Završena četvrta grupa radionica ”Zajedno za mlade kroz Job Klub” namijenjena mladim osobama za lakše pronalaženje posla

U lipnju prošle godine u prostorijama Gradske vijećnice Grada Virovitice održano je predstavljanje projekta ”Zajedno za mlade kroz Job Klub”. Bilo je to predstavljanje projekta koji je za svoj cilj imao uspostavljanje jedinstvenog centra za usluge i informiranje mladih o mogućnostima zapošljavanja. Nositelj samog projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Virovitica, dok su se kao partneri pridružili Grad Virovitica, Razvojna agencija VTA, te Udruga Klub mladih Virovitica.

Četrnaest polaznika priključilo se četvrtoj grupi radionica koja se održavala od 20. rujna do 7. listopada. Informacije o samoj radionici, kao i onim prethodnim, upućene su od strane stručnih savjetnika za zapošljavanje kao i ostalih zaposlenika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Virovitica, koji su tako kod mladih pobudili interes o tome kako se samostalno predstaviti u što boljem svjetlu na tržištu rada.

IMG 20201006 WA0031

– Sudionici ovih radionica su mlade nezaposlene osobe koje treba osnažiti u njihovim kompetencijama, osvijestiti im njihove jače strane, ukazati na važnost osobnog razvoja te razvijanja ključnih vještina potrebnih za uspjeh u pronalasku posla, ali i u privatnom životu- istaknula je psihologinja, vlasnica Psihološkog centra Putokaz te voditeljica motivacijskih i radionica mekih vještina u projektu ”Zajedno za mlade kroz Job Klub” Jasna Per Kožnjak.

Kroz prva dva tjedna, psihologinja Jasna Per Kožnjak pripremila je i provodila motivacijske radionice i radionice mekih vještina gdje su kroz teoriju i praktične vježbe obrađene teme poput upravljanje vremenom, postavljanje ciljeva, komunikacijskih vještina, stresa, javnog govora i slično.

– Pojam meke vještine nije uvijek lako objasniti. Tu je riječ o setu vještina koje su ključne i korisne u situacijama kada je potrebno efikasno komunicirati, samopouzdano reagirati, organizirati vlastito vrijeme te biti učinkovitiji- dodala je.

Posljednji treći tjedan radionice je provodila Martina Gadanac, koordinatorica Job Kluba i zaposlenica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Virovitica.

– U posljednjem tjednu orijentaciju smo prebacili na predstavljanje poslodavcu putem usmene i pismene komunikacije. Početak završnog tjedna bio je usmjeren na samoprocjenu kako bi si sudionici osvijestili koje vještine, znanja i karakteristike posjeduju, a koje bi im pomogle u pronalasku željenog posla i u njegovom uspješnom obavljanju- rekla nam je Martina.

Obrađivane su teme poput pisanja zamolbi za posao, sastavljanja životopisa, slanja službenih e-mailova, predstavljanje poslodavcima putem telefonske komunikaciji, ali i predstavljanje poslodavcu licem u lice prilikom razgovora za posao. Ukratko, radionice obrađuju sve teme koje su važne za pronalazak posla objedinjene na jednom mjestu. Osim toga, polaznicima se ukazalo na ulogu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao nositelja ovog projekta, mogućnosti korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja i ostalih prava nezaposlenih osoba, kao i obrazovanja u koje se mogu uključiti, te su neki polaznici već iskoristili neke od ovih mogućnosti.

IMG 20201006 WA0026

Svoje zadovoljstvo radionicama istaknule su i dvije polaznice, Matea i Lara, koje su samo biranim riječima hvale opisivale iskustvo koje su prolazile u protekla tri tjedna te istaknule veliko značenje ovog hvalevrijednog projekta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Virovitica, koji mladima približava i olakšava pristup tržištu rada na načine s kojima do sada nisu bili upoznati, ili su bili nedovoljno upućeni.

– Radionice koje smo pohađali izuzetno su zanimljive budući da smo na svakom okupljanju radili nešto novo. Uz sve informacije koje smo dobili od naših savjetnika iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao i na ovim radionicama, shvatili smo da ih možemo koristiti ne samo prilikom traženja posla već i u svakodnevnom životu. Upoznali smo dosta novih ljudi s kojima smo se putem rada u parovima ili u grupama još više zbližili. Izuzetno nam je drago što radionice nisu suhoparne, uz teoriju bilo je tu i dosta interakcije među polaznicima tako da se moglo puno dobrih stvari čuti i naučiti- složile su se Matea i Lara.

IMG 20201006 WA0012

Nakon završetka radionica, koordinatorica Job Kluba i zaposlenica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Virovitica Martina Gadanac, istaknula je kako svim polaznicima ostaje na usluzi.

– Dostupna sam svakom od polaznika za individualne konzultacije i tu sam ako im je potrebna pomoć prilikom traženja posla, a njih održavam u novouređenom prostoru Job Kluba, na adresi Bečka 2 u Virovitici. Drago mi je što se naši polaznici redovno vraćaju, ne ustručavaju se zamoliti za pomoć ili potražiti neki savjet te nam se uvijek jave s povratnim informacijama o traženju posla, uključivanju u obrazovanje i drugim daljnjim planovima- dodala je.

IMG 20201006 120341 scaled

Za sve zainteresirane, u planu je provođenje još jednog ciklusa trotjednih radionica do kraja ove godine. S obzirom na količinu volje i želje koje osobe uključene u projekt izdvajaju kako bi pomogli mladima, očekuje vas puno zanimljivih i korisnih savjeta koji će vas ”uvesti u svijet odraslih”. Projekt ”Zajedno za mlade kroz Job Klub” financiran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, natječaj Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja- faza III u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Stoga, obratite se vašem stručnom savjetniku za zapošljavanje i pridružite se Job Klubu!

(www.icv.hr, mra)

[g-gallery gid=”607978″]

ESF Lenta

image001 job klub logo1 4

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content