PRORAČUN ZA 2020. NIJE USVOJEN Gradsko vijeće Grada Orahovice ostavilo još jednu mogućnost nove sjednice i novog glasanja

Vijećnici gradskog Vijeća Orahovica održali su 4. redovnu Sjednicu novog saziva kojoj je nazočilo svih 16 vijećnika. Nakon aktualnog sata, vijećnici su potvrdili Godišnji plan i program rada Dječjeg vrtića “Palčić”, izvješće o radu Vatrogasne zajednice te izvješće o radu Zajednice športskih udruga grada.

-Važno je ovdje reći da smo bili primorani mijenjati Dnevni red jer nismo mogli raspravljati o točkama izvješća o radu gradskih poduzeća budući da materijale gradonačelnica nije dostavila vijećnicima – kaže predsjednik gradskog Vijeća Saša Rister.

Nakon nekoliko točaka tekuće gradske problematike koje su usvojene uz kraće rasprave, među kojima je potvrđeno osnivanje stalnog Odbora gradskog Vijeća za hrvatske branitelje te potvrđena odgoda izbora za mjesne odbore, pred vijećnicima se našla najvažnija točka sjednice, a to je prijedlog proračuna Grada Orahovice za 2020. te projekcije za 2021. i 2022. godinu. Novih amandmana nije bilo, a potom su vijećnici iz svih klubova raspravljali o točkama Proračuna da bi na kraju krenulo glasanje. S 11 glasova protiv, 5 za i bez suzdržanih, Proračun grada nije usvojen. Na kraju sjednice vijećnici su s 11 glasova za, 2 protiv i 3 suzdržana prihvatili zaključak o ponovnom sazivanju sjednice za usvajanje proračuna u zakonskom roku.

Gradsko Vijece 4

-Prvo bih se osvrnuo na prijedlog Proračuna. Složio bih se s nekim stvarima koje su izrečene vezane uz proračun javno, a tu je riječ o pojedinim projektima koji su bili i u Proračunu za 2019. godinu. Tu mislim na uređenje Ulice Pave Vukelića-Paje, uređenje dječjeg vrtića gdje je bila raspisana jedna javna nabava i nažalost nije odabran izvođač radova i poništena je javna nabava i potom se čekalo više od godinu dana da bi se javna nabava za rekonstrukciju vrtića. Slična stvar dogodila se s projektom poduzetničke zone, naime Grad Orahovica je u svibnju 2019. potpisao ugovor za izvođenje tih radova, no cijelu 2019. nije raspisan natječaj za navedene radove, tek je to učinjeno ove godine u rujnu. Treći i najveći projekt cijele priče je projekt Jezero-Hercegovac-Ružica grad u kojem se spominje vrijednost od 80 milijuna kuna, od čega 69 milijuna bespovratnih. Također je ugovor potpisan prošle godine, ali evo do danas nije raspisan natječaj za izvođenje radova i nažalost riječ je o jako velikom i važnom projektu i sada smo u situaciji da će, kada se jednom raspiše javna nabava sve to skupa iznimno potrajati. Ima tu još dosta projekata koje Grad nije realizirao, naprimjer važan projekt WIFI4EU vrijedan 15 tisuća eura koji je također bio i u proračunu za 2019. i taj projekt ni dan danas nije odrađen. Ima toga još dosta važnoga što nije napravljeno i stoga je razumljivo da ovakav proračun nije prošao – kaže predsjednik Vijeća Rister te o navedenom zaključku kaže:

-Ako se prisjetimo konstituirajuće sjednice Vijeća, ja sam tada javno rekao da drugi dan idem u Grad tražiti određene stvari, bio sam i zatražio no, do dana današnjeg niti jedno slovo niti brojku napismeno nisam dobio, a kamoli bilo kakvu informaciju. Tu je bio cilj da možemo eventualno razgovarati o nekim promjenama, no povratnu volju i želju nikad nisam dobio. Mi smo zadnjom odlukom toga zaključka ostavili mogućnost da gradonačelnica dostavi novi prijedlog Proračuna, a ako ga ne dostavi nemamo o čemu raspravljati, a krajnji rok za njen prijedlog je 11. studeni. Moramo o svemu voditi brigu, iz sata u sat se mijenja situacija s epidemiološkim mjerama i ne znamo tko će biti u izolaciji, hoćemo li svi u lock-down, ali evo Vijeće je ostavilo još jednu mogućnost nove sjednice i novog glasanja – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content