Održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade B OŠ Petra Preradovića Pitomača

Završen je projekt “Energetska obnova zgrade B Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača”, a rezultati su danas, 24. studenog, prezentirani u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije. Nositelj projekta je bila Virovitičko-podravska županija, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. . Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost projekta je iznosila 2.112.201,13 kuna, od čega su bespovratna sredstva bila 1.131.977,11 kuna. Projekt je sufinanciran i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU s 565.421,22 kuna te je tako Županija, kao osnivač, sudjelovala s tek 414.802,80 kuna od ukupne vrijednosti projekta.

IMG 36932ab348711ec719c6be25e14b4ac0 V

Projektom je odrađena toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija podova prema tlu, toplinska izolacija krova iznad grijanog prostora i toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu. Jednako tako, zamijenjena je vanjska stolarija, zamijenjen je postojeći sustav rasvjete, ugrađen mjerač toplinske energije i uređaj za mjerenje potrošnje vode.

– Ovaj projekt je zaokružena priča energetske obnove naše cijele ustanove u Pitomači. Školska dvorana, centralni dio i ovaj najstariji dio koji smo na kraju obnovili je donio energetsku uštedu koja će se kasnije sliti u neke druge razvojne projekte koji su nam važni. Čitav interijer je obnovljen pa sam boravak u školi i nastava izgledaju potpuno drugačije, modernije i komfornije – rekao je ravnatelj OŠ Pitomača Igor Maresić.

IMG 3dffe705af665d72bc220501b08374f7 V

Nekada je energetski razred zgrade osnovne škole bio D, dok je završetkom projekta svrstan u energetski razred B. Cilj projekta bio je ostvariti uštede na potrošnji energije za grijanje/hlađenje, a to je i ostvareno jer će uštede iznositi 59,66%.

– Virovitičko-podravska županija ima osnivačka prava nad 79 školskih objekata te se možemo pohvaliti da smo kroz posljednjih 10 godina, što kroz energetsku obnovu, a što kroz investicijsko održavanje, obnovili gotovo sve školske zgrade s područja Virovitičko-podravske županije i stvorili jednake uvjete obrazovanja za sve učenike naših osnovnih škola – rekla je privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić te dodala kako je u tijeku pregled dokumentacije za izgradnju područne škole u Kladarama.

– U planu je da još u ovoj godini sklopimo ugovor s izvođačem radova i da započnemo izgradnju područne škole Kladare koja također pripada OŠ Petra preradovića Pitomača – dodala je.

IMG b055b500004c007f29607d8f52cdd36b V

Završnoj konferenciji nazočili su, između ostalih, i zamjenik župana virovitičko-podravskog Darko Žužak te načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.

 

oznake vidljivosti

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content