PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. FRANJE Franjevci, framaši i Franjevački svjetovni red uputili molitve svom svecu zaštitniku  

Diljem Hrvatske jučer (nedjelja) obilježen je blagdan sv. Franje Asiškog. Ovaj svetac iz talijanskog Asiza utemeljitelj je čak tri reda:  franjevaca, sestara Klarisa (Reda siromašnih gospođa) i Trećeg franjevačkog reda, a koji se dijeli na Samostanski treći red i Franjevački svjetovni red. Karizmu sv. Franje danas prate i mladi okupljeni u Framu – Franjevačku mladež u Hrvatskoj, ali i diljem Europe.

Poznat po svojoj ljubavi prema Isusu Kristu, kojeg je slijedio kroz siromaštvo, poniznost i čistoću, svojim je primjerom i danas nadahnuće mnogim mladićima i djevojkama, kao i svima onima koji svoj duhovni poziv pronalaze upravo u služenju Bogu i ljudima kroz tri važna zavjeta.

Na poseban način svog sveca zaštitnika proslavila je sinoć franjevačka zajednica u okviru župe sv. Roka u Virovitici. Na večernjoj svetoj misi svoje molitve i zahvale Bogu i sv. Franji predala su sva braća koja služe vjernicima u Virovitici, Okrugljači i Bušetini: fra Celestin Čakarić, fra Bernard Barbarić, fra Marino Kuzminski, fra Vedran Kos i fra Marijan Matijaško, uz koncelebraciju fra Silvija Ščepanovića.

KONKRETNA DUHOVNOST

  • Duhovnost je uvijek konkretna i ona se tiče čovjeka, uvijek se tiče ljudi kojima Krista svjedočimo kroz konkretna djela: podrškom, razumijevanjem, pomoći. Sveci su svoj put ka Bogu pronašli ponekad sasvim slučajno, jer ih je Bog tako potražio. Svojim primjerom sveti Franjo Asiški pokazao je kako se Krista ljubi kroz podršku čovjeku, kroz jednostavnost. Mogli bismo reći da je njegov svetački život bio čudan, neobičan, no svaki je svetac takav i na svoj način slijedi svoj poziv Bogu.  Poziv je to i svima nama, da na svoj način služimo braći ljudima, uvijek ispočetka, osobito kad nam se čini da unatoč svemu što smo postigli, nismo učinili puno – istaknuo je župnik fra Bernard Barbarić u propovjedi, u kojoj je vjernicima približio djelo ovog sveca.

Molitve svetom Franji uputili su i članovi Franjevačkog svjetovnog reda, koji su prije mise molili svetu krunicu, a tijekom mise animirali liturgijska čitanja. Na kraju euharistije, fra Bernard Barbarić zahvalio je svim vjernicima koji ih kao franjevačku zajednicu prate svojim molitvama i potporom.

IMG 20201004 193918

Uz ovog sveca kroz cijeli život vežu se životinje i biljke, pa ga diljem svijeta štuju i volonteri zaduženi za brigu o životinjskom svijetu, ekolozi i zaštitari prirode.

Zanimljivost uz njegovo duhovno naslijeđe koje je i danas prisutno u našim domovima su i božićne jaslice. Žive, prve na svijetu onih u kojima se Krist rodio, osmislio je upravo sv. Franjo u malom mjestu Grecciu. Danas se ondje nalaze varijante jaslica iz cijelog svijeta. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content