Gradska knjižnica: Predstavljena knjiga “Čaruga” mladog virovitičkog povjesničara Vlatka Smiljanića

Mladi Virovitičanin Vlatko Smiljanić još u srednjoškolskim klupama zavolio je povijest. Završivši povijest na Hrvatskim studijima u Zagrebu u potpunosti se posvetio proučavanju prošlosti, posebice kraja u kojemu je rođen.

Do sada je objavio životopis pučke tribunke Mare Matočec, a uredio je i zbirku njenih radova. U travnju ove godine iz tiska je izašlo njegovo novo djelo “Čaruga”. Zbog pandemije koronavirusa knjiga je predstavljena tek sada i to u Knjižnici i čitaonici autorovog rodnog grada, Virovitici.

IMG 9656 Custom

Knjiga je životopis gotovo legendarnog vojnog dezertera i razbojnika Jovana Stanisavljevića Čaruge, koji je rođen u naselju u našoj županiji – Slavonskim Barama. Čaruga je pobjegao iz austrougraske vojske za vrijeme 1. svjetskog rata i zajedno s grupom istomišljenika pljačkao i harao Slavonijom gotovo šest godina. Konačno je uhićen 1923. godine i osuđen na smrt. Egzekucija je izvršena 1925. godine.

Vlatko Smiljanić je na temelju policijskih i sudskih spisa te pisanja tadašnjih tiskovina napisao prvu povijesno utemeljenu biografiju Čaruge.

Uz autora knjigu je predstavio i recenzent prof. dr. sc. Stjepan Ćosić, profesor na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

(www.icv.hr, mš)

IMG 9658 Custom

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content