PRVI I JEDINI U HRVATSKOJ Čađavica, Čačinci i Crnac jednim sjedištem vrtića osigurat će racionalniji i efikasniji rad

Osnivanje Javne ustanove Dječjeg vrtića Lipa prvi je i, trenutno, jedini ovakav primjer izvrsne suradnje između tri općine s ciljem racionalizacije, efikasnosti i funkcionalnosti u radu. Naime, načelnici općina Čađavica, Čačinci i Crnac, Mirko Rončević, Mirko Mališ i Mato Damjan danas (četvrtak) su potpisali prijedlog Sporazuma o osnivanju Javne ustanove Dječji vrtić Lipa te tako objedinili tri nova vrtića koji su izgrađeni u Čađavici, Čačincima i Velikom Rastovcu.

Umjesto tri ravnatelja, tri tajnika, tri logopeda imat će po jednog, a sjedište će im biti u Čađavici. Ova inicijativa krenula je još prošle godine kada je počela izgradnja vrtića, rekao je načelnik Čađavice Mirko Rončević.

IMG 3666

– Već smo onda razmišljali kako bi smanjili troškove i kako bi nas više općina, koje idemo u izgradnju vrtića, napravile nešto zajedničko. Čačinci i Crnac su pristali na tu ideju. Gentlemanski smo dogovorili gdje će biti sjedište, kao i sve druge stvari koje budemo trebali imati u zajedničkom dijelu i one koje budemo mogli imati svaki posebno. Nije racionalizacija samo jedan ravnatelj ili računovodstvo, mi u vrtićima trebamo imati logopeda, medicinsku sestru, drugo stručno osoblje koje će biti isto zajedničko, a pomoći će nam da djeca imaju svu skrb koju trebaju od 12 mjeseci do 6 godina – naglasio je Rončević dodavši kako će sva tri vrtića moći pohađati 124 polaznika.

IMG 3651

Podsjetimo, ovi dječji vrtići izgrađeni su, odnosno grade se sredstvima Ministarstva poljoprivrede i predstavljaju dio od 11 novih vrtića na području Virovitičko-podravske županije koji se grade. Njih pet trenutno je već otvoreno.

Idejom o osnivanju zajedničke Javne ustanove zadovoljan je načelnik Općine Crnac Mato Damjan.

– Općina Crnac je prihvatila ovu ideju i općinsko vijeće je jednoglasno prihvatilo ideju da udružimo naše vrtiće u jedan. Naša djeca su zalog za budućnost i opstanak naše općine, zaslužuju odgoj i obrazovanje kao i djeca u urbanim dijelovima županije pa i Hrvatske. Početak rada našeg vrtića očekujemo od iduće godine, a sredstva koja će se uštedjeti na ovaj način bit će značajan dio i za roditelje koji će plaćati pretpostavljamo 500 kuna po djetetu, a općina će uštedu ulagati u druge projekte – rekao je Damjan.

IMG 3664

Načelnik Čađavice Mirko Mališ istaknuo je kako su na ovaj način riješili problem koji ih je mučio od početka izgradnje dječjeg vrtića.

– Zajedničkim radom ćemo doći do značajnih ušteda te ćemo s tim sredstvima osigurati rad logopeda i svih drugih stručnjaka. Smatram da je ovakav potez primjer drugima i nadam se da će zaživjeti i u ostalim djelovima Hrvatske – rekao je Mališ.

IMG 3658

Čestitke načelnicima uputio je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

– Ova inicijativa je jedinstvena i prva u Hrvatskoj. To je dobar primjer kako, i bez ukidanja općina, one mogu zajedno funkcionirati i smanjiti troškove, budući da će ovdje biti jedna ustanova to vodi racionalnosti i boljoj funkcionalnosti triju općina, ali i triju vrtića koji će biti na području ove tri općine. To je dobar put i za ostale ustanove koje funkcioniraju, ne samo na našoj županiji, nego na području cijele Hrvatske – rekao je župan Andrović.

IMG 3647

(www.icv.hr, ml, adf, vpz.hr; foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content