Dr. Venus: Bilježimo strmi eksponencijalni rast, virus se slobodno širi u populaciji

U Velikoj vijećnici, uz predsjedavanje zamjenika župana Darka Žužaka, održana je 7. sjednica Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Na njoj je analizirano stanje sustava civilne zaštite na području VPŽ u 2020. godini. Predstavljen je Plan rada za 2021. godinu, kao i provedbeni Plan unapređenja zaštite od požara na području naše županije u 2021. godini. Istodobno usvojen je i Plan razvoja sustava civilne zaštite na području VPŽ u 2021., te Plan vježbi na našem području iduće godine.

Nakon toga, nazočnima se obratio dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Svet Rok Virovitičko-podravske županije, prezentirajući podatke oboljelih i zaraženih od COVIDA-19 na području Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije do danas.

– Pred vama su podaci, zaključno s 21. studenim. Time ćemo imati jasnu sliku s onim što se je događalo do tog datuma, kada su uvedene nove mjere i svega onoga što nam slijedi. Nažalost, prema postojećim podacima, bilježimo strmi eksponencijalni rast. Korona virus se slobodno širi u populaciji, a pet općina i dva grada bilježe stopu incidencije na 100.000 stanovnika veću od prosjeka Virovitičko-podravske županije. I nadalje apeliram na odgovornom ponašanju i pridržavanju epidemioloških mjera – naglasio je dr. Miroslav Venus.

Gledajući podatke u ukupnom zbroju, od 29. ožujka i prvog zaraženog na našem području, od početka epidemije, najviše je zaraženih bilo na području Općine Voćin. Voćin bilježi učestalost od 4.995,80 na 100.000 stanovnika. Nakon njega slijedi Mikleuš, pa Slatina, Sopje, Virovitica, Čađavica i Pitomača. To su ujedno općine i gradovi kojima je učestalost iznad prosjeka Virovitičko-podravske županije. Najmanja incidencija, zabilježena je na području općina, Crnac, Zdenci i Gradina. Do tog 21. studenog, na području, Virovitičko-podravska županija bilježi 1.318 zaraženih.

tablica ukupni graf od pocetka

No, ako se gleda broj trenutno zaraženih COVIDOM-19 na našem podruju, s 21. studenim, tada je područje općine Zdenci nema niti jednog zaraženog, a Voćin tek jednog. Trenutno, najteža je situacija na području općine Mikleuš, koji nema velik broj oboljelih, osmero, no s obzirom na mali broj stanovnika, učestalost mu je na 100.000 stanovnika, najgora u VPŽ. Slijede, Slatina, Suhopolje, Čađavica, Sopje, Virovitica, Čačinci i Nova Bukovica, koji su po broju aktivnih slučajeva, iznad županijskog prosjeka.

tablica trenutni grah aktivni uzeti i pozitivni

Ako gledamo pak, gdje je bilo najviše zaraženih od početka epidemije, tada je, najveći grad na našem području, Virovitica imala 354 slučajeva koronavirusa, Slatina bilježi 273, Voćin 119.

(vpz.hr, Foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content