Virovitičanin Darko Pejović odbačene komade drveta pretvara u prekrasne cvjetnjake, police i moderne satove

Svatko od nas je zasebna jedinka, stoga i ne čudi da postoji nebrojeno puno pogleda na svijet. Neki predmeti na koje većina nas neće niti obratiti pozornost, drugima predstavljaju izvor inspiracije, promatraju ih na način koji je možda nekima od nas nezamisliv, u njima prepoznaju potencijal i pretvaraju ih u nešto novo, nešto sasvim neočekivano. Jedna od takvih osoba je i Darko Pejović, vlasnik obrta za proizvodnju i trgovinu Darkwood u Virovitici. Za njega je drvo mnogo više od biljke – ono mu je pravi materijal u proizvodnji.

POSAO UMJESTO HOBIJA

– Oduvijek sam volio drvo. U svojoj maloj kućnoj radionici započeo sam izrađivati ukrasne predmete od raznih komada drveta koje sam pronalazio posvuda, uglavnom odbačene. Tako sam od starih polica, paleta, greda i raznih drugih komada izrađivao nove i zanimljive proizvode. Sve što sam izradio, poklanjao bih dragim ljudima i obitelji. Uvidjevši da su se drugima svidjeli moji radovi, počeo sam ozbiljno razmišljati o svom hobiju kao ozbiljnom poslu. U to vrijeme pratio sam predavanja Srđana Roje koja su mi neizmjerno pomogla da pronađem motivaciju, oslobodim se straha i počnem raditi ono što zaista volim i u čemu uživam. Shvatio sam da kad čovjek radi ono što voli, tada daje svoj maksimum i postaje sve bolji i bolji u tome. Vjerujem kako je navedeno vrlo važan preduvjet za uspjeh u svakom poslu, pa i životu – priča nam Darko.

121498834 697626871129072 6551104847598773534 n Custom 1

Svojim rukama izrađuje dekorativne uporabne materijale kao što su ogledala, police, cvjetnjaci, svijećnjaci, zidne i stolne satove, kuhinjske daske, nakit… Osim toga, obnavlja i stari namještaj kojemu s velikom pažnjom daje nov, svježi izgled i to, pogađate, samostalno!

– Trenutno radim sam, iako, moram priznati, dobro bi mi došla pomoć. Puno je to posla, od pronalaženja drveta, nabavke potrebnog materijala, pa sve od grube, finije i završne obrade pojedinog predmeta. Naravno, tu su i poslovi računovodstva, oglašavanja, a trenutno radim i na izradi web stranice i web shopa – dodao je.

Za izradu drvenih predmeta najčešće koristi maslinu, orah, hrast, trešnju, bor, ali i ostale vrste koje su pogodne za izradu. Posebnu pozornost posvećuje formi drveta, bojama, šarama, godovima i sličnom. Svaki predmet prije njegove izrade pažljivo se osmisli prema njegovoj strukturi i karakteristikama kako bi se dobio unikatan i zanimljiv rad. Posebno veselje u ovom poslu, kako nam je sam priznao, predstavlja mu i posebna povezanost i komunikacija između njega i drveta. Osluškuje kupce te im ostavlja mogućnost da po njihovim željama osmisli ukrasni predmet u kojem će uživati.

121488913 348556776470418 1609568194573974803 n Custom 1

POTPORA ZA ČUVANJE TRADICIJE

– U dogovoru s kupcima izrađujem predmete prema njihovim željama, idejama, dimenzijama, vrsti drveta i slično, a vrijeme izrade je individualno za svaki predmet. Ono ovisi o vrsti predmeta, vrsti i stanju drveta te željama kupaca – objašnjava ovaj vrijedni kreativac te ističe kako se trenutno nalazi na adresi Poduzetničkog inkubatora i da ga kupci nalaze putem društvenih mreža.

Njegov rad koji pripada očuvanju tradicije prepoznala je ove godine i Virovitičko-podravska županija pa je Darko ove godine bio jedan od obrtnika koji su za svoj angažman, konkretno za restauraciji starog namještaja i izradu suvenira, dobio županijsku potporu. Vjetar je to u leđa i poticaj da razmisli o mogućem proširenju poslovanja, kaže.

121310734 841916333214549 5620820987881443031 n Custom

– Ovom prilikom zahvaljujem HOK-u na dodijeljenim sredstvima koja će mi pomoći da svoje radove izložim i na web stranici koja je upravo u izradi. Ukoliko bude interesa za moje proizvode, postoji mogućnost proširenja posla te bi na taj način mogao pomoći još nekome da se zaposli i radi ovaj kreativan i zanimljiv posao. Zahvaljujem i Poduzetničkom inkubatoru koji mi je ustupio radni prostor i s čijim djelatnicima imam jako dobru suradnju – zadovoljno je zaključio Darko Pejović.

(www.icv.hr, mra)

[g-gallery gid=”609069″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content