Stiže stabilizacija vremena i sunčani vikend: Sljedeći tjedan moguć prvi ovosezonski mraz

Klimatološki, ali i kalendarski zakoračili smo u jesen. Vremenski uvjeti u potpunosti odgovaraju dobu godine. Tako da se ne treba čuditi trenutnim vremenskim uvjetima.

Listopad 2020. godine u prvih petnaestak dana svoje „vladavine“ u potpunosti nam je pokazao svoju jesensku stranu. Početak listopada obilježio je najizraženiji toplinski val tijekom listopada od 1951. godine od kada u bazi DHMZ-a imamo službena mjerenja.  Tijekom 3. listopada 2020. godine upisali novi apsolutni listopadski temperaturni maksimum na području Virovitice – „ljetnih“ 29°C (1985. godine 27,8°C imali smo stari rekord). Također smo i na području Slatine upisali novi apsolutni listopadski temperaturni maksimum „vrućih“ 30°C (2009. godine 29°C imali smo stari rekord). Na području Slatine mjerenja se obavljaju od 1981. godine.

Nakon ljetnih temperatura zraka koje smo imali početkom mjeseca, uslijedile su prave jesenje kiše. U prvih petnaestak dana listopada na području Virovitičko-podravske županije pala je obilnija kiša 60-120 mm.

Na području Virovitice od početka mjeseca do jučer, 15. listopada skupili smo 71 mm oborine. Inače višegodišnji prosjek oborina tijekom listopada na području Virovitice je 70.5 mm. Mi smo u prvih petnaestak dana ispunili oborinsku kvotu za listopad. Najkišovitiji listopad smo imali 1974. godine kada je palo 211.2 mm oborine. Dok smo 1965. godine listopad obilježili kao najsušniji, bez oborina 0 mm. 1972. godine 22. listopada na području Virovitice imali smo 2 cm snijega što je najveći snježni pokrivač tijekom listopada za grad Viroviticu.

Što dalje možemo očekivati…

Petak nam donosi postupnu stabilizaciju vremena. Ipak i dalje se uz više oblaka ne može isključiti mogućnost slabe, mjestimične i povremene kiše. Subotu i nedjelju će obilježiti stabilnije i sunčanije vrijeme. Sunčanih razdoblja neće nedostajati. Temperature zraka do kraja tjedna neće se previše mijenjati. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 4°C do 8°C. Najviše dnevne od 12°C do 15°C.

Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. U jutarnjim i večernjim satima očekujemo mjestimičnu maglu ili sumaglicu.

Tjedan pred nama…

U tjednu pred nama očekujemo prvi ovosezonski prizemni mraz, mjestimice na području Virovitičko-podravske županije. Od sredine tjedna uz jugozapadno strujanje očekujemo rast temperature zraka. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 2°C do 13°C ili koji stupanj više u drugoj polovici tjedna. Najviše dnevne od 13°C do 20°C ili koji stupanj više u drugoj polovici tjedna. Tjedan pred nama obilježit će izmjena sunčanih, ali i oblačnih razdoblja.

Oborine u tjednu pred nama ne očekujemo, barem ne u prvoj polovici tjedna. U jutarnjim i večernjim satima očekujemo mjestimičnu maglu ili sumaglicu. Mjestimičan slab prizemni mraz najizgledniji je tijekom ponedjeljka i utorka.

Do kraja listopada trenutni izračuni prognostičkih modela ne vide izraženiji pad temperature zraka, obilniju oborinu ili snijeg.

Obilnije kiše koje smo imali, kao i osjetno topliji tjedan koji je pred nama možda „probude“ gljivare, ali i sakupljače slatkih plodova kestena. Ima jesen i svojih lijepih osobina.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content