima sa psihičkim oboljenjima i koji ne mogu biti smješteni na bolničkom odjelu u Virovitici, takve ćemo korisnike zbrinjavati kod nas, pridržavajući se naravno svih naputaka rada u izolaciji.

Prema trenutnim propisima korisnici ne mogu napuštati objekt u Borovi, a posjete su trenutno dozvoljene, naravno uz pridržavanje svih propisanih mjera – napomenula je ravnateljica Zlata Rončević, ističući pritom kako je unatoč koroni kod njih uvijek veselo.

– Znamo koliko je važan društveni život naših korisnika pa im često organiziramo male svečanosti, uglavnom za rođendane na kojima su isključivo korisnici i djelatnici, nose se zaštitne maske, ali to ne umanjuje radost koju zbog toga svi zajedno osjećamo. Osim toga, naš lijepi prostor omogućava šetnju objektom, uživanje u prirodi i naravno aktivnosti u našem lijepom povrtnjaku koji u potpunosti zadovoljava naše potrebe za zdravom prehranom. No, najvažnije je da se puno korisnika uključilo u održavanje povrtnjaka, a sami znamo značaj korisnog rada za zdravlje starije i bolesne populacije – podsjetila je Zlata Rončević te odmah izdvojila i najvažniji projekt koji je u provedbi i koji je vrlo značajan za još kvalitetniji rad Doma.

– Da bismo svojim korisnicima osigurali njihovo pravo na izbor življenja, u Domu provodimo projekt “Moja kućica, moja slobodica” koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Potpisali smo ga 1. srpnja ove godine s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Ukupni iznos projekta koji će trajati do 1. srpnja 2023. godine je 5.673.669,53 kuna, a radi se o bespovratnim sredstvima EU. Ovim projektom ćemo osobama s mentalnim oštećenjem, te starijim i nemoćnim osobama osigurati izvaninstitucijske socijalne usluge, organizirano stanovanje uz podršku, cjelodnevni boravak, te pomoć i njegu u kući, a čime će se pridonijeti smanjenju broja korisnika smještaja kao institucijske skrbi i prevenciji institucionalizacije. Korisnike pripremamo za organizirano stanovanje uz podršku u lokalnoj zajednici, što doprinosi kvaliteti njihova života.

Uključivanjem korisnika u obiteljsko okruženje s normalnim uvjetima života i različitim radnim i rekreativnim sadržajima, korisnicima vraćamo osjećaj vlastite vrijednosti i povjerenje u ljude, a okolina stvara pozitivan stav prema njima. Da bi se taj odlazak mogao realizirati, važan je stručni rad u domu te kvalitetna suradnja između Doma i lokalne zajednice, koja nam svesrdno pruža svoju pomoć – napomenula je Zlata Rončević, ističući tu prije svega Virovitičko-podravsku županiju i župana Igora Androvića, te Općinu Suhopolje na čelu s načelnikom Sinišom Horvatom koji su zajedno sa svojim prethodnicima, tadašnjim županom Tomislavom Tolušićem i nekadašnjim načelnikom Općine Suhopolje Marijanom Brlekom uistinu znali prepoznati htijenja ove ustanove i uvelike su zaslužni za napredak koji je Dom u Borovi doživio unatrag nekoliko godina.

– Zahvalila bih ovim putem svima njima, ali i našim korisnicima i djelatnicima koji doprinose kvalitetnom radu ove ustanove i s osobitim zadovoljstvom im čestitala ovu važnu obljetnicu, s nadom da ćemo dogodine moći napraviti svečanost kakvu ovaj dom i zaslužuje – rekla nam je na kraju našeg razgovora ravnateljica Zlata Rončević. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content