VPŽ peta u Hrvatskoj po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih tjedan dana

Analizirajući epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je podatke o učestalosti novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih tjedan dana. Prema tim podacima, Virovitičko-podravska županija se sa 170,1 nalazi na petom mjestu po broju incidencije novih slučajeva koronavirusa u RH.

U posljednjih tjedan dana u svim su županijama kontinentalne i primorske Hrvatske zabilježeni novooboljeli slučajevi. Najviše sedmodnevne stope 19. listopada zabilježene su u kontinentalnoj Hrvatskoj i to u Krapinsko-zagorskoj (324,7), potom u Ličko-senjskoj (239,0) i Međimurskoj županiji (216,5). Zatim slijedi Grad Zagreb (197,6) te Virovitičko-podravska županija (170,1).

Unatoč velikom porastu broja oboljelih nema zabilježenih žarišta s velikim grupiranjem oboljelih, već se uglavnom radi o velikom broju mikrožarišta i manjih grupiranja koja svakako imaju svoj značajan utjecaj na opću epidemiološku situaciju u zemlji. Prema podacima HZJZ-a, i dalje se bilježe oboljeli povezani s obiteljskim okupljanjima raznih sadržaja i okolnosti (najčešće krštenja, rođendani, vjenčanja), proslavama ili domjencima, zbornim pjevanjem, izlascima ili treninzima i natjecanjima raznih sportskih klubova. Iz tih aktivnosti svakodnevnog života zaražavanje se prenosi u radne sredine te tako niti jedna radna sredina nije pošteđena mogućnosti da se u njoj pojavi više zaraženih. Značajan udio u oboljelima kontakti su prethodno oboljelih slučajeva.

Stoga, iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, apeliraju na odgovorno ponašanje, uz pridržavanje sigurnosnih i epidemioloških mjera.

(koronavirus.hr, vpz.hr)

tablica covid

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content