FOTO U režiji Dore Golub: U Kazalištu Virovitica održana repriza premijere “Antički underground: Laž, istina i mit”

Na kazališnim daskama virovitičkog Kazališta u petak, 27. studenog održana je repriza premijere “Antički underground: Laž, istina i mit”, prema motivima “Najljepših priča klasične starine” Gustava Schwaba u režiji Dore Golub.

Predstava je održana sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.

– Predstava je nastala kao adaptacija grčkih mitova prema djelu Gustava Schwaba, radi se o adaptaciji prvenstveno namijenjenoj mlađim uzrastima, ali mogu je gledati i odrasli. U predstavi nastojimo komunicirati s mladima na njima shvatljiv način. Iako je u jednu ruku temelj predstave “Antički underground” klasično prepričavanje priča koje su poznate upravo iz školskih lektira, s druge strane mi smo ih nastojali osuvremeniti, dati im novo ruho i samim time određeni kritički komentar na kanonske tekstove koji su nam svima dobro poznati – objasnila je Dora Golub.

Suvremenu priču o klasičnim mitovima i legendama iz antike na kazališnu scenu uživljavanjem u igru donijeli su Goran Koši, Sara Lustig i Goran Vučko kombinirajući svoje lutkarske i glumačke vještine, a u njihovoj izvedbi vidjeli ste mitove o “Prometeju i Pandori”, “Perzeju i Meduzi” te “Hadu i Perzefoni”.

Kako kaže Dora, sama adaptacija predstave prati više žensku perspektivu priče.

– Naime u djelima “Gustava Schwaba “, primjerice postoji jedan dio mita o Meduzi koji nije zapisan, jer svaki mit ima više varijacija. Svidio nam se stoga Ovidijev prikaz Meduze u njegovim Metamorfozama, koji govori da je Meduza prije no što je postala zmijokoso, zvjersko, žensko čudovište bila prekrasna žena koju je zapravo Posejdon silovao u Ateninom hramu, te je za kaznu Atena pustila svoj bijes i ljubomoru na Meduzu i učinila ju čudovištem. Upravo taj mit smo iskoristili da učinimo našu predstavu zanimljivom – ističe D. Golub te dodaje kako je sama inspiracija za ovu adaptaciju bila ideja ravnatelja Kazališta Tomislava Pintarića, koji je htio prikaz lektirnog naslova koji dugo nismo gledali na sceni, pa se stoga odlučio za grčke mitove.

(www.icv.hr, ak, foto: S. Pjanić)

[g-gallery gid=”613860”]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content