OB VIROVITICA Na liječenju od COVIDA-19 ukupno 18 pacijenata, zaraženo troje djelatnika, no pacijenti redovno mogu na terapije, preglede i operacije

U Općoj bolnici Virovitica u ovom trenu liječi se 18 pacijenata pozitivnih na COVID-19, a jučer (srijeda) je na kućno liječenje iz bolnice otpušteno njih šest. Pacijenti koji su na bolničkom liječenju uglavnom su starije dobi, sa srednje teškim ili teškim simptomima bolesti. Najteži slučajevi šalju se u Respiracijski centar KBC-a Osijek, a u kojem je trenutno pet pacijenata s područja Virovitičko-podravske županije, rekao je Dinko Blažević, ravnatelj Opće bolnice Virovitica.

– Pacijenti koji su kod nas na odjelu većinom su osobe starije životne dobi, oni sa nizom drugih kroničnih bolesti, a koje su u kombinaciji sa koronavirusom virusom još više potencirane. Imali smo dosad i mlađih pacijenata, govorimo o pacijentima u dobi od nekih četrdeset godina, ali njihov broj je znatno manji u odnosu na ukupan broj oboljelih na našem području. Ti pacijenti su ili ozdravili, ili su vraćeni na kućno liječenje ili su transportirani dalje, u Kliniku dr. Fran Mihaljević odnosno KBC Osijek  – kaže D. Blažević.

KAPACITET 40 KREVETA, UZ NOVIH 20 PO POTREBI

Trenutni kapacitet Opće bolnice Virovitica za pacijente oboljele od COVID-19  bolesti je 40 kreveta, no bolnica taj kapacitet može povećati za 20 novih rekeveta u slučaju da dođe po rasta broja oboljelih, ističe ravnatelj.

– Reorganizacijom rada i preseljenjem određenih odjela, pa i rekonstrukcijama tijekom ljeta osigurali smo oko 40 kreveta namijenjenih za zbrinjavanje COVID-19 pozitivnih pacijenata, ali i onih pacijenata koji čekaju na nalaz. Budući da se nakon uzimanja briseva nalazi šalju na obradu u Kliniku dr. Fran Mihaljević, do dobivanja nalaza svi suspektni pacijenti, dakle, oni sa simptomima, tretiraju se kao pozitivni i ostaju u bolnici. Mi za sada, bez obzira na povećan broj pozitivnih pacijenata na nivou naše županije i sve većem broju hospitaliziranih, imamo dovoljno raspoloživog kapaciteta za sve potrebe – smatra D. Blažević.

Vezano uz sam kadar Opće bolnice Virovitica, trenutno su zaražena tri medicinska djelatnika (dvije medicinske sestre, odnosno tehničari te jedan fizioterapeut).

– U samoizolaciji imamo 11 djelatnika, od toga je jedan liječnik, devet medicinskih sestara, odnosno tehničara te jedan fizioterapeut. Stanje je zasad relativno dobro, ali se ne opuštamo, jer se sve može vrlo brzo promijeniti. Posao uspijevamo kadrovski raspodijeliti, a neki djelatnici su raspoređeni na odjele na kojima se zbrinjavaju pacijenti suspektni na COVID-19. Svi odjeli zasad neometano funkcioniraju – poručuje D. Blažević.

bolnica obilazak 13
foto: K. Toplak

REDOVNI PREGLEDI, OPERACIJE I TERAPIJE

Bolnica i dalje radi hladan pogon, ali u smanjenom obimu. Na odjelima je danas hospitalizirano i 130 pacijenata koji nisu vezani uz koronavirus, već uz operativne zahvate ili se liječe od drugih bolesti. Bolnica inače ima ukupno 228 raspoloživih kreveta (u taj broj je uključen i broj kreveta sa COVID-19 pacijentima) pa današnje stanje Dinko Blažević, s obzirom na cjelokupnu situaciju, ocjenjuje relativno dobrom.

– Hladni pogon je reduciran, ali znatno manje u odnosu na proljeće ove godine, jer se svi  naručeni i hitni postupci odvijaju neometano, a pacijenti redovno primaju svoju terapiju. Relativno smo popunjeni i u odnosu na lani. Nisu to brojke između 70 do 90 posto kapaciteta, ali nije ni situacija od proljeća, kada je sve bilo znatno reducirano. Pacijenti uz narudžbu dolaze na preglede i terapije, sve su osigurane, pogotovo onkološke i pacijenti su zbrinuti – kaže.

Na upit kakva je situacija vezana uz opskrbu lijekova, još jedan veliki problem u zdravstvu koji je eskalirao u posljednjih mjesec dana, otkako su veledrogerije zbog dugova privremeno obustavile isporuku lijekova bolnicama, D. Blažević odgovara kako u Virovitici nije došlo do krize u ovom periodu jer je Opća bolnica Virovitica prije obustave imala određenu zalihu lijekova.

– U komunikaciji s veledrogerijama isporučeni su nam neki hitni lijekovi, a budući da je na jučerašnjoj sjednici Hrvatskog sabora izglasan rebalans Državnog proračuna, vjerujem da će do kraja tjedna sredstva namijenjena za uplatu duga biti uplaćena bolničkim ustanovama. Pacijenti ne moraju strahovati – zaključuje D. Blažević.

(www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content