PU virovitičko-podravska obilježila 15 godina provedbe projekta “Policija u zajednici”

Jučer, 5. listopada, kontakt policajci i djelatnici Policijske uprave virovitičko-podravske na radnom sastanku svečano su obilježili 15 godina postojanja kontakt policije u sklopu provedbe projekta „Policija u zajednici“.

Policija koja je bliska zajednici potiče ljude i institucije na povezivanje u rješavanju problema kriminaliteta, a time i zajedno preventivno djelovanje na njenom smanjivanju. Suradnja policije, građana i raznih institucija koji aktivno sudjeluju u prevenciji kriminaliteta na taj način postaju odgovorni članovi društvene zajednice što se manifestira kroz pad broja kaznenih djela i prekršaja.

Kontakt-policajci su policijski službenici koji u neposrednoj suradnji s građanima rješavaju probleme vezane za sigurnost lokalne zajednice. Svaki kontakt-policajac obavlja službu na kontaktnom području čija se veličina određuje prema broju stanovnika, sigurnosnih događanja, kaznenih djela i prekršaja kao i broju važnijih institucija.

Kontakti 1 2020
Foto: PU virovitičko-podravska

Kontakt-policajci na svom stalnom području na kojem rade u preventivno-proaktivnom suradničkom odnosu s građanima redovito obilaze sve postojeće institucije i objekte (bolnice, domove zdravlja, škole, vrtiće, knjižnice, ugostiteljske objekte, trgovine) kako bi se kroz neposredne razgovore upoznali sa stvarnim problemima na koje nailaze djelatnici, kao i građani s tog područja, a u čijem im rješavanju policija može pomoći kao javni servis građana.

– Za osjećaj sigurnosti građana važno je da policija brzo reagira na incidente, ali sama spoznaja da je naš policajac u blizini i da se međusobno poznaju, znači još veću sigurnost za građane. Kontakt-policajcu može se neposredno obratiti zbog problema koji se odnose na zlouporabu droga, protupravna i asocijalna ponašanja koja su posljedica konzumiranja alkohola, delinkvenciju djece i maloljetnika, protupravno posjedovanje oružja, sigurnost cestovnog prometa, vandalizam, kao i na ostale sigurnosne probleme – kažu iz PU virovitičko-podravske.

(viroviticko-podravska-policija.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content