PLANET MARS JE “ZVIJEZDA JESENI” Virovitičani teleskopom promatrali Mjesec, Jupiter, Saturn i Mars

Tijekom svih vedrih večeri protekloga tjedna, s uzvisine gradskog parka južno od Dvorca Pejačević, Virovitičani su teleskopom promatrali Mjesec, Jupiter i Saturn s njihovim satelitima iznad jugozapadnog obzora te Mars visoko na jugoistoku.

Ove jeseni svojim sjajem i prividnim promjerom intrigantan “Crveni planet” našao se u fokusu velikih i malih teleskopa diljem svijeta. U uvjetima socijalnog distanciranja zbog pandemije COVID-19, u Virovitici se nije ponovila gužva oko teleskopa kao 2003. godine kad je Mars zadnji put bio u velikoj opoziciji. U novim okolnostima na promatranje teleskopom u većem broju dolazili su članovi iste obitelji, a opravdano je izostalo organizirano promatranje za virovitičke učenike.

Mars 21 10 2020

Ovogodišnja najmanja udaljenost Marsa od Zemlje potakla je tri države na istraživanje Marsa svemirskim letjelicama. Na višemjesečno putovanje prema Marsu krenule su sonde Hope (Ujedinjeni Arapski Emirati), Tianwen-1 (Kina) i Mars 2020 (Sjedinjene Američke Države) s robotskim roverom Perseverance. Peti američki rover u nizu, rekordne mase 1025kg, treba u veljači iduće godine sletjeti u krater Jezero, a na sebi nosi robotski helikopter Ingenuity koji bi u rijetkoj atmosferi Marsa trebao letjeti 600m ispred rovera radi snimanja terena.

Saturn 21 10 2020

Virovitičani koje zanima tematika svemira u četvrtak 29. listopada u Gradskoj knjižnici od 18h mogu nazočiti predavanju “Velike repatice”, koje je potaknula pojava repatice ljetos vidljive prostim okom.

(tekst i foto: Zlatko Kovačević)

[g-gallery gid=”610353″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content