VELIKI USPJEH SLAVONSKOG FILMA “ADAM” Nitko u Slavoniji dosad nije napravio ništa slično, projekt je trajao pet godina

– Upornost i vjera u vlastite talente uvijek pronađe svoj put do uspjeha. Film “Adam” prepoznat je u svjetskim krugovima te će biti prikazan na Barcelona Film Festivalu, festivalu nezavisnog filma – istaknuo je danas (utorak) redatelj prvog slavonskog igranog filma Mario Šulina, koji je uz vinkovačkog književnika Franju Nagulova i jedan od scenarista filma.

Radnja filma “Adam” smještena je u neimenovanom slavonskom selu, a priča je usmjerena na glavnog lika Adama (Zdravko Šinjori), istinskog ratnog heroja koji je proživio ratni pakao i pati od PTSP-a te njegovog sina s kojim, u datim okolnostima, pokušava voditi normalan život.

Tako slavonska, a tako univerzalna priča o ratu i poraću te posljedicama koje takva vremena ostavljaju na pojedincu, napose djeci te sredini koja ne trpi ono ‘drugo i drugačije’ od svojih uhodanih šablona ponašanja i življenja.

– Kada živite u maloj sredini, često postoji jedan obrazac normalnog i sve što se tu ne uklapa izloženo je podsmijehu, ogovaranju, zadiranju u privatnost. Otprilike se s tim morao boriti i Adam, kojemu je to posebno teško s obzirom na sve druge životne probleme. Film je to protiv predrasuda sredine, protiv pojedinca koji ne živi na način koji ona smatra prihvatljivim – dodaje redatelj Mario Šulina te objašnjava kako su reakcije publike na pretpremjerama filma više nego pozitivne.

– Film “Adam” je ugledao svjetlo dana bez financijske podrške ijedne institucije i dokaz je da se uz puno truda, rada, zalaganja te uz jasnu viziju može prenijeti snažna poruka, ostaviti pečat jednog teškog vremena iz naše bliske prošlosti – zaključuje Šulina.

“Adam” je prvi u cijelosti slavonski film, glumačka postava je iz Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, iz osječke Dramske akademije i osječkog HNK, a sniman je na lokacijama u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

(www.icv.hr)

Adam 01

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content