Policija poslala upozorenje vozačima: Na ovo morate paziti prilikom prometovanja u jesenskim uvjetima

Nastupanje jesenskih vremenskih uvjeta, zahladnjenje s jutarnjim temperaturama koje se približavaju nuli, magla i mogući mraz značajno utječu na uvjete prometovanja cestama, stoga je PU virovitičko-podravska objavila upute i upozorenje vozačima prilikom sudjelovanja u prometu. 

Posebno su ukazali na prilagođavanje brzine kretanja novonastalim uvjetima prometovanja na skliskim kolnicima i u uvjetima smanjene vidljivosti.

– Tijekom ovoga tjedna vozači bi trebali pripremiti svoja vozila za zimske uvjete na cestama postavljanjem zimske opreme koja podrazumijeva zimske gume na sva 4 kotača ili ljetne gume sa lancima za snijeg u vozilu pripremljenim za postavljanje – podsjećaju iz policije. 

Upozoravaju i vozače traktora i poljoprivrednih strojeva na zakonsku odredbu prema kojoj su prije uključivanja u promet na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom nakon obavljanja poljoprivrednih radova obavezni ukloniti blato sa kotača, a eventualno nanesenu zemlju na prometnicu odmah ukloniti kako ne bi predstavljala opasnost za druge vozače. Nepoštivanje ove odredbe kažnjava se novčanom kaznom u iznosu 1000 kn.

Vozače bicikla podsjećaju da su se dužni prilagoditi produljenju noćnih uvjeta prometovanja i prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima, svitanje i sumrak, kao i u uvjetima smanjene vidljivosti obavezno imati upaljena svjetla na biciklu i čiste reflektirajuće dijelove bicikla, te koristiti reflektirajuće dijelove odjeće ili reflektirajuće prsluke.

Pješake upućuju na korištenje svjetlije odjeće i podsjećaju na obavezu korištenja reflektirajućih dijelova odjeće ili reflektirajuće prsluke prilikom kretanja kolnikom u noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content