Grad Virovitica novim mjerama pomaže ugostiteljima i poduzetnicima uslijed epidemije koronavirusa

Na 35. sjednici Gradskog vijeća vijećnici su usvojili dvije odluke kojima će se olakšati poslovanje ugostiteljima te mikro i malim poduzetnicima koji uvelike trpe štetu uslijed epidemije uzrokovane koronavirusom.

Konkretno, Grad će privremeno osloboditi ugostitelje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada, kao i plaćanja naknade za korištenje javne površine za terase i to od prosinca ove godine do kraja ožujka 2021. Uz navedeno, Virovitica omogućuje ugostiteljima da temeljem zahtjeva besplatno prošire terase kako bi mogli upotpuniti ovo blagdansko vrijeme adventskom ponudom hrane i pića, a sukladno Odluci Grada o korištenju terasa.

Također, usvojena je i Odluka kojom će se pomoći najranjivijem dijelu gospodarstva – malim i mikro poduzetnicima koji će potpuno ili djelomično biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade.

Plaćanja komunalne naknade bit će oslobođeni sljedeći poslovni subjekti i to od studenog 2020. do kraja ožujka 2021.:

  • poduzetnici kojima je u potpunosti obustavljen rad odlukom Stožera civilne zaštite RH, osim banaka, osiguravajućih društava, kladionica i igara na sreću te telekomunikacijskih kuća i to u iznosu 100%
  • mikro i mali poduzetnike koji da su u razdoblju od 01.04.2020.g. do 30.09.2020.g. imali pad prihoda do 30% u odnosu na isto razdoblje 2019.g. u iznosu od 50%
  • mikro i mali poduzetnici, koji da su u razdoblju od 01.04.2020.g. do 30.09.2020.g. imali pad prihoda veći od 30% u odnosu na isto razdoblje 2019.g. u iznosu od 100%.

Cilj ovih ekonomskih mjera je, prije svega, opstanak obrtnika i trgovačkih društava, odnosno gospodarskih subjekata, kao i očuvanje radnih mjesta sve do završetka ovog izvanrednog stanja uslijed kojeg cjelokupno gospodarstvo grada trpi štetu, a ponajviše ugostitelji.
Inače, ovo je drugi paket mjera pomoći za gospodarstvo. Gradonačelnik Ivica Kirin je u travnju 2020. godine donio Program mjera potpore poduzetnicima i građanima Grada Virovitice kada je zbog epidemije koronavirusa bio obustavljen rad većine gospodarskih subjekata svih namjena. Temeljem tog Programa Gradsko vijeće je donijelo niz Odluka koje su odobrile postupanja po navedenom programu. Pošto su Program i odluke bili vezani za Odluku Nacionalnog stožera o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja i zabranu rada određenim subjektima, nakon stavljanja van snage navedene Odluke, gradonačelnik je van snage stavio i Program pomoći donesen u travnju. (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content