U VPŽ će se graditi sušionica povrća, Centar za pametnu poljoprivredu, istražit će se geotermalni izvori, a obnovit će se željeznička pruga Osijek – Virovitica

U Našicama, gdje je uz predsjedavanje predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića održana sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, potpisan je Razvojni sporazum između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva s pet slavonskih županija.

Sporazum su potpisali župani slavonskih županija, odnosno Danijel Marušić, Ivan Anušić, Alojz Tomašević, Igor Andrović i Božo Galiće, a vezano uz dodatak Razvojnom sporazumu za području Slavonije, Baranje i Srijema.

Prema njemu, izvori financiranja osigurat će se i za poticanje razvoja strateških grana na području Slavonije, Baranje i Srijema, odnosno prehrambeno-prerađivačke industrije, drvoprerađivačke industrije, metaloprerađivačke industrije, turizma, informacijsko-komunikacijske tehnologije. Sporazume je županima uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

IMG 9189
Foto: K. Toplak

Prema potpisanom sporazumu na području Virovitičko-podravske županije najznačajniji projekt koji će se realizirati je izgradnja i opremanje sušionice povrća u Virovitici, čija je procijenjena vrijednost 225.825.000 kuna. Gradit će se Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti vrijednosti 24.779.000 kuna, a za istraživanje geotermalnih potencijala na području Virovitičko-podravske županije izdvojit će se 20.000.000 kuna.

Osim toga, Virovitičko-podravska županija s Osječko-baranjskom županijom dio je projekta Rekonstrukcija pruge od Osijeka do Virovitice, čija je procijenjena vrijednost 1.152.000.000 kuna. Osim toga, u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom Virovitičko-podravska županija radi na projektu Izgradnja regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom čija je procijenjena vrijednost 60.000.000 kuna. Za ukupno 38 projekata koji će se realizirati u sklopu razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem II., izdvojit će se 10.697.667.000 kuna. Sredstva za financiranje navedenih projekata osigurati kroz FRR (Nacionalni plan za oporavak i otpornost), novi višegodišnji financijski okvir 2021-2027. te Državni proračun RH.

IMG 9202
Foto: K. Toplak

– Navedeni projekti dat će novi zamah razvoju Virovitičko-podravske županije. Inače, od posljednje sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na području naše županije završili smo izgradnju poduzetničkih inkubatora u Slatini, Orahovici i Pitomači, a završen je i dvorac Janković u Suhopolju. Samo u sustave navodnjavanja na našem području uložili smo 150 milijuna kuna, pa je tako ovo ljeto otvoren sustav navodnjavanja Đolta, a do kraja godine očekujemo da će biti gotov i sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac.

Građevinski radovi su gotovi na Tehnološko-inovacijskom centru i Centru za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, a još uvijek traju radovi na željezničkoj pruzi od Virovitice do Pitomače… Time ne stajemo, jer nas od većih projekata očekuje i obnova dvorca Janković u Cabuni u Centar za kulturu zdravlja, potom uređenje jezera u Orahovici s turističkim sadržajima, kao i naš krucijalni projekt, brza cesta koja će nas spojiti s Bjelovarom i Zagrebom – između ostalog je na sjednici Savjeta u Našicama istaknuo virovitičko-podravski župan Igor Andrović, a uz njega su s područja naše županije bili i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, saborska zastupnica Vesna Bedeković i ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content